Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Училищата пак търсят стотици учители, извежда в заглавие СЕГА. За поредна година у нас липсват стотици учители. По-малко от месец преди началото на учебната 2018/19 г. масово училищата са обявили свободни работни места. Търсят се преподаватели по всички предмети, като най-голям е недостигът на учители по езици, математика, ИТ технологии, физика и химия. Само в София не достигат около 650 педагози. Това коментира просветният министър Красимир Вълчев вчера пред журналисти по повод готовността на системата за новата учебна година. От МОН нямат обобщени данни за броя на липсващите към момента учители в страната. Според Вълчев бройката на лиспващите учители е нормална и съпоставима с предходните години заради големия брой пенсиониращи се педагози. Най-много в момента у нас се търсят начални учители, такива по езици и информационни технологии, както и по математика, физика и химия. Най-големият проблем, според Вълчев, ще дойде след 10 г., когато се очаква в пенсия да излязат почти 1/2 от близо 90-те хиляди учители, работещи в момента в системата.

МВР блокира сайта за фалшиви медсестри, информира МОНИТОР. Сайтът с фалшивите медицински сестри, за който „Монитор“ пръв писа на 14 август, вече е блокиран. Електронната страница www.медицински-сестри.com набираше жени за обгрижване на пациенти по домовете. На анонимния сайт, който се афишираше като Национален портал за медицински услуги, не бяха посочени за обратна връзка нито телефони, нито имена на управителя и екипа, нито физически адрес. Контактите се осъществяваха чрез e-mail. Сред обявите на медсестри имаше и такива, които нямат нищо общо с медицината. Въпросният сайт, който вече е свален от интернет пространството, публикуваше кандидатките за работа, без да иска дипломи, нито каквато и да е референция за професионална квалификация и умения. Сигналът за некоретният портал беше подаден от ужилени пациенти на легло, които са чакали по едно денонощие да дойде сестра за венозни животоспасяващи вливания и инжекции.

80% от битовите газови бутилки са бомби със закъснител, четем още в МОНИТОР.  Поне 8 от 10 бутилки за пропан-бутан за битова употреба крият риск да гръмнат, защото нямат предпазен клапан, който при необходимост да изпуска излишната газ и така налягането в тях да падне до безопасни нива. Става въпрос основно за стари бутилки от преди 2000 г., които се ползват в домакинствата и хората сами ходят да си ги пълнят, а не разчитат на доставка в къщи от специализирани фирми. От ДАМТН са посочили пред изданието, че няма регистър с информация колко и какви са бутилките с предпазен клапан и по-старите без.

Цените на жилищата в софийския “Лозенец” падат, пише 24 ЧАСА. Цените на жилищата в софийския квартал “Лозенец” са вече доста далеч от челните места на столичните райони, при това са намалели през второто тримесечие в сравнение с първото.. В момента средните цени в “Лозенец” са 1408 евро на квадратен метър, докато през първите три месеца на 2018 г. са били 1675 евро за квадрат. Причината за рязкото поевтиняване на жилищата в “Лозенец” е презастрояването на квартала. Въпреки че е съвсем близо до центъра, придвижването от него с лек автомобил вече е доста трудно.

Така “Лозенец” е едва на шеста позиция сред столичните квартали по скъпи жилища. Лидерството се държи от жилищата около Докторски паметник със средна цена от 1900 евро за кв. м, макар че заради липсата на голямо предлагане сделки в този район често се сключват и за над 2500 евро/кв. м. Следва част от “Иван Вазов”, който граничи с Южния парк, НДК и бул. “Витоша”, където цените са средно 1647 евро, както и “Яворов” с 1606 евро/кв. м. Топ 5 на най-скъпите квартали в столицата се допълва от квартала около Медицинска академия и “Изток” с цени съответно 1500 и 1446 евро/кв. м.

По 314 лева харчи българинът за почивка, изчислява ТРУД. Българинът харчи средно по 157 евро или 314 лева за почивка, показват данните на Евростат за 2016 г. Сумата намалява, макар и с малко, спрямо предходната година, когато за ваканция сме отделяли по 160 евро или по около 320 лева на човек. Общо 585 млн. евро сме дали за пътешествия през годината, отчита статистиката. Близо три пъти по-евтино ни излиза пътуването вътре в страната – 119 евро на човек, а в чужбина даваме по 385 евро на човек. За нощувка в родните хотели заделяме средно по 30 евро, а за такава зад граница – по 57 евро. По-икономични от нас са латвийците и румънците, които заделят по 125 евро за ваканция. Най-много за пътуване отделят жителите на Люксембург – около 768 евро (1536 лева). следват ги тези на Малта – 646 евро (1292 лева) и австрийците – средно по 607 евро.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Състави от целия свят на 28-ия Международен фолклорен фестивал "Витоша"

От 15 до 20 юли се провежда 28-ото издание на Международния фолклорен фестивал "Витоша". Съставите, които ще представят своите фолклорни традиции, са от Казахстан, Мексико, Боливия, Северна Македония, Италия, Грузия, Молдова, Индия, както и от България. "Международният фолклорен фестивал "Витоша" е една от емблемите на Столична община, защото той..

публикувано на 15.07.24 в 13:55
Съдебна палата

СГС издаде Европейска заповед за арест на Николай Николов - Паскал

Софийският градски съд разреши да бъде издадена европейска заповед за арест за Николай Николов, по прякор Паскал.  Той е със задочно обвинение за участие в престъпна група за контрабанда, пране пари, подкуп и длъжностни престъпления заедно бившата директорка на Митниците Петя Банкова, бившия главен секретар на МВР Живко Коцев и хасковските..

публикувано на 15.07.24 в 12:14

Фестивалът "София Моно" в парка на Военната академия "Георги С. Раковски"

От 17 до 27 юли,  в парка на Военната академия "Георги С. Раковски" ще се проведе фестивала "София Моно".  Жителите и гостите на столицата ще могат да се насладят на летни театрални вечери. Спектаклите в програмата, изградени върху литературни творби, ще се играят на открита сцена. Спектакълът по текстове на Чудомир "Нашенец“ ще открие фестивала...

публикувано на 15.07.24 в 10:48
Софийски университет

Международна конференция в София събира над 300 изследователи на Библията

Софийският университет "Св. Климент Охридски" посреща над 300 учени от цял свят на традиционната международна конференция на Европейската асоциация за библейски изследвания. Форумът се провежда от 15 до 18 юли в Ректората на университета и предлага богата програма от събития, посветени на различни аспекти на библейските изследвания, съобщава БТА. В..

публикувано на 15.07.24 в 09:46

Очаква се тази седмица президентът Румен Радев да връчи втория мандат

Очаква се тази седмица президентът Румен Радев да връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание. Ще го получат "Продължаваме промяната – Демократична България". Със своите 39 депутати те се оказаха втора по численост парламентарна група след разделението в ДПС заради конфликта между Ахмед Доган и Делян..

публикувано на 15.07.24 в 08:26

Общините искат година отсрочка за новия модел за такса "Битови отпадъци"

Общините нямат готовност и финансова обезпеченост да преминат към новия модел за определяне и събиране на таксата "Битови отпадъци", който трябва да се прилага от 1 януари следващата година.  Проблемът е бил обсъждан на вчерашното заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините (НСОРБ) , съобщи председателят на общинския..

публикувано на 12.07.24 в 17:12

В "Междублокови странства" на столичния кв. "Кюлуците"

На неконвенционална аудиоразходка канят столичани и гости от „Девет слона” и сдружение „Съпромат“ тази вечер (19 ч.) в кв. "Кюлуците" с начален пункт градинката на ул. „Панайот Волов“ 13А. По време на разходката ще се наместват намерени обекти и въображаеми разкази на междублоковите странства, които отварят прозорци към миналото и бъдещето на..

публикувано на 12.07.24 в 13:33