Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Пенсионерите инвалиди поне с 52 лв. отгоре от 1 януари, съобщава МОНИТОР. Това се отнася за над 340 000 пенсионери, които са с увреждане над 71% и получават към парите си за старини допълнителни 25% от социалната пенсия. През 2014 г. спря отпускането на нови „четвъртинки“, като тези, на които вече бяха отпуснати, продължиха да ги взимат. Сега Националният осигурителен институт (НОИ) вече няма да изплаща тези 25% от социалната пенсия (малко над 30 лв.), която получаваха пенсионерите инвалиди. Вместо това 340 хил. души започват да получават помощи от Агенцията за социално подпомагане (АСП). Размерът на финансовата подкрепа ще се определя според степента на увреждане и линията на бедност, която за 2019 г. е 348 лв. Най-много ще получават тези с над 90% увреждания, които имат право на добавки за чужда помощ и на социална пенсия за инвалидност.

НЗОК ще плаща на по-малко фирми за медицински изделия, отбелязва СЕГА. От догодина здравната каса ще плаща и осигурява медицински изделия по нов начин, който вероятно ще срещне съпротивата на болници и доставчици и може да доведе до доста скандали. Идеята е догодина НЗОК да сключва договори само с ограничен брой производители или търговци за съответните медицински изделия и да плаща само за техните продукти. За част от изделията се очаква поетото от касата да е 100%, т.е. пациентите да не доплащат. Ще има обаче и лимит за пари или брой изделия, над който НЗОК няма да плаща. Промените са заложени в поправки на наредба, приети от Министерския съвет. В момента касата сключва договори с много производители и търговци, от които болниците доставят изделия. Касата определя и цена, до която плаща, но тя е базова - за най-евтините продукти, и обикновено пациентите доплащат, като за изделия в сърдечносъдовата или неврохирургията сумите може да са и петцифрени.

Търсят 5700 войници за 800 лв. заплата, пише ТРУД. Недостиг от близо 5700 войници спъва изпълнението на всекидневните задачи на българската армия, свързани с бойната подготовка. Въпреки че проблемите с кадрите не са от днес, те добиват застрашителни размери, предупреждават експерти. “Непопълнените щатове са за войници, сержанти и офицери”, обясни за вестника началникът на отбраната генерал Андрей Боцев. Най-голям е недостигът на кадри за пехотата – почти 80% от общото количество. Там има дивизии, в които незаетите са в размер на 30-40%. Не изтребителите, а липсата на хора е най-тежкият проблем, който трябва да решава войската ни и през 2019 година. Малките заплати и ограничените права са двете основни причини, заради които желаещите да станат професионални войници се броят на пръсти. В момента начинаещ редник у нас “се разписва” срещу около 800 лв. месечно.

Който гори боклук – ще мете 30 дни в парка, предупреждава 24 ЧАСА. Промяна в Наказателния кодекс, с която да се въведе общественополезен труд за хората, хванати да горят боклуци и по този начин да замърсяват въздуха. Тази мярка ще предложат депутатите от управляващата партия ГЕРБ. Идеята е всеки, който гори боклук, да чисти 20-30 дни градинки и паркове. За да влезе санкцията във възможно най-кратък срок, се използва фактът, че в момента НК е отворен на 3 места по съвсем други поводи, включително за подсилването на наказанията при случаи на домашно насилие. Така реално текстът за замърсяването на въздуха ще може да влезе направо на второ четене и да бъде приет скоростно.

Влакът Перник-София пак ще е на 20 минути в час пик, научаваме от СЕГА. Влаковете от Перник към София ще са на 20 минути в сутрешните часове, а в следобедните и вечер ще пътуват в обратна посока на интервал от 40 минути. Това разписание на една от най-използваните линии на БДЖ остава да важи и следващата година, става ясно от новия график на железниците, който е в сила от вчера. През следващата година ще се запази обемът на превозите, заложен в договора с държавата. По маршрута Лакатник-Своге-София влаковете ще се движат в сутрешните часове отново на интервал от 30 минути, а в следобедните часове и вечер ще пътуват в обратното направление (София-Своге-Лакатник) на всеки 60 минути. С новия график София вече ще има и наченки на градска железница. С малка промяна в разписанието става възможно северозападната част на столицата - Банкя, Божурище, Волуяк, Обеля, Връбница и "Надежда", да е свързана директно с влак с източната част на града - "Подуяне пътническа", "Подуяне среден район", сп. "Смирненски", сп. "Искърско шосе", "Гара Искър" и гара Казичене.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Агенцията за социално подпомагане

Служители от Агенцията за социално подпомагане излизат на протест

Работници и служители от Агенцията за социално подпомагане излизат на протестен митинг пред сградата на Министерството на труда и социалната политика в 12 часа. Организатор е Синдикатът на административните служители „Подкрепа“ за незабавно увеличение на заплатите. Председателят на Синдиката Кремена Атанасова припомни, че по време на последното..

публикувано на 16.07.24 в 08:00

Състави от целия свят на 28-ия Международен фолклорен фестивал "Витоша"

От 15 до 20 юли се провежда 28-ото издание на Международния фолклорен фестивал "Витоша". Съставите, които ще представят своите фолклорни традиции, са от Казахстан, Мексико, Боливия, Северна Македония, Италия, Грузия, Молдова, Индия, както и от България. "Международният фолклорен фестивал "Витоша" е една от емблемите на Столична община, защото той..

публикувано на 15.07.24 в 13:55
Съдебна палата

СГС издаде Европейска заповед за арест на Николай Николов - Паскал

Софийският градски съд разреши да бъде издадена европейска заповед за арест за Николай Николов, по прякор Паскал.  Той е със задочно обвинение за участие в престъпна група за контрабанда, пране пари, подкуп и длъжностни престъпления заедно бившата директорка на Митниците Петя Банкова, бившия главен секретар на МВР Живко Коцев и хасковските..

публикувано на 15.07.24 в 12:14

Фестивалът "София Моно" в парка на Военната академия "Георги С. Раковски"

От 17 до 27 юли,  в парка на Военната академия "Георги С. Раковски" ще се проведе фестивала "София Моно".  Жителите и гостите на столицата ще могат да се насладят на летни театрални вечери. Спектаклите в програмата, изградени върху литературни творби, ще се играят на открита сцена. Спектакълът по текстове на Чудомир "Нашенец“ ще открие фестивала...

публикувано на 15.07.24 в 10:48
Софийски университет

Международна конференция в София събира над 300 изследователи на Библията

Софийският университет "Св. Климент Охридски" посреща над 300 учени от цял свят на традиционната международна конференция на Европейската асоциация за библейски изследвания. Форумът се провежда от 15 до 18 юли в Ректората на университета и предлага богата програма от събития, посветени на различни аспекти на библейските изследвания, съобщава БТА. В..

публикувано на 15.07.24 в 09:46

Очаква се тази седмица президентът Румен Радев да връчи втория мандат

Очаква се тази седмица президентът Румен Радев да връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание. Ще го получат "Продължаваме промяната – Демократична България". Със своите 39 депутати те се оказаха втора по численост парламентарна група след разделението в ДПС заради конфликта между Ахмед Доган и Делян..

публикувано на 15.07.24 в 08:26

Общините искат година отсрочка за новия модел за такса "Битови отпадъци"

Общините нямат готовност и финансова обезпеченост да преминат към новия модел за определяне и събиране на таксата "Битови отпадъци", който трябва да се прилага от 1 януари следващата година.  Проблемът е бил обсъждан на вчерашното заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините (НСОРБ) , съобщи председателят на общинския..

публикувано на 12.07.24 в 17:12