Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

БЧК в помощ на бежанците

Близо 3 хиляди души, предимно със статут на бежанци или хуманитарен статут, са получили подкрепа от БЧК през последните 9 месеца. Общият брой на подпомогнатите обикновено надвишава броя на посещенията, тъй като при едно посещение бежанците често получават повече от една услуга чрез Бежанско-мигрантската служба. Вече 25 години мигрантската служба подпомага търсещите закрила и убежище при социалната им ориентация и интеграция, намирането на работа, достъпа до здравни услуги.

Бежанско-мигрантската служба е създадена през 1997 г., но работата с бежанци започва през 1993 г. след като през 1992 г. България подписва Женевската конвенция за бежанците от 1951 г. и Нюйоркския протокол. Първоначално започва процес на изграждане на система за предоставяне на убежище в България, което отнема няколко години и докато се създават структурите, БЧК на терен започва да изпълнява дейности, свързани със социално включване на търсещи закрила лица и интеграционни мерки за бенефициенти на международна закрила, т.е. бежанците, обясни ръководителят на Бежанско-мигрантската служба на БЧК Марияна Стоянова.

По думите ѝ основните проблеми, които разрешават за хората, потърсили помощ, са достъпът до здравни услуги. Поради езиковата бариера бежанците имат нужда от медиатори, каквито от БЧК им осигурават. Има и хора сред бежанците, които търсят организацията, за да им помогне да запишат децата си на училище, да си намерят работа, по-рядко ги търсят и за съдействие за намиране на жилище.
Много често се налага да помогнем и с плащане на някой наем или режийни на някое семейство, където основно бащите работят, но са останали без работа и нямат средства. Също така организираме и курсове по Български език, посочи Стоянова.

През всички тези години БЧК винаги е намирал донори. Най-силният и голям донор, с който БЧК работи от 25 години, е Върховният комисариат за бежанците. Ние изпълняваме годишни програми, финансирани от него, където има интеграционен компонент и основно това са курсове по Български език и възможност да се заплаща такса за професионални курсове за хората, които вече имат статут.

От БЧК подпомагат бежанците и за намиране на работа, защото имат връзки с работодателите. Особено внимание се отделя на уязвимите случаи - на хронично болни, възрастни бежанци, на хора с психични проблеми, особено на хора с депресия. Такива хора биват насочвани към фондация “Център - Надя” или към психиатри или психолози, допълни Стоянова.

Освен пряко с бежанците, Бежанско-мигрантската служба на БЧК, работи за укрепване на гражданското общество в България и разчупване на стереотипите за бежанците, като се опитва да създаде към тях отношение на приемане и толерантност. Стоянова разяснява, че през последните години, особено след 2013 г., с навлизането на по-големите бежански групи, от организацията работят с пиари за обективно отразяване в медиите на предизвикателствата, които носи миграцията, както и за публичния образ на самите бежанци, че това са напълно нормални хора с нормални, човешки стремежи и желания и не бива да бъдат възприемани като заплаха.

Освен това се работи и на ниво институции, т.е. представители на БЧК работят в различни работни групи като Комитета за наблюдение на фонда “Убежище, миграция, интеграция”, координационните срещи, които Агенцията за бежанците организира. БЧК участва и на международно ниво - Стоянова вече втори мандат е председател на платформата на европейските национални дружества, които работят с бежанци и мигранти.
Поддържат се контакти с колегите им от турския полумесец и с организациите в другите държави.

БЧК окуражава и т.нар. академична инициатива и тази година е факт, че Софийският университет е одобрил и пусна програма за магистърска степен “Социална работа с бежанци”, т.е. вече хора, които искат да се занимават и да имат подходящото образование, вече могат да го правят. Освен това националните дружества на червения кръст по целия свят имат система през международния Червен кръст за издирвания на хора, които поради военни конфликти или природни бедствия, са се разделили с близките си и ги търсят.
Чуйте целия разговор в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Църквата “Свети Николай” в Копривщица

Днес си говорим за едно непреходно място в българското мироздание. То се намира до Косьово дере, на границата на Средна и Тороман Махала в град Копривщица. Мястото е църквата “Свети Николай”. Духовно място, което пази устоите на нашия народ близо 180 години. Храмът е двуетажен, с обща площ 500 кв. м, с възможност да приеме около 1500 миряни...

публикувано на 09.12.23 в 16:00
Йордан Георгиев

Софийски разкази - Йордан Георгиев за стара, стара София

Археолог, учител и екскурзовод, Йордан Георгиев ни води из историята на стара, стара София: "Професиите ми се разделят на сезони, но се съчетават много добре. С учениците ми сме правили обиколки за да ги ентусиазираме, особено след излизането от пандемията. Правим "Римския тур" - най-непонятен, но и най-интересен. От Римска София се вижда немалка..

публикувано на 09.12.23 в 15:00

Адресите на любовта - актрисата Мариана Димитрова

Актрисата Мариана Димитрова откакто се помни е все омъжена Звездата от филмите „Мъжки времена“, „Елегия“, „Скъпа моя, скъпи мой“ и „Дами канят“ се жени три пъти, все по любов и затова казва, че откакто се помни все е омъжена. Тя се самоубива в Сан Диего като скача от седмия етаж на паркинг в местния мол, след като вече е изстрадала..

публикувано на 09.12.23 в 14:00
Ани Петрова и Вяра Йорданова

Пълната свобода да достигнеш до другия чрез изкуство

Вечери посветена на Анри Матис и Сандро Ботичели – рисуване, дискусии и история. Ани Петрова, художник и Вяра Йорданова, арт терапевт, за идеята си: "Форматът ни доставя огромно удоволствие. Първо е лекция, разглеждаме и анализираме картини. След този първи час започва едно рисуване - хората тръгват от картините, за да направят нещо свое. Третата е..

публикувано на 09.12.23 в 11:46

Нашето софийско детство

Литературен вестник представя книгата „Моето софийско детство“ - доц. Дария Карапеткова разказва: "Това е една от най-успешните ни рубрики в последните години. Получи се интересен калейдоскоп от спомени - за сюжетите, за литературата. Идеята бе да се отговаря на нещо като анкета - с местата, книжарниците, разходките. Това бе първоначална рамка, някои..

обновено на 09.12.23 в 10:45

С малко помощ от приятели

Инициативата на пътуващия театър Скрин за цирково-театрални работилници днес от 14 до 17 часа на Раковски 149  е с благотворителна кауза, под наслов "Да помогнем на Денко". Слушаме инициатора, актрисата Дамяна Лопарска: "Денко е баща на болно дете и със семейството борят онкоболестта на детето, за тях събираме пари. Ателиетата са с въртене на пой..

обновено на 09.12.23 в 10:44
Цвета Балийска

Да бъдеш автор както на сцената, така и в живота си

4-ти фестивал на авторския театър - подробностите от Цвета Балийска, създател на събитието, която ни представя програмата: "Фестивалът е единствен по рода си на Балканите, събира само авторски театър. Да намерим формулировка - театър, който се създава от участниците. Той е много личен. Инвестират се не само лични преживявания, но и лични средства...

публикувано на 09.12.23 в 10:42