Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Автомобилите, които са засечени без винетки, няма да може да напускат страната или да минават на годишен технически преглед, пише МОНИТОР. Това предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, предложени от депутати от ГЕРБ, които ще бъдат гласувани днес. За това ще следи и Агенция "Митници" на пропускателните пунктове. Както вече е известно, предвидено е винетките да бъдат електронни, а не със стикери, както в момента, и ще може да се закупуват от специални центрове.Депутатите подхващат днес поредни промени в Закона за движение по пътищата.  

Едно от предложенията е автомобилите на КАТ да бъдат оборудвани с ПОС терминали, така че провинилите се шофьори да плащат глобите с дебитна или кредитна карта веднага щом бъдат засечени в нарушения, още на пътя, продължава темата СЕГА. Текстът, внесен от депутати от "Воля", предвижда по този начин да се плащат и по-стари глоби. Измененията, внесени от депутати от ГЕРБ, уреждат санкциите за неплатени пътни такси. Автомобилите, които са засечени без винетки, няма да може да напускат страната или да минават на годишен технически преглед, са част от предложените мерки. Агенция "Митници" ще отговаря за контрола за платени пътни такси по ГКПП-тата. 

23 351 българи с увреждания се трудят като сервитьори, брокери или продавачи, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ), цитирани от МОНИТОР. Това са наетите служители в 4474-те социални предприятия в страната. Такива са всички компании, в които работят хора от уязвими групи – инвалиди и роми, като предимно става дума за хора с увреждания. Статистиката показва, че фирмите развиват дейност основно в сферата на търговията на дребно, ресторантьорството и операциите с недвижими имоти. Това означава, че инвалидите се трудят като брокери, сервитьори, бармани, миячи на чинии, готвачи и продавачи.

Завишение от 400% и цена от около 1200 лв. при настоящите условия за задължителната застраховка “Гражданска отговорност” ще плащат само 0,6% от собствениците на коли, или близо 18 хил. души. Това показват разчетите за ефекта от въвеждане на системата “бонус-малус”, с които ТРУД  разполага. Попадането в групата с най-голямо завишение на цената ще става след тежка катастрофа, довела до смърт, или след 8-9 по-леки нарушения на пътя. 78% от собствениците на автомобили, или около 2 млн. души, ще ползват бонус от полицата, тъй като са изрядни водачи. Още първата година след въвеждане на системата “бонус-малус” те ще ползват отстъпка от 10%, а на втората година отстъпката им ще бъде 20%. За да ползват максималния бонус от 25% обаче, ще трябва да шофират без нарушение в продължение на 7 години. Разчетите показват, че 44% от собствениците, или близо 1 млн. души, ще достигнат до максималния бонус. Така при настоящи цени от около 300 лв., за “Гражданска отговорност” те ще плащат 225 лв. Не е ясно обаче за тези седем години с колко ще нарасне базовата цена на полицата и дали реално всяка година ще плащат по-малко от предходната.

На 8 декември ще е ясно дали министърът на финансите Владислав Горанов, който от години живее в чуждо луксозно жилище от 180 кв. м в суперлуксозен комплекс в столицата, без да плаща и лев наем, е в конфликт на интереси, информира от първа страница СЕГА. Тогава изтича срокът, в който Комисията за предотвратяване на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) трябва да прегледа декларациите на хората от високите етажи на властта и да каже открила ли е основания да разследва Горанов. Министърът признава, че живее в луксозното жилище, в имуществената си декларация, подадена през юни тази година пред КПКОНПИ. Жилището се намира във ВИП комплекса "Есте Хоум енд СПА", който е собственост на фирми, свързани с бизнесмените Кирил и Георги Домусчиеви. В момента апартамент в същия СПА комплекс, но по-малък – 130 кв. м, се предлага за 1330 евро месечно, или за 2600 лева. 

Магистратите и съдебните служители ще получат коледни бонуси от почти половин заплата. Това реши Висшият съдебен съвет (ВСС), информира СЕГА. Премията ще е 43.5% от основната заплата. Сумата ще се увеличи според ранга на всеки, т.е. колкото по-висок ранг има магистратът или служителят, толкова по-голям ще е бонусът. Минималната заплата за младшите магистрати е около 1800 лв. За коледните премии ще отидат общо 9.5 млн. лв. Парите са от икономии в бюджета на ВСС. Били са обсъждани два варианта за раздаване на парите, обясни Гергана Мутафова, която е член на бюджетната комисия във ВСС. През март съветът гласува да се раздадат пари за дрехи, като тогава бе решено на служителите да се отпуснат по-малки суми. Затова единият вариант за коледните премии е бил да им се отпусне остатъкът от 251 лв. на човек, което е 2.4 млн. лв. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-високата средна работна заплата за страната е в София - вече 3129 лв.

Най-високата средна работна заплата за страната е в столицата и вече е 3129 лева , сочат данните на националната статистика за второто тримесечие на годината. Най-ниското средно възнаграждение е в Благоевград – 1519 лева. В сравнение с първото тримесечие на годината средната заплата в София се е повишила с почти 100 лева. Заради..

публикувано на 12.08.24 в 16:28

Жители на блок 18 в "Зона Б-5" вече са решени да блокират кръстовища

Жители на квартал "Зона Б-5" от днес започват активно блокиране на кръстовищата на улиците „Одрин“ и „Партений Нишавски“ и „Партений Нишавски“ и„Гюешево“/„Охридско езеро“/„Камен Андреев“, съобщиха от инициативния комитет за БНР-Радио София. "Живущите в блок 18 сме подложени на риск от пропадане на сградата, тъй като теренът пред блока е придобит..

публикувано на 12.08.24 в 15:31
Полицаи от управленията на МВР се събраха на протест в София - 12 август 2024 г.

Полицаи на протест пред Народното събрание

Полицаи от Столичната дирекция на МВР се събраха на демонстрация пред Народното събрание, за да изразят недоволство от  "безпрецедентен опит за употреба на Министерството на вътрешните работи".  Горица Грънчарова-Кожарева и Калин Стоянов са провели "професионален" разговор Горица Грънчарова-Кожарева продължава срещите си с министрите от кабинета..

публикувано на 12.08.24 в 13:16

Подменят осветлението пред двата терминала на летище София

От днес започва подмяна на уличното и парковото осветление на площите пред Терминалите 1 и 2 на летище София. До 10 септември са възможни затруднения с трафика, защото дейностите ще окажат влияние на подходите към терминалите, обясниха от аерогарата. От летището призовават пътниците да планират допълнително време за придвижване до двата..

публикувано на 12.08.24 в 09:39

От днес още нови вагони от Германия с бързия влак София - Бургас

БДЖ пуска от днес в движение още от новодоставените германски вагони. Те ще влязат в съставите на бързия влак "Чайка", който  пътува по направлението София - Бургас - София през Подбалканската линия. Вагоните ще бъдат композирани във влака, който заминава от Централна гара София в 16:30 ч. и пристига в Бургас в 22:45 ч. В обратното..

публикувано на 12.08.24 в 07:53

Датата за предсрочния вот е ясна - 20 октомври

"Считам, че най-подходящата дата за провеждане на новите предсрочни парламентарни избори е 20 октомври". Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с Горица Грънчарова – Кожарева, която държавния глава определи за нов служебен премиер. Той ѝ възложи в срок до 19 август да предложи структура и състав на служебен кабинет.  "..

публикувано на 09.08.24 в 14:55

Тежка катастрофа в "Студентски град" тази нощ

Тежка катастрофа е станала в столичния квартал "Студентски град" тази нощ. За случката разказват свидетели в социалната мрежа. "Катастрофа в "Студентски град" до УНСС. Малко се е блъснал. Подаде газ на светофара и не овладя колата", обяснява Борис Иванов. "Цяло щастие е, че не е като катастрофата на Семерджиев", коментира Надежда..

публикувано на 09.08.24 в 12:13