Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Разходите ни растат, доходите изостават, извежда в заглавие ТРУД. Ръстът на разходите на домакинствата у нас изпреварва този на доходите, показват данните на Националния статистически институт. Общият доход средно на лице от домакинство през второто тримесечие на 2018 г. е 1 474 лв. и спрямо същия период на 2017 г. се повишава с 8,7%. В същото време разходът е 1 331 лв. и се увеличава с 11,4% за година. Най-много нарастват сметките ни за транспорт и съобщения – с 18,7% и тези за свободно време, култура и образование – с 31,3% . Нагоре са и сметките ни за ток, вода, отопление и обзавеждане – с 8,6 на сто за година, както и за храна и безалкохолни напитки – с 8%.

Българите се хранят все по-здравословно, отчита статистиката. Увеличава се консумацията на зеленчуци – от 18,2 на 19 кг средно на лице от домакинството, както и на кисело мляко – от 7,3 на 7,9 кг, и на месо – от 8,2 на 8,6 килограма. В същото време намалява консумацията на хляб и тестени изделия – от 21,6 на 21,3 кг, на мляко прясно – от 4,6 на 4,4 литра.

Безработни от Враца и Монтана, които са най бедните региони у нас, хем нямат пари, хем отказват да работят, установява МОНИТОР. Така те се нареждат в челната десетка на областите в България, които отказват да се трудят заради ниски възнаграждения. Същевременно към края на миналата година 24% от врачани са живели под линията на бедност според данни на Националния статистически институт. За 2017г. тя беше 314 лв., а за 2018г. 321 лв. Изследванията показват, че 230 лв. е сумата, която получава средномесечно едно лице от домакинството в града. Челните места на безработни, които стоят пред компютъра, вместо да се трудят обаче държат региони с добре развит пазар на труда - Стара Загора и Пловдив.

МВР въвежда специални лични карти за обвиняеми и хора от НАТО, научаваме от СЕГА. Специални временни лични карти ще има за обвиняеми, подсъдими и представители на НАТО, стана ясно от интервю по Нова тв на зам.- министъра на вътрешните работи Красимир Ципов. Предвиждат се промени в Закона за българските лични документи, според които на обвиняемите и подсъдимите ще им се отнема личната карта и ще се издава временна. Тя щяла да бъде идентична с редовната им, но в нея ще е кодирана забрана за напускане на страната. Целта е да се ограничи възможността да избягат от правосъдието. Такива временни карти ще се издават, когато срещу съответния гражданин има образувано наказателно производство и му е постановена забрана за напускане на страната. Все още не е ясно кой ще плаща тези временни карти и тяхното издаване.

Спират изтичането на мозъци с 61 млн. лева, информира ТРУД. За пръв път от 30 години насам държавата има политика за спиране на изтичането на мозъци. Младите учени ще получават добавки от 1500 до 3000 лева към заплатите за постдокторанти. Това съобщиха министърът на образованието Красимир Вълчев и председателят на БАН акад. Юлиян Ревалски. Правителството прие две точки – одобряването на национални научни програми, както и допълнителни трансфери по бюджет на БАН и държавни висши училища за увеличаване стипендиите на докторантите. Програмите са за 61 млн. лв., като повечето ще бъдат със срок на изпълнение 3 години.

В часа на класа ще се учи и за медийна грамотност, пише СЕГА. Това предвиждат промени в наредбата за гражданското, здравното, екологичното и интеркултурното образование. Според сегашните изисквания в часа на класа се изучават около 10 теми - патриотично възпитание, толерантност, финансова грамотност, военно обучение, безопасност на движението по пътищата, превенция на насилието и гнева, кариерно ориентиране и др. Според проекта след последната тема за "превенция и противодействие на корупцията" се добавя и новата "електронно управление и медийна грамотност". Заложено е учениците да разсъждават по тези въпроси по един час на година между 4-и и 7-ми клас, по един час в девети и десети клас и по 4 часа на година в 11-и клас.

Позитивното мислене не лекува бърнаут и депресиите, предупреждава психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова пред МОНИТОР. Бърнаутът или професионалното прегаряне засега се описва като професионален феномен, но все още не е включен в световния класификатор на болестите. За него се говори от 70-те години на миналия век. В България проф. Дроздстой Стоянов направи обширно изследване, което показа, че 70% от лекарите имат бърнаут синдром, а от това в една или друга степен са потърпевши и техните пациенти. Той представлява психо-емиционално изтощение, изтъква д-р Гълъбова. Синдромът има причини и в обществото, и в отделната личност. Затова решението също трябва да е в обществото и в отделната личност. Човек, достигнал до професионално изпепеляване, няма да може да се справи сам. При тежките случаи на някои се налага да се разделят с любимата професия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Състави от целия свят на 28-ия Международен фолклорен фестивал "Витоша"

От 15 до 20 юли се провежда 28-ото издание на Международния фолклорен фестивал "Витоша". Съставите, които ще представят своите фолклорни традиции, са от Казахстан, Мексико, Боливия, Северна Македония, Италия, Грузия, Молдова, Индия, както и от България. "Международният фолклорен фестивал "Витоша" е една от емблемите на Столична община, защото той..

публикувано на 15.07.24 в 13:55
Съдебна палата

СГС издаде Европейска заповед за арест на Николай Николов - Паскал

Софийският градски съд разреши да бъде издадена европейска заповед за арест за Николай Николов, по прякор Паскал.  Той е със задочно обвинение за участие в престъпна група за контрабанда, пране пари, подкуп и длъжностни престъпления заедно бившата директорка на Митниците Петя Банкова, бившия главен секретар на МВР Живко Коцев и хасковските..

публикувано на 15.07.24 в 12:14

Фестивалът "София Моно" в парка на Военната академия "Георги С. Раковски"

От 17 до 27 юли,  в парка на Военната академия "Георги С. Раковски" ще се проведе фестивала "София Моно".  Жителите и гостите на столицата ще могат да се насладят на летни театрални вечери. Спектаклите в програмата, изградени върху литературни творби, ще се играят на открита сцена. Спектакълът по текстове на Чудомир "Нашенец“ ще открие фестивала...

публикувано на 15.07.24 в 10:48
Софийски университет

Международна конференция в София събира над 300 изследователи на Библията

Софийският университет "Св. Климент Охридски" посреща над 300 учени от цял свят на традиционната международна конференция на Европейската асоциация за библейски изследвания. Форумът се провежда от 15 до 18 юли в Ректората на университета и предлага богата програма от събития, посветени на различни аспекти на библейските изследвания, съобщава БТА. В..

публикувано на 15.07.24 в 09:46

Очаква се тази седмица президентът Румен Радев да връчи втория мандат

Очаква се тази седмица президентът Румен Радев да връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание. Ще го получат "Продължаваме промяната – Демократична България". Със своите 39 депутати те се оказаха втора по численост парламентарна група след разделението в ДПС заради конфликта между Ахмед Доган и Делян..

публикувано на 15.07.24 в 08:26

Общините искат година отсрочка за новия модел за такса "Битови отпадъци"

Общините нямат готовност и финансова обезпеченост да преминат към новия модел за определяне и събиране на таксата "Битови отпадъци", който трябва да се прилага от 1 януари следващата година.  Проблемът е бил обсъждан на вчерашното заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините (НСОРБ) , съобщи председателят на общинския..

публикувано на 12.07.24 в 17:12

В "Междублокови странства" на столичния кв. "Кюлуците"

На неконвенционална аудиоразходка канят столичани и гости от „Девет слона” и сдружение „Съпромат“ тази вечер (19 ч.) в кв. "Кюлуците" с начален пункт градинката на ул. „Панайот Волов“ 13А. По време на разходката ще се наместват намерени обекти и въображаеми разкази на междублоковите странства, които отварят прозорци към миналото и бъдещето на..

публикувано на 12.07.24 в 13:33