Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Свършиха противогрипните ваксини, алармира МОНИТОР. Оказва се, че имунизациите липсват от пазара от две седмици. В аптечната мрежа са били разпространени 130 000 дози както обикновено, но те са се оказали недостатъчни.„Търговците ги внасят на база на консумацията от предишни години. Единият дистрибутор този сезон намали броя на ваксините с 20 000, а другият пък съответно ги увеличи с 10 000 и така отново се разпространиха около 130 000, както обикновено. Въпреки че у нас традиционно се имунизират около 2% от населението, явно тази година има по-голям интерес“, коментира главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Той уточни, че здравното министерство се е договорило с един от производителите да бъдат вкарани допълнително 7000 дози от други пазари, които обаче според него ще свършат от аптечната мрежа за отрицателно време. Все още в страната няма случаи на грип, стана ясно от главния държавен здравен инспектор.

Кунчев допълни и че обстановката след регистрираните случаи на хепатит А у нас вече се нормализира и заради ваксините до около месец проблемът ще бъде решен. От своя страна пък шефът на педиатричното отделение в Инфекциозна болница в столицата доц. Атанас Мангъров коментира, че пикът на болестта е бил юли-август, когато на ден при тях са постъпвали по 2-3 деца.

Над 3000 учители издирват “джендър” и други неправди в учебниците, пише СЕГА. Проверката на съдържанието на учебниците в системата на средното образование се превърна в своеобразно всенародно движение. Тя стартира в началото на лятото, след като депутати от управляващата коалиция (ВМРО) се възмутиха от представянето на исторически моменти, а преди това и после се разгоряха страсти около проповядването на т.нар. джендър идеология. Оказа се, че в проверката са ангажирани над 3000 учители. Всичките те четат огромния брой учебници и помагала, отбелязват си нередности относно изкривени факти, технически грешки, сбъркани числа, графики, наличие на скрита реклама и т.н., и ги пращат в сформирана от Вълчев работна група в МОН. Тя пък обработва и синтезира данните.

София пита Брюксел: Да се махне ли отпускът веднага след майчинство, четем в 24 ЧАСА. Българското правителство очаква конкретни указания от Европейската комисия дали да премахне правото на платен годишен отпуск за жените, които са ползвали отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст. Това съобщи зам.-министърът на труда Зорница Русинова. Бизнесът вече поиска майките да нямат право на платен отпуск веднага след майчинството и да има промени в Кодекса на труда. Те се позовават на решение на Съда на ЕС в Люксембург по жалба на румънката Мария Дицу заради отказан ѝ платен годишен отпуск след завръщането от майчинство. Магистратите се произнасят, че периодът на родителски отпуск не може да се приравни на действително полагане на труд. Бизнесът поиска от държавата и да намали платеното майчинство с два месеца и половина. Политиката на правителството е да стимулира майките да се връщат по-бързо на работа, а не да ги санкционира, обясни Русинова. Заради това през втората година на майчинството обезщетението е замразено на 380 лв.

Всеки трети инвалид е трайно извън пазара на труда, отбелязва МОНИТОР. Между 35 и 38% от хората с увреждания, които са регистрирани в регионалните бюра, остават извън пазара на труда през последните 8 години, сочат данните на Агенцията по заетостта.През настоящата година те са точно толкова, колкото са били и през 2008 г. - 38 на сто, докато през 2016 и 2017 г. се е наблюдавал лек спад на инвалидите без образование. Тогава те са били около 36%. „Трудно е да се намери работа на тези, които са без квалификация или чиито увреждания предполагат специални условия на труд. Там действително се налага активно предлагане на стимули за работодателите да предпочетат хора с увреждания, за които да преоборудват работното място“, казват експертите от Агенцията по заетостта. Затова държавата поема за определен период от време част от трудовото възнаграждение на наетото лице и осигурителните му вноски.

Няма фрапиращи нарушения след началото на проверките на качеството на горивата у нас. Това каза и.д. председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Кирил Войнов по БНТ, цитиран от ТРУД. Той добави, че е много важно Агенцията да има участие при транспортиране и преработка на установено некачествено гориво. „Досега сме констатирали над 1 милион литра некачествено гориво, което трябва да се върне за преработка, но последващият контрол не се изпълнява от нас по законодателство. То трябва да се промени, за да се проследи това извозване до завода и преработката“, препоръча Войнов. Според него изненадващите проверки дават своя резултат.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Агенцията за социално подпомагане

Служители от Агенцията за социално подпомагане излизат на протест

Работници и служители от Агенцията за социално подпомагане излизат на протестен митинг пред сградата на Министерството на труда и социалната политика в 12 часа. Организатор е Синдикатът на административните служители „Подкрепа“ за незабавно увеличение на заплатите. Председателят на Синдиката Кремена Атанасова припомни, че по време на последното..

публикувано на 16.07.24 в 08:00

Състави от целия свят на 28-ия Международен фолклорен фестивал "Витоша"

От 15 до 20 юли се провежда 28-ото издание на Международния фолклорен фестивал "Витоша". Съставите, които ще представят своите фолклорни традиции, са от Казахстан, Мексико, Боливия, Северна Македония, Италия, Грузия, Молдова, Индия, както и от България. "Международният фолклорен фестивал "Витоша" е една от емблемите на Столична община, защото той..

публикувано на 15.07.24 в 13:55
Съдебна палата

СГС издаде Европейска заповед за арест на Николай Николов - Паскал

Софийският градски съд разреши да бъде издадена европейска заповед за арест за Николай Николов, по прякор Паскал.  Той е със задочно обвинение за участие в престъпна група за контрабанда, пране пари, подкуп и длъжностни престъпления заедно бившата директорка на Митниците Петя Банкова, бившия главен секретар на МВР Живко Коцев и хасковските..

публикувано на 15.07.24 в 12:14

Фестивалът "София Моно" в парка на Военната академия "Георги С. Раковски"

От 17 до 27 юли,  в парка на Военната академия "Георги С. Раковски" ще се проведе фестивала "София Моно".  Жителите и гостите на столицата ще могат да се насладят на летни театрални вечери. Спектаклите в програмата, изградени върху литературни творби, ще се играят на открита сцена. Спектакълът по текстове на Чудомир "Нашенец“ ще открие фестивала...

публикувано на 15.07.24 в 10:48
Софийски университет

Международна конференция в София събира над 300 изследователи на Библията

Софийският университет "Св. Климент Охридски" посреща над 300 учени от цял свят на традиционната международна конференция на Европейската асоциация за библейски изследвания. Форумът се провежда от 15 до 18 юли в Ректората на университета и предлага богата програма от събития, посветени на различни аспекти на библейските изследвания, съобщава БТА. В..

публикувано на 15.07.24 в 09:46

Очаква се тази седмица президентът Румен Радев да връчи втория мандат

Очаква се тази седмица президентът Румен Радев да връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание. Ще го получат "Продължаваме промяната – Демократична България". Със своите 39 депутати те се оказаха втора по численост парламентарна група след разделението в ДПС заради конфликта между Ахмед Доган и Делян..

публикувано на 15.07.24 в 08:26

Общините искат година отсрочка за новия модел за такса "Битови отпадъци"

Общините нямат готовност и финансова обезпеченост да преминат към новия модел за определяне и събиране на таксата "Битови отпадъци", който трябва да се прилага от 1 януари следващата година.  Проблемът е бил обсъждан на вчерашното заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините (НСОРБ) , съобщи председателят на общинския..

публикувано на 12.07.24 в 17:12