Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислав Грозданов: Бежанците не идват тук по свое желание, а защото бягат от война

Да изгражда система за закрила, съобразена с международните стандарти и социално подпомагане на нуждаещите се, са основните цели на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН). Специализираната агенция е създадена на 14 декември 1950 г. и се появява в хаоса след Втората световна война, за да помогне на европейците, потърсили спасение от войната в други държави. Първоначално предвиден с тригодишно съществуване, Комисариатът продължава дейността си, защото бежанският проблем не изчезва, а кризи възникват, за жалост, непрестанно.

Българското представителство е основано преди 25 г. През тези години се утвърждават трайни връзки с институции като „Гранична полиция“, Дирекция „Миграция“, Държавната агенция за бежанците и Агенцията за социално подпомагане, споделя Борислав Грозданов от Комисариата.

Паралелно с това финансират и неправителствени организации. Основните им партньори са Български червен кръст, Български хелзинкски комитет, Съюз на жените бежанки, Българският съвет за бежанци и мигранти и чрез тях финансират програми, чрез които хората търсещи закрила, получават безплатна правна подкрепа, социални услуги, независимо дали са настанени в центровете или извън тях, както и психо-социална помощ. 

Важно е да подчертаем, че срещаме бежанци в различен етап от живота им от момента, в който пристигнат в страната ни, до такива които живеят тук от години. Имаме разнообразни истории. Доста от тези хора са минали през много тежки изпитания по пътя си. Те са в преходен етап от живота си, в който усещат трудностите от това, че са напуснали родината си
, посочва още Грозданов.

Представителството на Върховния комисариат на ООН за бежанците в България осъществява мониторинг за всеки бежанец, с когото влиза в контакт. Настояваме да се спазват установените законови процедури. Особено ако говорим за деца, които пристигат сами в България - детето не бива да се затваря в затворени центрове и е добре да се насочи към определена социална услуга, където да му се обърне необходимото внимание. Също така трябва да има правен представител и социален работник. Ако детето има специфични нужди, тогава го насочваме към съответните партньори , които го поемат и му предоставят необходимите услуги.  

Грозданов разказа, че бежанците, идващи у нас, са предимно от Афганистан, Сирия и Ирак. Под 1% от афганистанците в страната получават закрила, което означава, че голяма част от тях нямат шанс да останат в страната легално. След като излязат от центровете има редица други трудности, с които се сблъскват - намиране на работа, езиковата бариера и др.

Грозданов посочи също, че голяма част от българите изпитват страх към бежанците и как ще се отрази интеграцията им в обществото. Голяма част от тези страхове се основават на неразбиране и погрешна информация. Миналата година направихме проучване, което цели да изследва  общественото мнение към бежанците и бяхме окуражени от един факт - близо половината от респондентите смятат, че бежанците могат да се интегрират успешно в българското общество като една част от българите биха помогнали на бежанец да си намери работа.

В бита и културата ни е заложено гостоприемството. Мога да кажа, че България може да бъде още по-гостоприемна. Това е е въпрос на чисто човешко ниво. Хубаво е да имаме предвид, че тези хора не идват тук по свое желание, а идват, защото бягат от конфликт - война, т.е. те спасяват живота си по този начин и не са избрали да бъдат в тази ситуация, в която всеки може да попадне
, коментира Грозданов

За да отговори на специфичните нужди на идващите у нас чужденци, Комисариатът, съвместно с Факултета по педагогика към СУ „Св.Климент Охридски“ разкри през тази година магистърската програма „Социална работа с бежанци и мигранти“.
Чуйте целия разговор в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Александра Свиленова - актрисата, която искаше да стане коремен хирург: "Реших да лекувам чрез сцената"

Александра Свиленова е студент в класа на проф. Ивайло Христов в НАТФИЗ. Тя вече има своите изяви и на софийската театрална сцена. Споделя, че преди да реши да се насочи към студентството, съвсем сериозно е мислила да се реализира като коремен хирург. "Причината, поради която реших да се насоча към медицината е лична, но в един момент се..

публикувано на 15.07.24 в 17:34

Ще бъдат ли обмитени евтините китайски стоки?

Китайските онлайн платформи бележат огромен ръст в продажбите си, но продуктите им са със съмнително качество и без проследимост. Около 15 млн. пакета от трети страни са внесени у нас през 2023 г., без никакъв санитарен контрол. Редица държави планират въвеждането на регулаторни механизми и промяна на наредбите, заради агресивната политика на..

публикувано на 15.07.24 в 17:14
Адриан Николов

Пазарът на труда и висшето образование

Висшето образование е ключ към добро представяне на пазара на труда, почти гарантирано избягване на безработица и намиране на желано и добре платено работно място. От значение е обаче да се оцени конкретният размер на това предимство – колко по-висока е заетостта на висшистите, колко по-ниска е тяхната безработица, тъй като коректните му..

публикувано на 15.07.24 в 15:44
Камен Алипиев-Кедъра

Камен Алипиев-Кедъра: Очаква ни едно лято с изключителни спортни събития

"Олимпиадата е цикъл от 4 години, който разделя едни олимпийски игри от други", посочи спортният журналист Камен Алипиев-Кедъра. В предаването "Радиокафе" той коментира големите спортни събития, които току-що отминаха - "Евро 2024" и тенис турнира "Уимбълдън", както и какви са очакванията за наближаващите олимпийски игри в Париж, Франция...

публикувано на 15.07.24 в 15:31

Фотожурналистът Евгени Димитров: Имаме недостиг на визуални спомени въпреки, че плуваме в тях

В изложбата "Фрагменти от уличната сцена на 90-те" е уловен духът на софийските улици през 90-те, разнолик, пъстър и пълен с надежди. Експозицията представя 15 снимки от мозайката на многобройните уловени мигове през този период. Много неща се случват за първи път пред току-що излезлите от строгата дисциплина на режима хора. Звуците, цветовете,..

публикувано на 15.07.24 в 12:54

No puedo pensar (Desperado) е новата песен от Алекс Линарес

Певецът Алекс Линарес от българо-перуански произход представи новата си песен No puedo pensar (Desperado) в ефира на Радио София. Познат като вокал на латино бандата Mango Duende, Линарес не изневерява на стила и в соловия си проект . В унисон с лятото песента е с гореща салса и регетон ритмика , а в текста става дума за особеното състояние на..

публикувано на 15.07.24 в 09:29

Пореден ден с опасни горещини, с температура в София около 37°

И днес  остава слънчево, след обяд - горещо. Над източната половина от страната ще се развива купеста облачност, но ще е без валежи, съобщиха от НИМХ. Ще духа слаб до умерен вятър от североизток. Максималните температури ще бъдат между 36° и 41°, в София - около 37°. В планините ще бъде слънчево и топло. След обяд над Странджа, Сакар и източната..

публикувано на 15.07.24 в 07:35