Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Изчезваме по естествен път, извежда в заглавие ТРУД. Населението на България изчезва по естествен път. За 30 години сме намалели с 1 936 566. Това стана ясно от годишния Доклад за състоянието на националната сигурност през 2017 година. Документът бе приет на вчерашното заседание на Народното събрание. В него е посочено, че демографската прогноза на “Евростат” за България за периода 2016 – 2070 година показва трайна тенденция за намаляване на населението в дългосрочна перспектива с 30%. От 7,1 млн. души през 2016 година на 4,9 млн. през 2070 година. Основните фактори за това са ниските нива на раждаемост, миграцията и смъртността. Задълбочава се дисбалансът в териториалното разпределение на населението. Най-значима демографска тенденция е процесът на застаряването. До 2060 година населението в трудоспособност възраст (15- 64г.) се очаква да намалее с 39%, а населението на 65 години и повече да се увеличи с 23%.

Подготвен за 24 часа закон ще отпушва трансплантациите, сочи СЕГА. След като месеци наред проблемът със спрените белодробни трансплантации на българи в Европа беше замазван, управляващите се втурнаха да предприемат спешни мерки, а шефът на агенцията по трансплантации получи абсурдния срок от 24 часа да напише законови промени, които да улеснят максимално донорството в България. Така сложният проблем ще се решава на пожар, въпреки че за него се знае от миналата година. От месеци пациенти протестират заради блокираните белодробни трансплантации - такива не се правят у нас, а от миналата година няма европейска клиника, която да приема българи. От началото на годината влиза в сила споразумение между 115 държави срещу трафика на органи и трансплантационния туризъм, което изхвърля българските пациенти от системата за обмен на органи "Евротрансплант". За да се върнем там, трябва да имаме поне 70 донори, а ние имаме само 10. Министерството на здравеопазването призна за проблема с "Евротрансплант" едва в събота, когато проблемът достигна критична точка - 29- годишният Адриан Петков почина, без да дочака трансплантация. Неговите близки обвиниха държавата, че осем месеца ги е лъгала, че всеки момент той ще замине за операция.

ОЛАФ може да провери и ремонта на "Граф Игнатиев" След сигнал на "Спаси София", четем в СЕГА. Колкото повече наближава времето за пускане на трамваите по ремонтиращата се ул. "Граф Игнатиев" - началото на ноември, толкова повече изпъкват строителните неуредици около обекта. След кривите павета и фуги и грозните плочи пред църквата "Св. Седмочисленици" от гражданската организация "Спаси София" алармираха, че сериозен проблем е надвиснал и над релсовия път на улицата. Разследване на организацията показва, че Столичната община е направила промени в проектите за ремонта, когато той вече е бил в ход. Според тях полагащата се в момента от "Джи Пи Груп" виброизолационна подложка на релсите на "Графа" е същата, заради която "ПСТ Груп" бе отстранена от обществената поръчка за ремонта му. Това е станало благодарение на промяна в критериите в техническия проект, извършена при вече започналата реконструкция

Работещите ученици  прибират по три стипендии, пише МОНИТОР. Учениците в 12-и клас, които се обучават чрез работа, да вземат заплати поне колкото три стипендии, а тези в 11-и клас – поне колкото две. Това предвижда предложение на народния представител Милена Дамянова и група депутати към законопроекта за изменение на Закона за професионалното образование и обучение, което бе разгледано на заседанието на образователна комисия в парламента. Според закона за предучилищно и училищно образование максималният размер на стипендията се определя от Министерския съвет и към момента той е 60 лв. Това означава, че ако предложението бъде прието на второ четене в Народното събрание, работодателите ще трябва да плащат по поне 120 лв. възнаграждение за единадесетокласниците, които работят, и по поне 180 лв. за ученик в 12-и клас. Зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова обясни, че това е минимумът на възнаграждението, а при възможност един работодател може да осигури и по-високо заплащане.

Дрехите втора ръка поскъпват с до 30 на сто, информира МОНИТОР. Дрехите втора употреба ще поскъпнат с около една трета. Това ще се случи, ако бъде обложени с продуктовата такса всички вносители на текстилни материали у нас, без значение дали са нови или употребявани, обявиха от бранша. Промените са част от измененията в Закона за управление на отпадъците, внесени в Народното събрание на 30 май. Очаква се те да бъдат обсъдени с бранша другата седмица от депутатите от ресорната комисия. B Бългapия нaд 8000 дyши ca зaeти в пpepaбoтвaнeтo и тъpгoвиятa c дpexи втopa yпoтpeбa, ĸaтo в cтpaнaтa имa пoвeчe oт 3000 физичecĸи мaгaзина, ĸъдeтo ce пpoдaвaт тaĸивa oблeĸлa.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожар в дом за възрастни хора в Банкя, има жертва и пострадали

Пожар пламна малко преди 15:00 ч. днес  в дом за възрастни хора в центъра на град Банкя, има един загинал и пострадали. По първоначални данни пострадалите са петима. Гори цял етаж от сградата.  Гъсти облаци дим се издигат над центъра на Банкя. На място са пристигнали няколко 3 екипа на Спешна помощ и 3 на Пожарната. Има информация за две жени,..

публикувано на 14.08.24 в 16:58

АКФ: Как с едрогабаритния отпадък Столичната община се източва два пъти

От Антикорупционния фонд (АКФ) съобщават, че разполагат с данни за фалшификации, при които строителни отпадъци и земни маси се депонират в депо "Враждебна", но се регистрират като едрогабаритен отпадък.  Така Столичната община се източва два пъти – един път като за депонирането на строителен отпадък фирмите не заплащат дължимата такса, и втори път..

публикувано на 14.08.24 в 14:31

Освободиха зам.-председателя на КФН

Със 109 гласа "за", 36 - "против" и 16 въздържали се, НС освободи от заеманата длъжност зам.-председателя на Комисията за финансов надзор Владимир Савов поради подадена оставка. В комисията Савов ръководеше управление "Застрахователен надзор".  От парламентарната трибуна той напомни, че вече 10 години работи в комисията и оставя..

публикувано на 14.08.24 в 13:52

Обискират имоти на Румен Гайтански – Вълка в София

В момента се провежда акция на прокуратурата, антикорупционната комисия и полицията, при която се обискират имоти на бизнесмена Румен Гайтански.  Акцията е във връзка с разследването на кредит от близо 150 милиона лева, отпуснат на фирма на Гайтански от Българската банка за развитие, за което съобщиха от Антикорупционната комисия в петък...

публикувано на 14.08.24 в 09:35

В НС: Промени в Търговския закон и дали райският газ е наркотик

С обсъждане на промени в Търговския закон, внесени от Министерски съвет, ще започнат работата си депутатите. В програмата им е включен и проект на решение, с който възлагат на МС да включи райския газ в списъка с наркотични вещества. С промените в Търговския закон се създава правна възможност за постигане на ускорена ликвидация на юридически..

публикувано на 14.08.24 в 08:23

Временно прекъсва водоснабдяването в част от с. Бистрица

Във връзка с извършване на строително-ремонтни работи по ул. „Спортист“, с. Бистрица ,   от "Софийска вода" предупреждават, че на 14 август (сряда)  се налага спиране на водоподаването  от 9:00 до 21:00  часа в района на: се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа в района на  ул. „Сълзица“ и ул. „Спортист“ . При..

публикувано на 14.08.24 в 07:50

Пожар в кв. "Христо Ботев" изпепели 30 декара сухи треви

Пожар избухна днес в столичния квартал "Христо Ботев", недалеч от летището. Горяха гуми и сухи треви.  Няма пострадали.  От Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"  обясниха, че сигналът е подаден в 14:18 часа. На място са изпратени три автомобила на пожарната. Изгорели са 30 декара сухи треви. От пожарната посочиха, че..

публикувано на 13.08.24 в 18:13