Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Глад за 30 000 инженери по електротехника, електроника и автоматика ще има до 3 години, показва проучване на Агенцията по заетостта, проведено сред почти 6000 работодатели от цялата страна. Най-малко потребности пък ще има от висшисти по направленията „Право” и „Химични технологии”, пише МОНИТОР . 3/4 от фирмите, които са участвали в проучването, са казали, че ще имат нужда от служители, които са завършили университет. Освен това през 2022 г. бизнесът ще търси да назначи и 80 хиляди души със средно образование, предимно за производство на текстил, облекло, обувки. Две трети от родните компании ще имат нужда от нов персонал още през тази година. Едва три на сто от фирмите пък имат намерение да съкращават хора. Най-голям глад за работници през 2019 г. се очаква да има в големите областни градове – София, Пловдив и Варна.

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) на практика призна пълния провал на системата за издаване на електронна винетка за преминаване по републиканската пътна мрежа, разказва СЕГА. Точно три дни след влизането в сила на готвената повече от година нова система и след настъпилия пълен хаос от агенцията обявиха, че до 15 януари по пътищата на България ще може да се пътува без винетка.  Едновременно с това се спира и конвертирането на валидните и през тази година хартиени стикери в електронни, обясни директорът на Националното тол управление в АПИ Антон Антонов. Засега се планира след 15 януари тол полицията и пътната полиция да започнат да глобяват за липсата на винетка. Дали този срок ще бъде спазен, все още не е ясно. Системата за електронни винетки показа непреодолими недостатъци още при пускането й и побърка хиляди българи и транзитно преминаващи през страната ни шофьори.

Във Варна до гробищния парк „Тополи“ с кола може да се пътува само с винетка. Същото важи и за летището на втория по големина град Пловдив, продължава темата и МОНИТОР. Кметът на Варна Иван Портних ще поиска винетните стикери за жителите на селата Тополи и Константиново, както и на вилните зони около Варна да отпаднат, както това се случи в София със северната скоростна тангента. За да бъде намерен справедлив вариант за варненци, кметът Иван Портних започва преговори с Агенция „Пътна инфраструктура“. Те ще са за отмяна на винетките и за пътни участъци край Варна, съобщиха от кметския кабинет. В морската столица Тополи и Константиново са част от община Варна, но живеещите там пътуват до града по шосета, които са част от републиканската пътна мрежа.

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) е решила да не обявява обществена поръчка за строителството на следващите 134 км от магистрала „Хемус“. Вместо това работата ще бъде възложена на държавната фирма „Автомагистрали“ ЕАД. Прогнозната стойност на проекта е 1 124 880 000 лв. без ДДС, пише СЕГА. Решението за възлагането е било взето на 20 декември 2018 г. Не е ясно дали дружеството има капацитета за подобен обект. Вече доста години държавното предприятие не се занимава със строителство, а само с ремонти и почистване на участъци от магистралите "Тракия" и "Хемус", както и на някои други пътища. Това повдига съмнения, че отпуснатите от правителството средства ще бъдат пренасочени към подизпълнители и ще бъдат похарчени напълно непрозрачно. Пътната агенция използва едно от изключенията в Закона за обществените поръчки, които позволяват да не се прави състезание за избор на изпълнител. Става въпрос за т.нар. инхаус поръчки, при които възложителят може да повери директно дадена задача на фирма, която е под неговия контрол. В случая възложителят АПИ и бъдещият строител "Автомагистрали" имат общ принципал -  регионалното министерство.

Премиерът Борисов се среща с представители на местните власти, които искат отсечки като Северната скоростна тангента в София Глоба за шофиране без платена електронна винетка няма да бъде налагана до 15 януари, докато не бъдат изчистени всички детайли по новата система. Това обяви Антон Антонов, директор на Националното ТОЛ управление в Агенция “Пътна инфраструктура”, пише ТРУД. До 7 януари ще бъде осигурена възможност водачите да купуват електронни винетки с пари в брой, не само в областните пътни управления и офисите на А1, но и в пощите и бензиностанциите. Дотогава ще бъдат монтирани и 500-те терминала за самотаксуване на всички гранични пунктове и на възловите места в страната. Към момента са поставени автомати само на ГКПП “Капитан Андреево”, а от днес и на Дунав мост.

На фона на няколко шумни и знакови домови обира националната полиция реши да се хвали с намаление на кражбите. През 2018 г. те са с около 5000, или 11-12 на сто, по-малко в сравнение с 2017 г., обяви вчера комисар Димитър Кошов, зам. началникотдел „Криминална полиция” към Главна дирекция "Национална полиция". На практика това означава, че отново има поне 50 000 домови кражби, коментира СЕГА. Според полицейския шеф разкриваемостта им е 30-33%. Грубите изчисления показват, че за пореден път поне 30 000 кражби вероятно ще останат неразкрити, разследванията по тях ще се водят срещу неизвестен извършител няколко години, докато накрая бъдат прекратени по давност. За последните 25 години такива прекратени разследвания са близо милион. Полицейският началник се похвали, че през миналата година и откраднатите коли били по-малко.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общините искат година отсрочка за новия модел за такса "Битови отпадъци"

Общините нямат готовност и финансова обезпеченост да преминат към новия модел за определяне и събиране на таксата "Битови отпадъци", който трябва да се прилага от 1 януари следващата година.  Проблемът е бил обсъждан на вчерашното заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините (НСОРБ) , съобщи председателят на общинския..

публикувано на 12.07.24 в 17:12

В "Междублокови странства" на столичния кв. "Кюлуците"

На неконвенционална аудиоразходка канят столичани и гости от „Девет слона” и сдружение „Съпромат“ тази вечер (19 ч.) в кв. "Кюлуците" с начален пункт градинката на ул. „Панайот Волов“ 13А. По време на разходката ще се наместват намерени обекти и въображаеми разкази на междублоковите странства, които отварят прозорци към миналото и бъдещето на..

публикувано на 12.07.24 в 13:33

Кои са най-желаните специалности в Софийския университет

И тази година специалност " Право " е най-желаната сред кандидатите за прием в Софийския университет "Св. Климент Охридски", следвана от " Психология " на второ място и от " Международни отношения " - на трето. Това показва първото класиране на кандидат-студентите, което излезе вчера. Над 10 300 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото..

публикувано на 12.07.24 в 11:10

Кога се репатрират принудително недвижещи се автомобили

Излезли от употреба моторни превозни средства (ИУМПС) могат да се съхраняват в частни имоти, а когато те са на общински площи - трябва или да се преместят, или да се предадат за рециклиране, обясняват от Столичния инспекторат.  Стикерът на ИУМПС, разположени на публично-общински терени, предупреждава собствениците в рамките на 3 месеца да извършат..

публикувано на 11.07.24 в 20:23

СОС назначи 26 "анонимни лица" да управляват 6 общински дружества

С гласовете на ГЕРБ – СДС, БСП, "Има такъв народ", ВМРО и на изключените общински съветници от "Възраждане" от длъжност бяха отстранени съветите на директорите на шест важни за София общински дружества като "Метрополитен София", "Топлофикация София" и "Центъра за градска мобилност".  Инж. Стоян Братоев остава в Съвета на директорите на..

публикувано на 11.07.24 в 17:35
 Пред сградата на Столична община се провежда протест срещу спирането на възстановяването на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк в парка на Националния дворец на културата, 11 юли 2024 г.

Протест заради проекта за Войнишкия паметник

Въпреки отмененото решение, протестиращи се събраха пред сградата на Столичния общински съвет заради решението на кмета Васил Терзиев да се спре проектът за възстановяване на Мемориала от Софийската желязна дивизия. Протестът се организира от граждани и е подкрепен от ВМРО. Те посочиха, че решението на Терзиев може да е оттеглено, но не било..

публикувано на 11.07.24 в 11:05
Досега йеромонах Йоан беше игумен на Руенския манастир

Йеромонах Йоан става протосингел на Софийската св. митрополия по искане на патриарх Даниил

Игуменът на Руенския манастир "Св. Иван Рилски" йеромонах Йоан е назначен за протосингел на Софийската света митрополия. Това става по личната молба на Българския патриарх и Софийски митрополит Даниил на заседанието на  Светия Синод на Българската православна църква. На заседанието е решено за назначаването за първи викарен епископ на..

публикувано на 10.07.24 в 18:37