Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Нова серия от протести готвят майките на деца с увреждания. Първият ще е на 30 юли пред сградата на парламента и ще е под надслов "Бягство от отговорност", информира СЕГА. След като напуснаха работната група за изготвяне на проект на закон за хората с увреждания за това, че социалното министерство не е включило нито едно от техните искания, те обявиха, че този път протестните им действия ще са много по-драстични. Напрежение ескалира и заради наредбата за медицинската експертиза. Според организации на хора с увреждания тя ще ощети не по-малко от 150 хил. души, а според лекари от ТЕЛК ощетените ще са дори 200 000. С новите правила за изчисляване на процента на неработоспособност и отпадането на досегашната формула с натрупване те ще загубят правото си на подкрепа от държавата за вида и степента на увреждането, което имат.

Замърсяващите автомобили ще бъдат ограничавани в централните части на София. По-екологичните коли ще бъдат отличавани от вредните за здравето ни чрез стикера за преминат технически преглед и вграден чип, информира МОНИТОР. Това става ясно от отговор на транспортният министър Ивайло Московски на депутатски въпрос относно мерките за по-екологичен транспорт в страната. Промяната е предвидена в наредба на транспортното министерство за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на превозните средства.

Над 1600 места остават свободни в столичните гимназии за трето класиране, става ясно от публикувания на сайта на регионалното управление на образованието списък, пише СЕГА. Децата все още имат шанс да се запишат дори в най-елитните училища. В СМГ, която за поредна година приема с най-висок минимален бал, има четири свободни места в математическа паралелка с английски език. В 91-ва Немска, втора по бал, има едно място за момиче. В 73-то СУ "Владислав Граматик" (Втора немска), която допълва топ 3 на гимназиите с най-висок бал, има три места за момчета и четири за момичета. В ТУЕС - училището към Техническия университет, има по едно място в паралелките по системно програмиране и по компютърни мрежи.

Държавата дължи на граждани и фирми 327 млн. лева, за които законният срок на погасяване вече е изтекъл. Това показва отчет на Министерството на финансите (МФ)  към 31 март, цитиран от СЕГА. От публикуваните данни става ясно, че централната власт има забавени плащания за 65.114 млн. лв. Общините закъсняват с 124.553 млн. лв., а Националната здравноосигурителна каса - със 119.4 млн. лв. Според отчета просрочията на централната и на местната власт се увеличават. Само за три месеца - от началото на годината, те са нараснали с близо 20 млн. лева.  Информацията за просрочените задължения на министерства, агенции, държавни предприятия, общини и т.н. по принцип е изключително оскъдна. В отчета на финансовото министерство липсват пояснения за вида и периода на просрочията, за причините за натрупването им и кои точно държавни институции са ги допуснали. Няма данни и за потърпевшите, на които властта дължи, но бави плащането на парите.

Произведени в България скимиращи устройства, с които се източват кредитни карти, са залавяни на четири континента по света, пише МОНИТОР. Това показват данните от чуждестранните служби, които работят с родното МВР и разузнаване. Държави от Азия, Африка, Северна Америка и Европа постоянно изпращат запитвания за сътрудничество, след като залавят наши или чуждестранни групи, които работят с направени у нас скиминг. Само преди дни пък ГДБОП разби група от четирима души от Пловдив, които произвеждали подобна техника. Съдът им определи гаранция от близо половин милион лева, която обаче те отказват да платят.

Шофьорите ще плащат различни пътни такси за различните категории пътища от 2019 г., когато заработи тол системата.  Това обясни председателят на Агенция "Пътна инфраструктура" Светослав Глосов пред парламентарната комисия по регионално развитие, разказва СЕГА. Тарифата още се пише. Преминаването по разбитите шосета ще е безплатно. Едва след като бъдат оправени, за тях ще се събират такси. Всички тези уточнения обаче се отнасят само за тежките превозни средства, които от догодина вече ще плащат за изминати километри. За леките коли ще се запази винетката, която е пътен данък за определено време - за година или за по-малък срок. Основната разлика е, че от 1 януари 2019 г. винетката ще стане електронна и ще изчезнат хартиените стикери, които сега лепим по предните стъкла. Електронната тол система, която ще "брои" километрите на тировете и ще тарифира дължимите суми за изминато разстояние,  ще отчита и дали преминаващите леки автомобили имат платена винетна такса.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-високата средна работна заплата за страната е в София - вече 3129 лв.

Най-високата средна работна заплата за страната е в столицата и вече е 3129 лева , сочат данните на националната статистика за второто тримесечие на годината. Най-ниското средно възнаграждение е в Благоевград – 1519 лева. В сравнение с първото тримесечие на годината средната заплата в София се е повишила с почти 100 лева. Заради..

публикувано на 12.08.24 в 16:28

Жители на блок 18 в "Зона Б-5" вече са решени да блокират кръстовища

Жители на квартал "Зона Б-5" от днес започват активно блокиране на кръстовищата на улиците „Одрин“ и „Партений Нишавски“ и „Партений Нишавски“ и„Гюешево“/„Охридско езеро“/„Камен Андреев“, съобщиха от инициативния комитет за БНР-Радио София. "Живущите в блок 18 сме подложени на риск от пропадане на сградата, тъй като теренът пред блока е придобит..

публикувано на 12.08.24 в 15:31
Полицаи от управленията на МВР се събраха на протест в София - 12 август 2024 г.

Полицаи на протест пред Народното събрание

Полицаи от Столичната дирекция на МВР се събраха на демонстрация пред Народното събрание, за да изразят недоволство от  "безпрецедентен опит за употреба на Министерството на вътрешните работи".  Горица Грънчарова-Кожарева и Калин Стоянов са провели "професионален" разговор Горица Грънчарова-Кожарева продължава срещите си с министрите от кабинета..

публикувано на 12.08.24 в 13:16

Подменят осветлението пред двата терминала на летище София

От днес започва подмяна на уличното и парковото осветление на площите пред Терминалите 1 и 2 на летище София. До 10 септември са възможни затруднения с трафика, защото дейностите ще окажат влияние на подходите към терминалите, обясниха от аерогарата. От летището призовават пътниците да планират допълнително време за придвижване до двата..

публикувано на 12.08.24 в 09:39

От днес още нови вагони от Германия с бързия влак София - Бургас

БДЖ пуска от днес в движение още от новодоставените германски вагони. Те ще влязат в съставите на бързия влак "Чайка", който  пътува по направлението София - Бургас - София през Подбалканската линия. Вагоните ще бъдат композирани във влака, който заминава от Централна гара София в 16:30 ч. и пристига в Бургас в 22:45 ч. В обратното..

публикувано на 12.08.24 в 07:53

Датата за предсрочния вот е ясна - 20 октомври

"Считам, че най-подходящата дата за провеждане на новите предсрочни парламентарни избори е 20 октомври". Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с Горица Грънчарова – Кожарева, която държавния глава определи за нов служебен премиер. Той ѝ възложи в срок до 19 август да предложи структура и състав на служебен кабинет.  "..

публикувано на 09.08.24 в 14:55

Тежка катастрофа в "Студентски град" тази нощ

Тежка катастрофа е станала в столичния квартал "Студентски град" тази нощ. За случката разказват свидетели в социалната мрежа. "Катастрофа в "Студентски град" до УНСС. Малко се е блъснал. Подаде газ на светофара и не овладя колата", обяснява Борис Иванов. "Цяло щастие е, че не е като катастрофата на Семерджиев", коментира Надежда..

публикувано на 09.08.24 в 12:13