Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Българският език - преодолимото препятствие за бежанците, които остават в България

Една от дейностите за подпомагане на социалната и икономическа интеграция на хората, които получават статут на бежанец или хуманитарен статут, е изучаването на български език. Огромна роля тук има и Българският червен кръст (БЧК). Самостоятелно, червенокръстката организация предоставя обучения за граждани на трети страни от 2014 г., когато се създава Интеграционно-информационният център за бежанци в София.

Групата е голяма - повече от 10 души. Идват със желание. Повече са жените и повечето са от Сирия и Ирак. Много от тях говорят, контактуват на български език. Най-важното е, че имат желание да учат Български език, което мен ме радва, обясни Адриана Димитрова, която е преподавател по Български език за чужденци.

Всяко ниво е към 120 часа като курсистите имат три пъти седмично занимания по три часа, а скоро и три пъти по четири часа. Чужденците не срещат големи трудности. Повечето имат повече проблеми единствено с писането, защото голяма часдт от курсистите предпочитат да наблегнат на говоримия български език, което им е от полза. Старая се да се правят повече разговори, които са от ежедневието. Например, искат да отидат и да си направят лична карта - какво трябва да кажат, какво могат да чуят като отговор и други ситуации, обобщава Димитрова.

Сирийката Дарида, разказва че е дошла в България преди три години и живее в кв. “Свобода”. Тя има и две деца - момче и момиче, които посещават училище и детска градина и двете ѝ деца се справят добре с езика. На нея самата ѝ е трудно да се справя с глаголите, но говори добре български език. В Сирия Дарида е работила като учител по френски език и би се занимавала със същото в България. Животът в страната ни ѝ харесва много. 

Времето, прекарано в курса, е превърнало всички в приятели, които си помагат, което доказва и историята на Абдул, който е в страната ни от една година. Сега вече мога да чета и малко мога да пиша, разказва той. Преди 30 години Абдул е бил женен за българка и има три деца, с които поддържа връзка по телефона. В момента Абдул живее в страната ни заради войната в неговата страна. В курса е намерил много приятели, както и сред съседите си, сред които също вече има свои познати и приятели. 

Слушайте ни и следващата събота, когато ще научите повече за работата на БЧК с бежанци и мигранти.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Валежите от запад спират, на изток - сняг

Днес от запад валежите ще спират, след обяд и в югоизточните райони. В Източна България, с продължаващото понижение на температурите, дъждът ще се примесва със сняг, съобщиха от НИМХ. След обяд в западната половина на страната ще има и временни разкъсвания на облачността.  Ще духа до умерен, в Източна България и временно силен вятър от север-североизток...

публикувано на 08.12.23 в 07:35

"Форум", 07.12.2023: Столичният общински съвет отново без председател

Актуалните събития от 7 декември и днес в предаването „Форум“ коментираха писателката Цветелина Цветкова и експертът по PR, и бивш депутат Арман Бабикян. Заедно с водещия Лъчезар Христов те засегнаха следните теми: За пореден път Столичният общински съвет без избор за председател От 1 декември без стари коли в центъра на София Политически..

публикувано на 07.12.23 в 18:48
Калоян Илиев

Предстои изграждането на нова пречиствателна станция в община Ихтиман

Кметът на Ихтиман Калоян Илиев ще управлява общината за четвърти път, след като на последните местни избори отново спечели одобрението на съгражданите си. За първи път община Ихтиман се управлява от един и същи кмет толкова много време, което говори, че сме свършили не малко работа, коментира Илиев пред Радио София. По думите му, близостта..

публикувано на 07.12.23 в 17:55

Изложба "ПАNAГiA" на художника-реставратор Панайот Панов се открива в Регионалния исторически музей

Регионалният исторически музей открива изложба, посветена на Пресвета Богородица. Експозицията представя икони, създадени от художника реставратор Панайот Панов.Тя е озаглавена "ПАNAГiA". Намира се в сградата на Музея на пл. "Бански"1 и отваря официално врати на 7 декември 2023 г. (четвъртък) от 18:00 ч. Периодът, в който може да бъде..

публикувано на 07.12.23 в 16:52

Едва 1,75% от смесения битов отпадък на София се рециклира

Едва 1.75 е процентът от смесения битов отпадък на София, който се рециклира. Това стана ясно по време на посещение на кмета на София Васил Терзиев в Столичното предприятие за третиране на отпадъци в с. Яна. Той беше посрещнат от новия директор на завода – Николай Савов, който представи част от резултатите от доклада му за състоянието на..

публикувано на 07.12.23 в 16:25

Арх. Петър Диков: Училищните сгради трябва да отговарят на новите тенденции в образованието

Конференция на тема "Образованието – придвижване от мрак към светлина" се провежда днес в столичното 145-то ОУ „Симеон Радев“. Три са основните стълбове на образованието – учителите, родителите и средата, каза пред Радио София председателят на Съюза на архитектите в България арх. Петър Диков. „Ние продължаваме да изграждаме нашите училище тип..

публикувано на 07.12.23 в 15:44
Наполеон

Образът на Наполеон в едноименната книга представен макимално точно от историка д-р Александър Стоянов

В контекста на наскоро излезлият биографичен филм "Наполеон" е срещата с д-р Александър Стоянов, за да разкаже за книгата си "Наполеон" в предаването "Радиокафе". Д-р Александър Стоянов е асистент към Института за исторически изследвания към БАН, защитил е докторат по история в град Лайден, Нидерландия. Написването на книгата е..

публикувано на 07.12.23 в 15:36