Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Здравната реформа на ГЕРБ ще удари най-бедните и най-болните Пациентите ще доплащат лечението си, тъй като болниците сами ще определят цените си, прогнозира СЕГА. Жесток към най-уязвимите групи от населението и напълно неприемлив вариант на промени в здравния сектор се оказаха дългоочакваните нови модели за системата, изработени от екипа на министър Кирил Ананиев. Те бяха официално представени вчера и предвиждат най-болните пациенти да плащат най-много за лечението си. Ананиев все пак изрично подчерта, че дискусията тепърва започва и може да настъпят промени в първоначалните предложения.  Както вече стана ясно, МЗ предлага два варианта за подобряване финансирането на здравната система - пълна демонополизация на здравната каса и навлизане на частните застрахователи, които да се конкурират за 8-процентната вноска на всички граждани; или запазване на НЗОК като основен платец и въвеждане на задължително допълнително застраховане, с което да се покриват част от настоящите разходи на касата за лечение. Министерството смята за по-реалистичен втория вариант.  Според него обаче лечебните заведения ще имат право сами да определят цените, по които работят, а ако те са по-високи от определените от здравната каса и застрахователите, разликата ще се плаща от пациентите или от допълнителен доброволен фонд, в какъвто в момента са осигурени 11% от гражданите. 

Газът и с предлаганото поскъпване от 1 октомври ще е с над 200 лв. за 1000 куб. м по-евтин, отколкото през 2012 г., а цените на топлинната енергия се увеличават, пише МОНИТОР, като цитира омбудсмана Мая Манолова. Тя призова за преговори с „Газпром“ за нов начин на ценообразуването на стойността на внасяното от Русия синьо гориво. Според председателя на КЕВР Иван Иванов цените на парното в София са по-високи заради инвестициите в размер на 60 млн. лв. направени от столичната топлофикация за модернизация на мощностите си в периода 2015-2018 г. Отделно дружеството платило 12 млн. лева за въглеродни емисии. Третата причина според него са по-ниските субсидии за изкупуване на електроенергията от когенерациите на топлофикациите, които произвеждат ток и топлоенергия.

Отпадането на тавана на всички пенсии ще струва допълнително 155 милиона лева за 2019г., според управителя на НОИ Ивайло Иванов, цитиран от МОНИТОР.. Комисията обсъждаше искане на инициативен комитет от пенсионерски организации, който настоява от следващата година да падне таванът на всички пенсии, а не само на новоотпуснатите, както е заложено в Кодекса за социално осигуряване. Те искат още преизчисление на всички пенсии с актуален среден осигурителен доход, както минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст да стана 55% от минималната работна заплата. За да бъдат удовлетворени всички искания на инициативния комитет са необходими 1 млрд. и 645 милиона лева за 2019 година.

София ограничава събирането на дарения по улиците, извежда в заглавие СЕГА. С незначителни корекции в последния вариант днес Столичният общински съвет се очаква да приеме най-после Наредбата за обществения ред в София. Проектът се обсъжда още от края на миналата година, а общинските съветници се опитаха да го прокарат това лято. Текстовете обаче бяха отложени след ожесточени спорове. Сега общинските съветници са прибавили няколко нови момента. Забранява се събирането на парични дарения на местата за обществено ползване. Глобата за пристъпването на това правило варира от 100 до 300 лв. Дарения ще могат да събират единствено Българският червен кръст и фондации, като, преди да тръгнат по улиците техните представители, ще трябва да уведомят Столичната община

Новите 28 камери на КАТ се оказаха катастрофа, четем в ТРУД. Част от лазерните устройства на триноги, които са на въоръжение от 8 месеца, или не работят заради дефекти, или правят некачествени снимки. Информацията за проблемите е потвърдена и от шефа на националната полиция старши комисар Христо Терзийски. За всяка от камерите, наречени „Стационарни преносими уреди за контрол на скоростта ARH CAM S1”, са платени по около 20 000 евро. Купени са с обществена поръчка миналата есен и са раздадени на 28-те областни дирекция на КАТ в страната. Три от тях – получени в Разград, Благоевград и Русе, се оказали дефектни още при доставката. Наложило се да бъдат ремонтирани и пуснати в действие със закъснение – през юни в Разград, през юли в Благоевград и в последните дни август в Русе.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Състави от целия свят на 28-ия Международен фолклорен фестивал "Витоша"

От 15 до 20 юли се провежда 28-ото издание на Международния фолклорен фестивал "Витоша". Съставите, които ще представят своите фолклорни традиции, са от Казахстан, Мексико, Боливия, Северна Македония, Италия, Грузия, Молдова, Индия, както и от България. "Международният фолклорен фестивал "Витоша" е една от емблемите на Столична община, защото той..

публикувано на 15.07.24 в 13:55
Съдебна палата

СГС издаде Европейска заповед за арест на Николай Николов - Паскал

Софийският градски съд разреши да бъде издадена европейска заповед за арест за Николай Николов, по прякор Паскал.  Той е със задочно обвинение за участие в престъпна група за контрабанда, пране пари, подкуп и длъжностни престъпления заедно бившата директорка на Митниците Петя Банкова, бившия главен секретар на МВР Живко Коцев и хасковските..

публикувано на 15.07.24 в 12:14

Фестивалът "София Моно" в парка на Военната академия "Георги С. Раковски"

От 17 до 27 юли,  в парка на Военната академия "Георги С. Раковски" ще се проведе фестивала "София Моно".  Жителите и гостите на столицата ще могат да се насладят на летни театрални вечери. Спектаклите в програмата, изградени върху литературни творби, ще се играят на открита сцена. Спектакълът по текстове на Чудомир "Нашенец“ ще открие фестивала...

публикувано на 15.07.24 в 10:48
Софийски университет

Международна конференция в София събира над 300 изследователи на Библията

Софийският университет "Св. Климент Охридски" посреща над 300 учени от цял свят на традиционната международна конференция на Европейската асоциация за библейски изследвания. Форумът се провежда от 15 до 18 юли в Ректората на университета и предлага богата програма от събития, посветени на различни аспекти на библейските изследвания, съобщава БТА. В..

публикувано на 15.07.24 в 09:46

Очаква се тази седмица президентът Румен Радев да връчи втория мандат

Очаква се тази седмица президентът Румен Радев да връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание. Ще го получат "Продължаваме промяната – Демократична България". Със своите 39 депутати те се оказаха втора по численост парламентарна група след разделението в ДПС заради конфликта между Ахмед Доган и Делян..

публикувано на 15.07.24 в 08:26

Общините искат година отсрочка за новия модел за такса "Битови отпадъци"

Общините нямат готовност и финансова обезпеченост да преминат към новия модел за определяне и събиране на таксата "Битови отпадъци", който трябва да се прилага от 1 януари следващата година.  Проблемът е бил обсъждан на вчерашното заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините (НСОРБ) , съобщи председателят на общинския..

публикувано на 12.07.24 в 17:12

В "Междублокови странства" на столичния кв. "Кюлуците"

На неконвенционална аудиоразходка канят столичани и гости от „Девет слона” и сдружение „Съпромат“ тази вечер (19 ч.) в кв. "Кюлуците" с начален пункт градинката на ул. „Панайот Волов“ 13А. По време на разходката ще се наместват намерени обекти и въображаеми разкази на междублоковите странства, които отварят прозорци към миналото и бъдещето на..

публикувано на 12.07.24 в 13:33