Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

По 207 000 месечно  на опашка за работа, извежда в заглавие МОНИТОР. Почти всеки втори от регистрираните в бюрата по труда е без квалификация, като всеки четвърти е с основно или по-ниско образование. 32.1% от безработните пък имат диплома от университет или професионално училище, като делът на висшистите е 19.1%. Първенци по разкрити свободни места са градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора, а всеки четвърти работодател изпитва глад за служители в преработващата промишленост, сочат данните на Агенцията по заетостта. Веднага след тях се нареждат хотелиерите и ресторантьорите (17.7%). 14 на сто от бизнеса пък търси продавачи и автомонтьори. При средно 130 000 свободни работни места месечно по около 17 023-ма успяват да намерят работа, която да отговаря на образованието и уменията им. Общият им брой до края на август набъбва до 136 185. В челната десетка по откази попадат и области с традиционно висока безработица като Враца и Монтана. Обикновено българите отказвали дадена позиция заради ниско заплащане и отдалеченост на работното място.

МОН: Въпрос на време е родителските срещи да отпаднат, пише СЕГА. Докато има училища без електронни дневници, ще има и родителски срещи. Въпросът е не дали, а кога няма да бъдат задължителни традиционните родителски срещи - това коментира просветният министър Красимир Вълчев по повод позицията на бившия зам.-министър и директор на 119-о СУ "Акад. М. Арнаудов" Диян Стаматов, че родителските срещи в сегашния им вид трябва да отпаднат. В профила си във "Фейсбук" Стаматов обясни, че влизането в действие на електронните дневници обезсмисля провеждането на срещите на родители и учители във формат цял клас, защото чрез тях информацията за оценки, отзиви и отсъствия достига до родителите "за миг, в реално време". По думите му досегашните родителски срещи, при наличието на бърза, динамична и модерна информираност, прави безполезно събирането на толкова хора на едно място. "Остава потребността от консултиране на всеки родител за детето му, само при личен контакт... Индивидуалната консултация с учител има много повече смисъл", смята Стаматов.

Компютърни проблеми бавят ваденето на карти и винетки в София, четем още в СЕГА. От няколко седмици пред пунктовете за продажба и зареждане на абонаментни карти на Центъра за градска мобилност се образуват по-големи от обичайното опашки, сигнализираха читатели на "Сега". Един от тях разказа, че за да зареди абонаментната карта на дъщеря си, която е ученичка, е чакал 35 минути, за да стигне до гишето. След като най-после дошъл неговият ред, се оказало, че трябва да изчака още 15 минути, за да бъде обработена картата. Служителката обяснила, че системата има софтуерен проблем, който датира от 1 октомври. Тя се оплакала, че от "поддръжката" карали нея и колегите й да рестартират компютрите си, но и това не помагало да бъдат "пуснати" в системата. В други центрове пък обяснението е било, че в подлезите интернет връзката е лоша .От ЦГМ заявиха категорично, че няма софтуерен проблем. Оттам обясниха опашките с обичайното струпване на студенти в началото на академичната година. Сред пенсионерите също имало много желаещи да си купят карта и изобщо имало много хора, които си зареждали картите от първо число.

И кметовете в общата система с имотите, за да не се крият данъци, съобщава 24 ЧАСА. Имотите на всеки българин в цялата страна са вкарани в обща система към финансовото министерство. Достъп до нея вече имат и общините. Така всяко кметство може да провери кой собственик обявява повече от едно жилище за основно, за да ползва неправомерно данъчната отстъпка от 50% за него. Това съобщи в интервю за “24 часа” шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Промени в закона за местните данъци и такси, които вече са приети от парламента на първо четене, предвиждат който е обявил повече от едно жилище за основно, да си плати пълния размер на данъка заедно с лихвите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ваня Григорова/Васил Терзиев

Делото за кметските избори в София отложено за 7 юни

Поредно отлагане на делото за кметските избори в София заради нови искания на страните. Административният съд София-град ще заседава по жалбата на загубилата вота Ваня Григорова срещу решението на Столичната общинска избирателна комисия да обяви за победител Васил Терзиев на 7 юни - два дни преди вота 2 в 1, в който Григорова се регистрира да..

публикувано на 26.04.24 в 14:38
Димитър Божилов, кмет на столичния район „Триадица“

Кметът на район "Триадица" предлага "квартал на обезщетените"

Близо една трета от зелените площи в Южния парк в София са частни имоти. Става дума за 96 имота. "През 2020 г. Конституционният съд дерогира сроковете, с които можем да отчуждаваме тези имоти. Отчуждаването е лесен способ за придобиване на земи, защото е по-евтин, по-бърз, властнически способ. С това решение на КС общината беше поставена в..

публикувано на 26.04.24 в 12:59

Подлезът при метростанцията на Централна гара тъне в мрак

За изключително сериозен проблем за над 2 милиона столичани и гостите на София алармираха жители на града.  Осветление в подлеза на една от ключовите метростанции – тази на Централна гара, няма, а всичко там е потънало в мрак, разказват те. "На вниманието на г-н Терзиев, кмет на София. Нищо не се вижда на тази снимка, защото липсва..

публикувано на 26.04.24 в 09:55

Пред КНСБ поставят венци за загиналите от трудови злополуки

От 9:30 ч. КНСБ и представители на социалните партньори ще отдадат почит пред паметта на загиналите при трудови злополуки работници. Ще бъдат поднесени венци пред мемориалната плоча, поставена пред сградата на конфедерацията в София. От 10 ч. в зала "Европа" ще бъдат връчени годишните награди, с които КНСБ отличава работодателите, постигнали..

публикувано на 26.04.24 в 08:20
Стадион

Стадиони в "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" бяха прехвърлени от държавата на общината

Столичният общински съвет (СОС) одобри доклад относно безвъзмездно прехвърляне от държавата на Столичната община на правото на собственост върху недвижими имоти в районите "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" . Вносители на доклада са кметът на Столичната община Васил Терзиев, председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров, съвместно с..

публикувано на 25.04.24 в 15:45

Всеки квартал или населено място с център за приемане на всякакви отпадъци

Всичките 24 столични района са обхванати от системата за разделно събиране на опаковки и отпадъчни материали, но тя ще бъде разширена с разполагане на центрове и площадки за безвъзмездно предаване на отпадъци от домакинствата. Предвижданията са поетапно до края на 2025 г. във всеки квартал или населено място на територията на Столичната община..

публикувано на 25.04.24 в 10:59

СОС решава да бъде ли отстранен съветникът Благовест Георгиев

Столичният общински съвет (СОС) ще обсъди освобождаването на общинския съветник от "Спаси София" Благовест Георгиев от всички заемани от него постове. На 5 април кметът Георгиев предизвика катастрофа, избяга от местопроизшествието, след като беше открит отказа да бъде тестван за употреба на алкохол и наркотични вещества. В дневния ред на..

публикувано на 25.04.24 в 08:33