Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Как агенцията помага на бежанците - деца и на болните

Държавната агенция за бежанците в помощ на най-уязвимите

От началото на 2018 г. 1375 чужденци са подали молба за международна закрила

Как приемаме бежанците и какви са възможностите за гарантиране на човешките им права у нас - отговорите потърсихме от Държавната агенция за бежанците (ДАБ) към Министерския съвет, чиито основни функции са свързани с приема, настаняването, регистрацията и разглеждането на молби на чужденци, търсещи закрила в страната ни. Към кого и как да се обърнат, разяснява директорът на дирекция „Качество на процедурата за международна закрила“ в ДАБ Димитър Киров.

Международната закрила, която ДАБ предоставя, е статут на бежанец и хуманитарен статут. Всеки чужденец, съгласно Закона за убежището и бежанците, който се намира на територията на страната, може да подаде молба за международна закрила като това може да направи във всяко едно от териториалните поделения на ДАБ в страната, в централното управление на агенцията, както и пред всеки друг държавен орган. Неговото волеизявление трябва да бъде лично и да съдържа искането към Република България, обяснява Киров.

След регистрацията на чужденците, с тях се провежда т.нар. административно производство, което включва провеждането на едно или няколко интервюта с тях. Съобразно събраните факти и доказателства, изложени в бежанската история на чужденеца, се прави извод, за това дали той заслужава международна закрила или не. Освен това историята се верифицира съобразно данните, които агенцията има за неговата държава по произход. За да може да получи статут на бежанец, чужденецът трябва да отговаря на няколко условия - предимно на това да бъде преследван, да се опасява от някакъв вид преследване, основано на неговата раса, религия, националност, политическо мнение или принадлежност към определена социална група. Чужденците, които отговарят на международната закрила “хуманитарен статут”, следва да са били изложени на реална опасност от тежки посегателства като смъртно наказание, изтезание или в хипотеза на въоръжен конфликт, както е със Сирия.

По време на производството, чужденците имат право на безплатна правна помощ, в това число и по време на съдебното им производство, ако агенцията е постановила отрицателно решение. Тези хора могат да се обърнат и към Националното бюро за правна помощ, както и към неправителствени организации, които работят на терен в териториалните поделения на агенцията - става дума за Български Хелзински комитет, “Каритас”, “Глас България”.

От началото на 2018 г. 1375 чужденци са подали молба за международна закрила. Хората са предимно от Афганистан, Ирак, Сирия, Пакистан и Иран. През 2017 г. е имало спад в подадените молби за закрила, за разлика от 2016 г. и предходните години. В настоящия момент миграционната обстановка и в частност подадените молби за закрила, са малко.
Сред потърсилите международна закрила в България има и непълнолетни. От началото на 2018 година техният брой е 373, от които 160 са непридружени.

Здравно осигуряване, социално подпомагане, образование, в това число и изучаването на български език, както и помощ при намиране на работа, са част от ангажиментите на Държавната агенция за бежанците към Министерския съвет към хората, потърсили закрила у нас. Как се гарантира и осигурява всичко това обяснява Мария Нецова – експерт в дирекция „Социална дейност и адаптация“ в Държавната агенция за бежанците.

След като лицата бъдат регистрирани и настанени в нашите териториални поделения задължително минават медицински преглед, за да може да се идентифицира тяхната необходимост от здравни услуги, ако има такава. Всички лица, търсещи закрила, са здравно осигурени ние ги подпомагаме за избор на личен лекар. Осигуряваме превод или медиатор, който може да ги заведе до болничното заведение. В случаите, когато е необходимо за деца или за хора с тежки здравословни проблеми, осигуряваме транспорт. Обособени са здравни кабинети в териториалните поделения и е назначен медицински персона.

Тъй като има много деца, търсещи закрила, много от тях от години не са посещавали училище, и затова от ДАБ са наблегнали на това да ги включат в българската образователна система. Тази година има 96 записани деца. Осигурява се транспорт. Ние сме осигурили преподаватели, които водят курсове по Български език и за деца, и за възрастни. Социален работник придружава децата до училище. В качеството си на медиатор между родители, деца, директори на училища, работим и с регионалните управления по образование, които ни подпомагат. Ние подаваме към тях информация кои деца и на каква възраст имат желание да бъдат включени в училище и те ни съдействат по разпределяне в различни училища.

Провеждаме и информационни сесии в териториалните поделения. При всяко едно постъпило предложение за работа в Агенцията за бежанците се организират такива сесии с лицата, които желаят да си намерят работа. Държавна агенция за бежанците издава и служебни бележки на лицата, които имат право на работа, т.е. съгласно закона, ако те до три месеца нямат приключило производство, им се издава служебна бележка, която удостоверява, че имат право на работа.
Такава е страната ни за хората, потърсили убежище тук. Очаквайте техните истории от първо лице и още срещи с хората, които им помагат, в следващите издания на „Родина зад граница“.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 07.12.2023: Столичният общински съвет отново без председател

Актуалните събития от 7 декември и днес в предаването „Форум“ коментираха писателката Цветелина Цветкова и експертът по PR, и бивш депутат Арман Бабикян. Заедно с водещия Лъчезар Христов те засегнаха следните теми: За пореден път Столичният общински съвет без избор за председател От 1 декември без стари коли в центъра на София Политически..

публикувано на 07.12.23 в 18:48
Калоян Илиев

Предстои изграждането на нова пречиствателна станция в община Ихтиман

Кметът на Ихтиман Калоян Илиев ще управлява общината за четвърти път, след като на последните местни избори отново спечели одобрението на съгражданите си. За първи път община Ихтиман се управлява от един и същи кмет толкова много време, което говори, че сме свършили не малко работа, коментира Илиев пред Радио София. По думите му, близостта..

публикувано на 07.12.23 в 17:55

Изложба "ПАNAГiA" на художника-реставратор Панайот Панов се открива в Регионалния исторически музей

Регионалният исторически музей открива изложба, посветена на Пресвета Богородица. Експозицията представя икони, създадени от художника реставратор Панайот Панов.Тя е озаглавена "ПАNAГiA". Намира се в сградата на Музея на пл. "Бански"1 и отваря официално врати на 7 декември 2023 г. (четвъртък) от 18:00 ч. Периодът, в който може да бъде..

публикувано на 07.12.23 в 16:52

Едва 1,75% от смесения битов отпадък на София се рециклира

Едва 1.75 е процентът от смесения битов отпадък на София, който се рециклира. Това стана ясно по време на посещение на кмета на София Васил Терзиев в Столичното предприятие за третиране на отпадъци в с. Яна. Той беше посрещнат от новия директор на завода – Николай Савов, който представи част от резултатите от доклада му за състоянието на..

публикувано на 07.12.23 в 16:25

Арх. Петър Диков: Училищните сгради трябва да отговарят на новите тенденции в образованието

Конференция на тема "Образованието – придвижване от мрак към светлина" се провежда днес в столичното 145-то ОУ „Симеон Радев“. Три са основните стълбове на образованието – учителите, родителите и средата, каза пред Радио София председателят на Съюза на архитектите в България арх. Петър Диков. „Ние продължаваме да изграждаме нашите училище тип..

публикувано на 07.12.23 в 15:44
Наполеон

Образът на Наполеон в едноименната книга представен макимално точно от историка д-р Александър Стоянов

В контекста на наскоро излезлият биографичен филм "Наполеон" е срещата с д-р Александър Стоянов, за да разкаже за книгата си "Наполеон" в предаването "Радиокафе". Д-р Александър Стоянов е асистент към Института за исторически изследвания към БАН, защитил е докторат по история в град Лайден, Нидерландия. Написването на книгата е..

публикувано на 07.12.23 в 15:36

"Целуни ме, Кейт" - нов мюзикъл на сцената на Музикалния театър

Гости в предаването "Радиокафе" бяха Кристина Кокорска - Криста и Марчо Апостолов. Те са двама от солисите в мюзикъла "Целуни ме, Кейт", който ще се състои в Националния музикалния театър през декември 2023 година. По думите на Апостолов Бургаската държавна опера е направила това заглавие, като тогава музикален продуцент е била Евелина Кънева. Той..

публикувано на 07.12.23 в 15:20