Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

От 1 ноември местата за паркиране срещу 1 лев за час в София ще се увеличат от 16 500 на над 21 500, реши вчера Столичният общински съвет. С повече места ще се разшири зелената зона в районите "Лозенец", "Оборище", "Красно село" и "Възраждане", пише СЕГА.  "Предвиждаме около 5500 повече места, но точния брой ще имаме, след като бъдат готови схемите", съобщи директорът на "Паркинги и гаражи" в Центъра за градска мобилност Румяна Милова. Схемите ще бъдат огласени на сайтовете на районните администрации, а от кметовете се очаква да запознаят гражданите с тях. Най-много места са предвидени да бъдат разкрити в "Лозенец" - 2300, а най-малко в "Красно село" - 700.

215 седмокласници ще трябва да изчакат четвърто класиране, за да бъдат приети в гимназия, информира МОНИТОР. Въпреки че на третия етап от прима имаше 1672 свободни места, а подалите заявление бяха 948 ученици, отново има деца от столицата, които не са влезли в желаната от тях паралелка. Началникът на Регионалният инспекторат в София-град д-р Ваня Кастрева обясни, че основната причина поради която седмокласниците не са приети в гимназия е, че те не са подредили желанията си съобразявайки се с минималния бал, който има дадена специалност. Според нея не може дете, което има бал не повече от 200-250 точки, да кандидатства в паралелка, в която минималният бал е около 400 точки.

България няма да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието на жени и домашното насилие - т.нар. Истанбулска конвенция. Това ще е резултатът от произнасянето на Конституционния съд, който в петък - 27 юли, трябва да гласува, че конвенцията противоречи на основния ни закон, съобщава СЕГА, цитирайки свои източници от съда. Решението ще бъде взето с гласовете на 8 конституционни съдии. Останалите четирима не са съгласни с тезата на мнозинството и ще пишат особени мнения. Според запознати в мотивите фигурира, че конвенцията не съответства на конституцията, че понятията в нея са неясни, а при евентуалната й ратификация те биха надделели над тези в българското законодателство.

Пенсионерите, които имат шофьорски книжки и са над 65-годишни, ще се явяват през две години на медицински прегледи, пише МОНИТОР. Едва тогава ще могат да си презаверяват свидетелствата за правоуправление. Това предвиждат промените в Закона за движение по пътищата, които все още не са гласувани, но приемането им се очаква в края на годината. Към момента законодателят е предвидил, че на всеки десет години те трябва да минават прегледи при личния лекар, а с документа, който им се издава, ще могат да си получават новите книжки.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общините искат година отсрочка за новия модел за такса "Битови отпадъци"

Общините нямат готовност и финансова обезпеченост да преминат към новия модел за определяне и събиране на таксата "Битови отпадъци", който трябва да се прилага от 1 януари следващата година.  Проблемът е бил обсъждан на вчерашното заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините (НСОРБ) , съобщи председателят на общинския..

публикувано на 12.07.24 в 17:12

В "Междублокови странства" на столичния кв. "Кюлуците"

На неконвенционална аудиоразходка канят столичани и гости от „Девет слона” и сдружение „Съпромат“ тази вечер (19 ч.) в кв. "Кюлуците" с начален пункт градинката на ул. „Панайот Волов“ 13А. По време на разходката ще се наместват намерени обекти и въображаеми разкази на междублоковите странства, които отварят прозорци към миналото и бъдещето на..

публикувано на 12.07.24 в 13:33

Кои са най-желаните специалности в Софийския университет

И тази година специалност " Право " е най-желаната сред кандидатите за прием в Софийския университет "Св. Климент Охридски", следвана от " Психология " на второ място и от " Международни отношения " - на трето. Това показва първото класиране на кандидат-студентите, което излезе вчера. Над 10 300 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото..

публикувано на 12.07.24 в 11:10

Кога се репатрират принудително недвижещи се автомобили

Излезли от употреба моторни превозни средства (ИУМПС) могат да се съхраняват в частни имоти, а когато те са на общински площи - трябва или да се преместят, или да се предадат за рециклиране, обясняват от Столичния инспекторат.  Стикерът на ИУМПС, разположени на публично-общински терени, предупреждава собствениците в рамките на 3 месеца да извършат..

публикувано на 11.07.24 в 20:23

СОС назначи 26 "анонимни лица" да управляват 6 общински дружества

С гласовете на ГЕРБ – СДС, БСП, "Има такъв народ", ВМРО и на изключените общински съветници от "Възраждане" от длъжност бяха отстранени съветите на директорите на шест важни за София общински дружества като "Метрополитен София", "Топлофикация София" и "Центъра за градска мобилност".  Инж. Стоян Братоев остава в Съвета на директорите на..

публикувано на 11.07.24 в 17:35
 Пред сградата на Столична община се провежда протест срещу спирането на възстановяването на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк в парка на Националния дворец на културата, 11 юли 2024 г.

Протест заради проекта за Войнишкия паметник

Въпреки отмененото решение, протестиращи се събраха пред сградата на Столичния общински съвет заради решението на кмета Васил Терзиев да се спре проектът за възстановяване на Мемориала от Софийската желязна дивизия. Протестът се организира от граждани и е подкрепен от ВМРО. Те посочиха, че решението на Терзиев може да е оттеглено, но не било..

публикувано на 11.07.24 в 11:05
Досега йеромонах Йоан беше игумен на Руенския манастир

Йеромонах Йоан става протосингел на Софийската св. митрополия по искане на патриарх Даниил

Игуменът на Руенския манастир "Св. Иван Рилски" йеромонах Йоан е назначен за протосингел на Софийската света митрополия. Това става по личната молба на Българския патриарх и Софийски митрополит Даниил на заседанието на  Светия Синод на Българската православна църква. На заседанието е решено за назначаването за първи викарен епископ на..

публикувано на 10.07.24 в 18:37