Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Борислав Грозданов: Бежанците не идват тук по свое желание, а защото бягат от война

Да изгражда система за закрила, съобразена с международните стандарти и социално подпомагане на нуждаещите се, са основните цели на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН). Специализираната агенция е създадена на 14 декември 1950 г. и се появява в хаоса след Втората световна война, за да помогне на европейците, потърсили спасение от войната в други държави. Първоначално предвиден с тригодишно съществуване, Комисариатът продължава дейността си, защото бежанският проблем не изчезва, а кризи възникват, за жалост, непрестанно.

Българското представителство е основано преди 25 г. През тези години се утвърждават трайни връзки с институции като „Гранична полиция“, Дирекция „Миграция“, Държавната агенция за бежанците и Агенцията за социално подпомагане, споделя Борислав Грозданов от Комисариата.

Паралелно с това финансират и неправителствени организации. Основните им партньори са Български червен кръст, Български хелзинкски комитет, Съюз на жените бежанки, Българският съвет за бежанци и мигранти и чрез тях финансират програми, чрез които хората търсещи закрила, получават безплатна правна подкрепа, социални услуги, независимо дали са настанени в центровете или извън тях, както и психо-социална помощ. 

Важно е да подчертаем, че срещаме бежанци в различен етап от живота им от момента, в който пристигнат в страната ни, до такива които живеят тук от години. Имаме разнообразни истории. Доста от тези хора са минали през много тежки изпитания по пътя си. Те са в преходен етап от живота си, в който усещат трудностите от това, че са напуснали родината си
, посочва още Грозданов.

Представителството на Върховния комисариат на ООН за бежанците в България осъществява мониторинг за всеки бежанец, с когото влиза в контакт. Настояваме да се спазват установените законови процедури. Особено ако говорим за деца, които пристигат сами в България - детето не бива да се затваря в затворени центрове и е добре да се насочи към определена социална услуга, където да му се обърне необходимото внимание. Също така трябва да има правен представител и социален работник. Ако детето има специфични нужди, тогава го насочваме към съответните партньори , които го поемат и му предоставят необходимите услуги.  

Грозданов разказа, че бежанците, идващи у нас, са предимно от Афганистан, Сирия и Ирак. Под 1% от афганистанците в страната получават закрила, което означава, че голяма част от тях нямат шанс да останат в страната легално. След като излязат от центровете има редица други трудности, с които се сблъскват - намиране на работа, езиковата бариера и др.

Грозданов посочи също, че голяма част от българите изпитват страх към бежанците и как ще се отрази интеграцията им в обществото. Голяма част от тези страхове се основават на неразбиране и погрешна информация. Миналата година направихме проучване, което цели да изследва  общественото мнение към бежанците и бяхме окуражени от един факт - близо половината от респондентите смятат, че бежанците могат да се интегрират успешно в българското общество като една част от българите биха помогнали на бежанец да си намери работа.

В бита и културата ни е заложено гостоприемството. Мога да кажа, че България може да бъде още по-гостоприемна. Това е е въпрос на чисто човешко ниво. Хубаво е да имаме предвид, че тези хора не идват тук по свое желание, а идват, защото бягат от конфликт - война, т.е. те спасяват живота си по този начин и не са избрали да бъдат в тази ситуация, в която всеки може да попадне
, коментира Грозданов

За да отговори на специфичните нужди на идващите у нас чужденци, Комисариатът, съвместно с Факултета по педагогика към СУ „Св.Климент Охридски“ разкри през тази година магистърската програма „Социална работа с бежанци и мигранти“.
Чуйте целия разговор в звуковия файл.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Валежите от запад спират, на изток - сняг

Днес от запад валежите ще спират, след обяд и в югоизточните райони. В Източна България, с продължаващото понижение на температурите, дъждът ще се примесва със сняг, съобщиха от НИМХ. След обяд в западната половина на страната ще има и временни разкъсвания на облачността.  Ще духа до умерен, в Източна България и временно силен вятър от север-североизток...

публикувано на 08.12.23 в 07:35

"Форум", 07.12.2023: Столичният общински съвет отново без председател

Актуалните събития от 7 декември и днес в предаването „Форум“ коментираха писателката Цветелина Цветкова и експертът по PR, и бивш депутат Арман Бабикян. Заедно с водещия Лъчезар Христов те засегнаха следните теми: За пореден път Столичният общински съвет без избор за председател От 1 декември без стари коли в центъра на София Политически..

публикувано на 07.12.23 в 18:48
Калоян Илиев

Предстои изграждането на нова пречиствателна станция в община Ихтиман

Кметът на Ихтиман Калоян Илиев ще управлява общината за четвърти път, след като на последните местни избори отново спечели одобрението на съгражданите си. За първи път община Ихтиман се управлява от един и същи кмет толкова много време, което говори, че сме свършили не малко работа, коментира Илиев пред Радио София. По думите му, близостта..

публикувано на 07.12.23 в 17:55

Изложба "ПАNAГiA" на художника-реставратор Панайот Панов се открива в Регионалния исторически музей

Регионалният исторически музей открива изложба, посветена на Пресвета Богородица. Експозицията представя икони, създадени от художника реставратор Панайот Панов.Тя е озаглавена "ПАNAГiA". Намира се в сградата на Музея на пл. "Бански"1 и отваря официално врати на 7 декември 2023 г. (четвъртък) от 18:00 ч. Периодът, в който може да бъде..

публикувано на 07.12.23 в 16:52

Едва 1,75% от смесения битов отпадък на София се рециклира

Едва 1.75 е процентът от смесения битов отпадък на София, който се рециклира. Това стана ясно по време на посещение на кмета на София Васил Терзиев в Столичното предприятие за третиране на отпадъци в с. Яна. Той беше посрещнат от новия директор на завода – Николай Савов, който представи част от резултатите от доклада му за състоянието на..

публикувано на 07.12.23 в 16:25

Арх. Петър Диков: Училищните сгради трябва да отговарят на новите тенденции в образованието

Конференция на тема "Образованието – придвижване от мрак към светлина" се провежда днес в столичното 145-то ОУ „Симеон Радев“. Три са основните стълбове на образованието – учителите, родителите и средата, каза пред Радио София председателят на Съюза на архитектите в България арх. Петър Диков. „Ние продължаваме да изграждаме нашите училище тип..

публикувано на 07.12.23 в 15:44
Наполеон

Образът на Наполеон в едноименната книга представен макимално точно от историка д-р Александър Стоянов

В контекста на наскоро излезлият биографичен филм "Наполеон" е срещата с д-р Александър Стоянов, за да разкаже за книгата си "Наполеон" в предаването "Радиокафе". Д-р Александър Стоянов е асистент към Института за исторически изследвания към БАН, защитил е докторат по история в град Лайден, Нидерландия. Написването на книгата е..

публикувано на 07.12.23 в 15:36