Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Минимум 20-30 млн. лева неусвоени средства всяка година се пренасочват от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) от едно перо в бюджета й към друго и от това потърпевши са медицинските специалисти, информира ТРУД. Причината средствата да остават неизползвани са административни задължения на лекарите, които се променят ежегодно, обявиха от Българския лекарски съюз (БЛС). От съсловната организация се обявиха твърдо против тази практика да продължава и заявиха, че са готови да прекратят партньорството си със здравните власти, ако искането им не бъде отчетено при гласуването на бюджета на НЗОК за следващата година. Това поставя под въпрос и подписването на рамковия договор.

Сирена и прясно мляко от фермерските пазари не отговарят нито на европейското, нито на българското законодателство за хигиена при храните. В част от продукцията се намира опасната бактерия ешерихия коли, която може да предизвиква диария, а в някои случаи дори смърт, пише МОНИТОР. Оказва се, че не само бактерията ешерихия коли е проблемът в сирената и млякото. Два от фермерските продукти съдържат и антибиотици. Закупени са били 8 проби млечни продукта - сирена, извара и прясно мляко. Четири от тях - от фермерските пазари пред Министерството на земеделието, храните и горите и пазара „Римска стена“. 

Градоустройствената политика на Столична община е особено актуална тема напоследък, пише ТРУД. През последните години все по-често ставаме свидетели на обществени сблъсъци и конфликти между една или друга социална група в София, които на фундаментално ниво се коренят в неспособността на общината да предостави достатъчно задоволителни решения на актуалните градоустройствени проблеми на града. В новия ни доклад от ЕКИП се наехме с тежката задача да предложим именно такива политики, които биха могли да постигнат дългосрочно и устойчиво подобрение на качеството на градоустройството в София. На първо място цялостният подход на Столична община към градоустройството трябва да се промени. На фундаментално ниво е необходим по-децентрализиран подход, тоест, делегиране на повече свобода и отговорност на местните общности в града по квартали и техните локални общински власти.

Лазери, които ще бъдат поставени на стълбовете за улично осветление, ще осветяват софийските улици при мъгла. Това предвижда пилотен проект за демо версия на лазери против мъгла на Столичната община, по който в момента се работи, съобщава МОНИТОР. Новите устройства ще помагат на шофьорите при понижената видимост в лошо време така, че да не се стресират и да не се стига до неприятни инциденти при рязкото влизане от ясен участък в мъгла. От общината коментираха, че правят всичко възможно, за да осигурят по-безопасно предвижване в града, а идеята за новия проект ще бъде представена до няколко седмици. В момента столицата разполага с 330 повдигнати пешеходни пътеки, които убиват скоростта на шофьорите. 220 са зебрите с допълнително осветление. Около училищата и детските градини пък има над 1000 изкуствени неравности.

До шест месеца ще бъде изготвена методика как да се определя ценообразуването и лимитите за обезщетенията по задължителната застраховка "Гражданска отговорност", информира МОНИТОР. Новите правила няма да посочват конкретни суми за възмездие за близките на починалите и пострадалите при катастрофи, а само критерии и индикатори магистратите и застрахователите да изчисляват парите. Това решиха депутатите от бюджетната комисия в парламента на второ четене на промените в Кодекса за застраховането.

Според високопоставени източници от Брюксел след 5 месеца ще ни приемат по въздух. Паспортният контрол за българи става бърз, самолетите от и за София вече няма да са на найкрайните гейтове До края на мандата на комисията “Юнкер” България ще бъде приета в Шенгенското споразумение, но само по въздух. Това научи 24 ЧАСА от високопоставени източници в Брюксел. Евровотът е през май. Добрата новина вече била намекната пред премиера Бойко Борисов и пред шефа на комисията по сигурност в Народното събрание Цветан Цветанов. В рамките на конгреса на ЕНП в Хелзинки лидерът на депутатите от ГЕРБ и зам.-шеф на партията направи важни двустранни срещи, включително с германския вътрешен министър Хорст Зеехофер.

Всеки втори българин дебне за промоции на Черния петък, Над 60% от хората знаят и очакват деня на намаленията, който тази година ще бъде на 23 ноември. Това сочи проучване, цитирано от ТРУД. Над 20% от нашенците гледат за отстъпки не само по магазините, но и в интернет. Според проучване на P&G броят покупки се увеличава, но похарчените пари за закупуване на една стока намаляват. У нас магазините вече обявиха намаления, които започнаха още от понеделник. Тенденцията тази година е в първия ден от т. нар. Черна седмица намаленията да са най-ниски – обикновено започват от 10% и постепенно до петък се очаква да стигнат да 70%. Практиката обаче показва, че всеки следващ ден броят на продуктите, които се предлагат на промоция, намалява. Друг капан пред клиентите е рекламирането на атрактивни стоки, които се оказва, че отдавна са изчерпани или изобщо не са били налични в периода на намаленията. Магазини за дрехи пък вадят стари колекции в дните на промоциите, а новата колекция се прибира или е намалена минимално.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Божилов, кмет на столичния район „Триадица“

Кметът на район "Триадица" предлага "квартал на обезщетените"

Близо една трета от зелените площи в Южния парк в София са частни имоти. Става дума за 96 имота. "През 2020 г. Конституционният съд дерогира сроковете, с които можем да отчуждаваме тези имоти. Отчуждаването е лесен способ за придобиване на земи, защото е по-евтин, по-бърз, властнически способ. С това решение на КС общината беше поставена в..

публикувано на 26.04.24 в 12:59

Подлезът при метростанцията на Централна гара тъне в мрак

За изключително сериозен проблем за над 2 милиона столичани и гостите на София алармираха жители на града.  Осветление в подлеза на една от ключовите метростанции – тази на Централна гара, няма, а всичко там е потънало в мрак, разказват те. "На вниманието на г-н Терзиев, кмет на София. Нищо не се вижда на тази снимка, защото липсва..

публикувано на 26.04.24 в 09:55

Пред КНСБ поставят венци за загиналите от трудови злополуки

От 9:30 ч. КНСБ и представители на социалните партньори ще отдадат почит пред паметта на загиналите при трудови злополуки работници. Ще бъдат поднесени венци пред мемориалната плоча, поставена пред сградата на конфедерацията в София. От 10 ч. в зала "Европа" ще бъдат връчени годишните награди, с които КНСБ отличава работодателите, постигнали..

публикувано на 26.04.24 в 08:20
Стадион

Стадиони в "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" бяха прехвърлени от държавата на общината

Столичният общински съвет (СОС) одобри доклад относно безвъзмездно прехвърляне от държавата на Столичната община на правото на собственост върху недвижими имоти в районите "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" . Вносители на доклада са кметът на Столичната община Васил Терзиев, председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров, съвместно с..

публикувано на 25.04.24 в 15:45

Всеки квартал или населено място с център за приемане на всякакви отпадъци

Всичките 24 столични района са обхванати от системата за разделно събиране на опаковки и отпадъчни материали, но тя ще бъде разширена с разполагане на центрове и площадки за безвъзмездно предаване на отпадъци от домакинствата. Предвижданията са поетапно до края на 2025 г. във всеки квартал или населено място на територията на Столичната община..

публикувано на 25.04.24 в 10:59

СОС решава да бъде ли отстранен съветникът Благовест Георгиев

Столичният общински съвет (СОС) ще обсъди освобождаването на общинския съветник от "Спаси София" Благовест Георгиев от всички заемани от него постове. На 5 април кметът Георгиев предизвика катастрофа, избяга от местопроизшествието, след като беше открит отказа да бъде тестван за употреба на алкохол и наркотични вещества. В дневния ред на..

публикувано на 25.04.24 в 08:33

Модерни трамваи ще обслужват жителите на северните райони на София от 7 май

Нископодови трамваи с климатик ще обслужват жителите на северните райони на столицата, съобщиха от „Спаси София“. Модерните мотриси по линия 6 ще бъдат достъпни за трудноподвижни хора и майките с колички, казва зам.-кметът по транспорт инж. Илиян Павлов. “Имаме добри новини за жителите на „Надежда“, „Връбница“, „Свобода“ и „Обеля“ - от 7..

публикувано на 24.04.24 в 15:39