Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българки помагат на бежанки да "напишат" книгата на своя живот

Фондация “За децата в риск по света” е сред организациите, които подпомагат уязвимите деца, живеещи в маргинализирани общности, каквито са и децата от бежански семейства. Работим в България от девет години и вярваме, че всяко дете може да се развие и то най-вече чрез играта, убедена е Росица Петрова - изпълнителен директор на фондацията.

Когато започнахме да работим за първи път с деца от бежански семейства в началото на 2017 г., видяхме дълбоката травма, която са преживели в резултат от дългото и тежко пътуване от от родината си към България. Някои от тях са били много малки, други си спомнят ярко цялото тежко пътуване и видяхме, че тези травми, които са преживели, се проявяват в тяхното поведение - в начина или неумението на някои от тях да общуват и решихме, че трябва да направим нещо за тях
.  

Програмите на фондацията са основани на игри, които са специално подбрани така, че да развиват петте области на децата - познавателната, емоционалната, общуването, фината и общата моторика. Чрез заниманията с децата на бежанците от фондацията забелязват бързото им подобрение и това, че започват дори да учат нови думички, основно на български език, но общуват и по-между си.

Не само децата, обаче, имат нужда от подкрепа, защото те не са изолирани от семейството си. Майките на тези деца са не по-малко измъчени и изстрадали от всички неща, които са се случили и за тях е много трудно да се интегрират. Много от тях не говорят български езики, не са част от общност. Основната им грижа е за семействата, което до голяма степен ги капсулира и изолира, казва Петрова.

Така се появява съвместният проект на фондация “За децата в риск по света” и Българският фонд на жените, озаглавен “Книгата на моя живот”. Проектът е свързан с интеграцията и адаптацията на жени - бежанки с маски деца, ориентирани към професионална и трудова реализация. Всяка участничка изработва своя книга на живота, чрез която ще интегрира своето минало в настоящето и бъдещето си в България.

Най-естественото, което можехме да направим, бе да се обърнем към тях и да ги попитаме от какво имат нужда, допълва Петрова. Така жените помагат на бежанките в търсенето на работа. Първата стъпка обаче е изучаването на българския език. Затова са организирани сесии по български език, които са изцяло практически ориентирани и те трябва да подкрепят жените не само да учат български език, но и да възвърнат своята цялост като личности, посочи Петрова. Част от този проект е дейността “Да омесим късмета си” - едно занимание, в което жени от бежански семейства месят хляб заедно с българки.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Важно ли е да знаем какво е медийна грамотност и с какво е полезна тя?

Медийната грамотност е постоянна и трудна цел за всеки, нужно е да се полагат усилия, за да се използва. За какво ни е необходима тя? За да правим по-добри и информирани избори за нашия живот. Медийна грамотност е способността да се достъпва, оценява и интерпретира медийното съдържание и умението да се общува с него. Тази дефиниция даде преди..

публикувано на 16.08.24 в 11:39

Мащабният фестивал "48 часа Варуша юг" отново завладява старата столица

Мащабният фестивал „48 часа Варуша юг“ отново ще завладее Велико Търново. Тазгодишното издание се провежда между 16 и 18 август, а програмата му е изпълнена със събития от всяка сфера на културата. Зад „48 часа Варуша юг“ стои културният център ТаМ, чийто съосновател Галин Попов над 10 години вече работи по събитието. Тази година се..

публикувано на 16.08.24 в 11:05

Медитация и фокус в музиката на Емилиян Гацов-Елби

Еvocations е авторска музика от най-новия носител на наградата "Аскеер", композитора Емилиян Гацов-Елби. Каква е разликата от това да се създава музика от вътрешния повик и в колаборация с някой? "Мога да кажа, че покрай работата ми в театъра и въобще правенето на саундтраци и всякакви сценични музики съм съм правел всякакви неща. Разликата..

публикувано на 16.08.24 в 11:05

Нора Караиванова в моноспектакъла "Сънища", написан специално за нея

Нора Караиванова, изпълнителката от втория сезон на Music Idol, влиза в нова роля – в това на актриса. Феновете на певицата могат да я гледат в моноспектакъла, създаден специално за нея от Иво Сиромахов, „Сънища“. Мюзикълът ни пренася в живота на касиерка в хипермаркет, която се опитва да избяга в света на фантазиите си. Пиесата е музикална комедия,..

публикувано на 16.08.24 в 09:38

Горещото време продължава, в София днес около 34°

Днес ще преобладава слънчево време. Около и след обяд над западните и централни части от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми, съобщиха от НИМХ. Ще духа слаб, а в източните райони, където и през втората половина от деня ще остане слънчево, умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури..

публикувано на 16.08.24 в 07:35

Арестуваха 7 души след масово сбиване в района на Женския пазар в София

Седем души бяха задържани след масово сбиване в района на Женския пазар в столицата.  Сигналът е подаден в полицията  минути след 19:00 в четвъртък. Според първоначалната информация е започнал скандал между мъж и жена, а после в техния спор са се намесили и други хора.  В крайна сметка спорът е прераснал в бой между няколко десетки души...

публикувано на 16.08.24 в 06:37
Годината е 1355-а...

"Активна" карта проследява над 200 г. промени на Второто българско царство

Фондация "Активна историческа карта" завърши новата си карта за Второто българско царство (1185 – 1396 г.) , предназначена за училища, учители и любители на историята. "Първо направихме цифрова карта на Третата българска държава, на Второто българско царство, предстои да съставим и на Първото. И в този период се водят войни, има териториални..

публикувано на 15.08.24 в 17:44