Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Опасно мръсен въздух трови София от почивните дни, но Столичната община реагира едва вчера, съобщава СЕГА. Първо вчера сутринта - когато много хора вече са тръгнали на работа, кметът Йорданка Фандъкова склони да направи буферните паркинги на метрото безплатни, а снощи около 18:30 часа обяви и пускането на зелен билет за градския транспорт. Така въпреки че системата на общината прогнозира чист въздух за следващите два дни с изключение на умерено замърсяване в "Дружба" днес столичани ще могат да се качат на метро, автобус и трамвай и да пътуват цял ден срещу 1 лев. Това само потвърди, че действията на общината са въпрос на управленска воля, а не на показания, както често се оправдава Фандъкова.

Стопани на басейни и язовирчета хранят рибата с каквото намерят. Те използват нискокачествени евтини фуражи, които като се хвърлят във водоема, потъват. Така шаранът е принуден да се движи по дъното, а после месото му мирише лошо, обясни за ТРУД Йордан Господинов, председател на Асоциацията на производителите на рибни продукти „БГ ФИШ”. Най-често такива стопанства излизат на пазара със стока, чийто произход много трудно може да се проследи, защото някои от тях са собственост на общините, допълни Господинов. Добрите развъдници работят с висококачествени екструдирани фуражи, които съдържат повече полезни вещества, гранулите не потъват и така рибата плува по повърхността на водоема. Месото й е по розово и повкусно, обясни Господинов. Част от фирмите вече са вкарали и аератори, които внасят кислород във водата, което също прави месото по-качествено. Цената на такава риба е по-висока, но има хора, които търсят продуктите на определено стопанство, именно заради качеството, обясни той.

МВР ще пусне мощни немаркирани автомобили, оборудвани с камери, които ще записват агресивното поведение на водачи на високоскоростни луксозни коли по магистралите и скоростните пътища, пише СЕГА. Това са част от мерките, приети на последното заседание на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата. Тя е междуведомствен орган, в който по правило участват представители на много министерства на ниво зам.-министри, няколко обществени организации, сред които Българският червен кръст и Съюзът на автомобилистите. Неин председател е вътрешният министър. Мярката ще е задължение на вътрешното министерство. Интересно е да се отбележи, че МВР е записано като краен срок за вкарване на мярката и за оборудването на преследвачите 1 януари 2020 г. Не се отбелязва защо е необходимо толкова дълго време за въвеждането й, но пък по този начин повече от очевидно се признава, че МВР и неговите контролни органи са напълно безсилни пред пътните хулигани със скъпи автомобили, които карат с по 200-300 км/ час, като тормозят и притискат други водачи.  

Превишаване на скоростта с поне 20 км/ч над разрешеното в населено място ще носи на шофьора повишаване на рисковия му клас с една степен, а застраховката “Гражданска отговорност” ще поскъпва с 10%, пише ТРУД. Това е една от идеите за промени в системата “бонус-малус”, които обсъдиха експерти и представители на надзора, бизнеса и неправителствени организации. Първоначално предложеният праг за превишение на скоростта с 10 км/ч, при който застраховката да поскъпва, ще бъде вдигнат на 20 км/ч, но за автомобили с опасни товари рисковият им клас ще нараства и при превишение на скоростта с 11 км/ч. Друга обсъждана промяна решава проблема с продажбата на коли, с които са правени нарушения. “Проблемът с продажбата на автомобилите и наследяването на малус класове в “Гражданска отговорност” може да се разреши, като бъдат вписани всички лица, които могат да управляват автомобила. Тогава колата ще бъде освободена от тежести”, коментира председателят на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова. Все още не е ясно дали имената ще се записват в талона на колата или в полицата на застраховката



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общините искат година отсрочка за новия модел за такса "Битови отпадъци"

Общините нямат готовност и финансова обезпеченост да преминат към новия модел за определяне и събиране на таксата "Битови отпадъци", който трябва да се прилага от 1 януари следващата година.  Проблемът е бил обсъждан на вчерашното заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините (НСОРБ) , съобщи председателят на общинския..

публикувано на 12.07.24 в 17:12

В "Междублокови странства" на столичния кв. "Кюлуците"

На неконвенционална аудиоразходка канят столичани и гости от „Девет слона” и сдружение „Съпромат“ тази вечер (19 ч.) в кв. "Кюлуците" с начален пункт градинката на ул. „Панайот Волов“ 13А. По време на разходката ще се наместват намерени обекти и въображаеми разкази на междублоковите странства, които отварят прозорци към миналото и бъдещето на..

публикувано на 12.07.24 в 13:33

Кои са най-желаните специалности в Софийския университет

И тази година специалност " Право " е най-желаната сред кандидатите за прием в Софийския университет "Св. Климент Охридски", следвана от " Психология " на второ място и от " Международни отношения " - на трето. Това показва първото класиране на кандидат-студентите, което излезе вчера. Над 10 300 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото..

публикувано на 12.07.24 в 11:10

Кога се репатрират принудително недвижещи се автомобили

Излезли от употреба моторни превозни средства (ИУМПС) могат да се съхраняват в частни имоти, а когато те са на общински площи - трябва или да се преместят, или да се предадат за рециклиране, обясняват от Столичния инспекторат.  Стикерът на ИУМПС, разположени на публично-общински терени, предупреждава собствениците в рамките на 3 месеца да извършат..

публикувано на 11.07.24 в 20:23

СОС назначи 26 "анонимни лица" да управляват 6 общински дружества

С гласовете на ГЕРБ – СДС, БСП, "Има такъв народ", ВМРО и на изключените общински съветници от "Възраждане" от длъжност бяха отстранени съветите на директорите на шест важни за София общински дружества като "Метрополитен София", "Топлофикация София" и "Центъра за градска мобилност".  Инж. Стоян Братоев остава в Съвета на директорите на..

публикувано на 11.07.24 в 17:35
 Пред сградата на Столична община се провежда протест срещу спирането на възстановяването на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк в парка на Националния дворец на културата, 11 юли 2024 г.

Протест заради проекта за Войнишкия паметник

Въпреки отмененото решение, протестиращи се събраха пред сградата на Столичния общински съвет заради решението на кмета Васил Терзиев да се спре проектът за възстановяване на Мемориала от Софийската желязна дивизия. Протестът се организира от граждани и е подкрепен от ВМРО. Те посочиха, че решението на Терзиев може да е оттеглено, но не било..

публикувано на 11.07.24 в 11:05
Досега йеромонах Йоан беше игумен на Руенския манастир

Йеромонах Йоан става протосингел на Софийската св. митрополия по искане на патриарх Даниил

Игуменът на Руенския манастир "Св. Иван Рилски" йеромонах Йоан е назначен за протосингел на Софийската света митрополия. Това става по личната молба на Българския патриарх и Софийски митрополит Даниил на заседанието на  Светия Синод на Българската православна църква. На заседанието е решено за назначаването за първи викарен епископ на..

публикувано на 10.07.24 в 18:37