Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Общопрактикуващите лекари ще бъдат глобявани, ако не ни викнат на профилактичен преглед, който ни се полага по линия на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК)”, съобщава МОНИТОР. „Преди това обаче комисия от касата ще изготви по-прецизен ред от досегашния,в който ще се описва точно по какъв начин джипитата ще канят записаните в пациентската им листа за годишните профилактични прегледи“, поясни говорителят на касата Багряна Маркова. В Закона за здравето сега е казано, че лекарят е длъжен да извика пациента на такъв преглед, но не е ясно точно как ще става това. Това е и основната причина, поради която хората масово не се явяват. НЗОК ще следи прецизно дали хората се възползват от прегледите. Санкциите с пропуснато явяване също могат да бъдат увеличени.

Скандалът с програмата за образователна мобилност "Еразъм+" се разраства. Просветното министерство проверява сигнал за конфликт на интереси в Центъра за човешки ресурси, който управлява програмата, съобщи просветният министър Красимир Вълчев вчера, информира СЕГА. Около центъра и програма "Еразъм" в последните дни се вдигна шум покрай материал на "Канал 3", в който бяха изброени проекти със странни имена и наглед несъществени дейности, които са получили значителни суми. Един от проектите например се казва "Ер Ер Ер Ер ин дъ Родопс". На съмненията, че това са кухи проекти, бившият вече шеф на центъра Татяна Калканова отвърна, че това обижда труда на много хора.

Дарители фантоми, които не са регистрирани по Закона за храните, раздават на социално слаби негодни храни с изтекъл срок на годност, пише МОНИТОР. Тези продукти се пробутват без етикет, без идентификационна маркировка и документи за произход или пък са са с изтекъл срок на годност и са неправилно съхранявани. Това съобщиха за „Монитор“ от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). Последният такъв случай бе засечен от хранителните инспектори след сигнал на „Монитор“. Става въпрос за дарение на храни с изтекъл срок на годност, внесени от Германия. Те са предоставени на Евангелската баптистка църква в Сандански, която е раздала голямо количество от тях на бедни хора, преди инспекторите да влязат в складовете й.

Опитите да се премахнат ограничителните режими за застрояване на природен парк "Витоша" под претекста София да домакинства младежка зимна олимпиада през 2024 г. придобиха по-ясни измерения, съобщава СЕГА. Този път двигател на промените е спортният министър Красен Кралев, който, освен че води кампания за олимпиадата, се явява и собственик на неработещия ски влек "Заека". Тези дни Кралев е внесъл в екоминистерството писмо с намерения за промени на плана за управление на природния парк, с които да се премахнат почти всички ограничения за строителство в планината. Ако тези промени бъдат приведени в действие, защитени от нови ски писти, лифтове, влекове и пр. ще останат само резерватите. Нови спортни съоръжения ще могат да се правят в гори и върху пасища, каменни реки, торфища, влажни зони и пр., ще се разрешат и водохващанията за изкуствен сняг.

Част от паричните средства, получавани като подкупи в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), са трансферирани във виртуални валути, разказва ТРУД. При обиските са намерени биткойн портфейли и се смята, че част от тях са пълнени от рушвети. Това съобщи наблюдаващият делото прокурор Ангел Кънев, който поиска постоянен арест за трима от обвинените в корупционната схема. Спецсъдът остави зад решетките председателя на агенцията Петър Харалампиев, главният секретар Красимир Томов и сръбския гражданин Марко Стойов. Четвъртата обвиняема е освободена под парична гаранция заради тежко онкологично заболяване. Според магистратите има достатъчно доказателства, че тримата са участвали в престъпна група и са получавали подкупи за издаване на удостоверения за български произход, които се използват за издаване на документи за българско гражданство.

Повече от два месеца след катастрофата на автобус край Своге, при която загинаха 20 души, Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) най-после призна, че една от причините за инцидента е състоянието на шосето, пише СЕГА. В участък от 360 метра от пътя съставът на асфалтовата смес не е отговарял на утвърдената рецептура, каза вчера председателят на управителния съвет на агенцията инж. Светослав Глосов. Проблемът с пътната настилка е бил констатиран от лабораторията на АПИ, която е изследвала взетите контролни проби от проблемния участък. „Вариантите са много. Възможно е да е свършил инертният материал и асфалтовата база да е вложила малко по-различен материал. Възможно е да има грешка при дозирането на сместа”, отбеляза Глосов. Той не се ангажира със срок, в който ще има окончателни резултати за конкретната причина за инцидента край Своге, като допълни, че това е работа на прокуратурата и следствието. Веднага след катастрофата стана ясно, че КАТ е подавал многократно сигнали до АПИ за проблеми с пътя, но оттам не са им обръщали внимание.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общините искат година отсрочка за новия модел за такса "Битови отпадъци"

Общините нямат готовност и финансова обезпеченост да преминат към новия модел за определяне и събиране на таксата "Битови отпадъци", който трябва да се прилага от 1 януари следващата година.  Проблемът е бил обсъждан на вчерашното заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините (НСОРБ) , съобщи председателят на общинския..

публикувано на 12.07.24 в 17:12

В "Междублокови странства" на столичния кв. "Кюлуците"

На неконвенционална аудиоразходка канят столичани и гости от „Девет слона” и сдружение „Съпромат“ тази вечер (19 ч.) в кв. "Кюлуците" с начален пункт градинката на ул. „Панайот Волов“ 13А. По време на разходката ще се наместват намерени обекти и въображаеми разкази на междублоковите странства, които отварят прозорци към миналото и бъдещето на..

публикувано на 12.07.24 в 13:33

Кои са най-желаните специалности в Софийския университет

И тази година специалност " Право " е най-желаната сред кандидатите за прием в Софийския университет "Св. Климент Охридски", следвана от " Психология " на второ място и от " Международни отношения " - на трето. Това показва първото класиране на кандидат-студентите, което излезе вчера. Над 10 300 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото..

публикувано на 12.07.24 в 11:10

Кога се репатрират принудително недвижещи се автомобили

Излезли от употреба моторни превозни средства (ИУМПС) могат да се съхраняват в частни имоти, а когато те са на общински площи - трябва или да се преместят, или да се предадат за рециклиране, обясняват от Столичния инспекторат.  Стикерът на ИУМПС, разположени на публично-общински терени, предупреждава собствениците в рамките на 3 месеца да извършат..

публикувано на 11.07.24 в 20:23

СОС назначи 26 "анонимни лица" да управляват 6 общински дружества

С гласовете на ГЕРБ – СДС, БСП, "Има такъв народ", ВМРО и на изключените общински съветници от "Възраждане" от длъжност бяха отстранени съветите на директорите на шест важни за София общински дружества като "Метрополитен София", "Топлофикация София" и "Центъра за градска мобилност".  Инж. Стоян Братоев остава в Съвета на директорите на..

публикувано на 11.07.24 в 17:35
 Пред сградата на Столична община се провежда протест срещу спирането на възстановяването на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк в парка на Националния дворец на културата, 11 юли 2024 г.

Протест заради проекта за Войнишкия паметник

Въпреки отмененото решение, протестиращи се събраха пред сградата на Столичния общински съвет заради решението на кмета Васил Терзиев да се спре проектът за възстановяване на Мемориала от Софийската желязна дивизия. Протестът се организира от граждани и е подкрепен от ВМРО. Те посочиха, че решението на Терзиев може да е оттеглено, но не било..

публикувано на 11.07.24 в 11:05
Досега йеромонах Йоан беше игумен на Руенския манастир

Йеромонах Йоан става протосингел на Софийската св. митрополия по искане на патриарх Даниил

Игуменът на Руенския манастир "Св. Иван Рилски" йеромонах Йоан е назначен за протосингел на Софийската света митрополия. Това става по личната молба на Българския патриарх и Софийски митрополит Даниил на заседанието на  Светия Синод на Българската православна църква. На заседанието е решено за назначаването за първи викарен епископ на..

публикувано на 10.07.24 в 18:37