Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Българки помагат на бежанки да "напишат" книгата на своя живот

Фондация “За децата в риск по света” е сред организациите, които подпомагат уязвимите деца, живеещи в маргинализирани общности, каквито са и децата от бежански семейства. Работим в България от девет години и вярваме, че всяко дете може да се развие и то най-вече чрез играта, убедена е Росица Петрова - изпълнителен директор на фондацията.

Когато започнахме да работим за първи път с деца от бежански семейства в началото на 2017 г., видяхме дълбоката травма, която са преживели в резултат от дългото и тежко пътуване от от родината си към България. Някои от тях са били много малки, други си спомнят ярко цялото тежко пътуване и видяхме, че тези травми, които са преживели, се проявяват в тяхното поведение - в начина или неумението на някои от тях да общуват и решихме, че трябва да направим нещо за тях
.  

Програмите на фондацията са основани на игри, които са специално подбрани така, че да развиват петте области на децата - познавателната, емоционалната, общуването, фината и общата моторика. Чрез заниманията с децата на бежанците от фондацията забелязват бързото им подобрение и това, че започват дори да учат нови думички, основно на български език, но общуват и по-между си.

Не само децата, обаче, имат нужда от подкрепа, защото те не са изолирани от семейството си. Майките на тези деца са не по-малко измъчени и изстрадали от всички неща, които са се случили и за тях е много трудно да се интегрират. Много от тях не говорят български езики, не са част от общност. Основната им грижа е за семействата, което до голяма степен ги капсулира и изолира, казва Петрова.

Така се появява съвместният проект на фондация “За децата в риск по света” и Българският фонд на жените, озаглавен “Книгата на моя живот”. Проектът е свързан с интеграцията и адаптацията на жени - бежанки с маски деца, ориентирани към професионална и трудова реализация. Всяка участничка изработва своя книга на живота, чрез която ще интегрира своето минало в настоящето и бъдещето си в България.

Най-естественото, което можехме да направим, бе да се обърнем към тях и да ги попитаме от какво имат нужда, допълва Петрова. Така жените помагат на бежанките в търсенето на работа. Първата стъпка обаче е изучаването на българския език. Затова са организирани сесии по български език, които са изцяло практически ориентирани и те трябва да подкрепят жените не само да учат български език, но и да възвърнат своята цялост като личности, посочи Петрова. Част от този проект е дейността “Да омесим късмета си” - едно занимание, в което жени от бежански семейства месят хляб заедно с българки.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 07.12.2023: Столичният общински съвет отново без председател

Актуалните събития от 7 декември и днес в предаването „Форум“ коментираха писателката Цветелина Цветкова и експертът по PR, и бивш депутат Арман Бабикян. Заедно с водещия Лъчезар Христов те засегнаха следните теми: За пореден път Столичният общински съвет без избор за председател От 1 декември без стари коли в центъра на София Политически..

публикувано на 07.12.23 в 18:48
Калоян Илиев

Предстои изграждането на нова пречиствателна станция в община Ихтиман

Кметът на Ихтиман Калоян Илиев ще управлява общината за четвърти път, след като на последните местни избори отново спечели одобрението на съгражданите си. За първи път община Ихтиман се управлява от един и същи кмет толкова много време, което говори, че сме свършили не малко работа, коментира Илиев пред Радио София. По думите му, близостта..

публикувано на 07.12.23 в 17:55

Изложба "ПАNAГiA" на художника-реставратор Панайот Панов се открива в Регионалния исторически музей

Регионалният исторически музей открива изложба, посветена на Пресвета Богородица. Експозицията представя икони, създадени от художника реставратор Панайот Панов.Тя е озаглавена "ПАNAГiA". Намира се в сградата на Музея на пл. "Бански"1 и отваря официално врати на 7 декември 2023 г. (четвъртък) от 18:00 ч. Периодът, в който може да бъде..

публикувано на 07.12.23 в 16:52

Едва 1,75% от смесения битов отпадък на София се рециклира

Едва 1.75 е процентът от смесения битов отпадък на София, който се рециклира. Това стана ясно по време на посещение на кмета на София Васил Терзиев в Столичното предприятие за третиране на отпадъци в с. Яна. Той беше посрещнат от новия директор на завода – Николай Савов, който представи част от резултатите от доклада му за състоянието на..

публикувано на 07.12.23 в 16:25

Арх. Петър Диков: Училищните сгради трябва да отговарят на новите тенденции в образованието

Конференция на тема "Образованието – придвижване от мрак към светлина" се провежда днес в столичното 145-то ОУ „Симеон Радев“. Три са основните стълбове на образованието – учителите, родителите и средата, каза пред Радио София председателят на Съюза на архитектите в България арх. Петър Диков. „Ние продължаваме да изграждаме нашите училище тип..

публикувано на 07.12.23 в 15:44
Наполеон

Образът на Наполеон в едноименната книга представен макимално точно от историка д-р Александър Стоянов

В контекста на наскоро излезлият биографичен филм "Наполеон" е срещата с д-р Александър Стоянов, за да разкаже за книгата си "Наполеон" в предаването "Радиокафе". Д-р Александър Стоянов е асистент към Института за исторически изследвания към БАН, защитил е докторат по история в град Лайден, Нидерландия. Написването на книгата е..

публикувано на 07.12.23 в 15:36

"Целуни ме, Кейт" - нов мюзикъл на сцената на Музикалния театър

Гости в предаването "Радиокафе" бяха Кристина Кокорска - Криста и Марчо Апостолов. Те са двама от солисите в мюзикъла "Целуни ме, Кейт", който ще се състои в Националния музикалния театър през декември 2023 година. По думите на Апостолов Бургаската държавна опера е направила това заглавие, като тогава музикален продуцент е била Евелина Кънева. Той..

публикувано на 07.12.23 в 15:20