Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Образователната система да заложи на модерните технологии, поиска бизнесът

Снимка: Архив
Да бъдат предложени работещи решения за подобряване връзката между висшите учебни заведения и бизнеса, бе целта на срещата между представители на бизнеса и образованието у нас в рамките на конференцията „Как бизнесът подкрепя българското висше образование?”. Акцентът бе върху механизмите, които помагат за по-успешното представяне на завършилите студенти на пазара на труда.

Дигитализацията вече е определящият фактор при търсенето в бизнеса. Ако българското висше образование не успее да се пласира на дигиталния пазар, каквито и мерки да вземем, ще бъдат напразни, коментира д-р Ивана Радонова, представител на дирекция „Висше образование“ към МОН.

Срещаме огромни проблеми, не при свързването на университетите с бизнеса, а при насочването на младите хора към определени професии, каза проф. Сеня Терзиева, зам.-ректор на Химикотехнологичния и металургичен университет.

Представителите на бизнеса се обединиха около тезата, че е необходимо кариерното ориентиране да започне още в училище, а до децата да се достига чрез видео и други модерни методи, които да запазят интереса им.

Образователната система трябва да заложи на модерните технологии и на обучаването на учителите в “меки” умения. Трябва да се създадат мотивиращи лектори както в университетите, така и в училищата. Ние, представителите на бизнеса, изнасяме презентации, знаем как да достигнем до хората. Преподавателите имат нужда от още практика, защото не са се сблъсквали с това толкова често, коментира д-р Наталия Футекова, член на УС на БАИТ и управител на софтуерна компания.
Чуйте повече в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Трето издание на "ХаХаХа на пейка"

ХаХаХа е първата професионална трупа за импровизационен театър в България. ИмПро театър (от импровизация) е театрална форма, при която сюжетът, персонажите и диалогът се измислят на момента, като за това актьорите използват предложения, взети от публиката. Подробности разказаха актьорите Тони Карабашев и Ивайло Рогозинов. По думите им..

публикувано на 19.07.24 в 12:30

Националната галерия представя творбите на Бистра Льошевалие

От 16 юли до 20 октомври 2024 г. Националната галерия представя за първи път у нас изкуството на съвременната концептуална художничка Бистра Льошевалие с нейна ретроспективна изложба. Бистра Льошевалие е сред малцината съвременни концептуални творци с международно присъствие. Ретроспективната експозиция представя за първи път у нас изкуството на..

публикувано на 19.07.24 в 11:23
Йорданка Чобанова - ръководител на Представителството на ЕК в България

Европейската комисия търси нови кандидати за своите #BlueBook стажове

Европейската комисия търси нови кандидати за своите  #BlueBook стажове , които стартират през март 2025 г. Два пъти годишно Европейската комисия предлага на младежи, завършили висше образование, да участват в платени стажове, каза пред Радио София ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Йорданка Чобанова...

публикувано на 19.07.24 в 11:09

Младите българи с по-висока избирателна активност пред останалото население на последните избори

Младите хора на възраст от 18 до 29 години са проявили по-висока активност на последните избори у нас, в сравнение със средната за страната . Това сочи доклад на Галъп интернешънъл и Национален младежки форум . Близо половината от българските младежи са дали своя вот за национален парламент и с една идея по-малко, 45% - за европейски,..

публикувано на 19.07.24 в 09:51

Температурите леко се понижават, но остава горещо – в София около 33°

Днес преди обяд ще е предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър и с него вече ще прониква малко по-хладен въздух, съобщиха от НИМХ. Въздушната маса ще се лабилизира и главно в следобедните и вечерните часове ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури с условия и за градушки...

публикувано на 19.07.24 в 07:35

Филмовият конкурс "35 секунди демокрация" представя гледните точки на млади творци

През 2024 г. отбелязваме 35 години от падането на берлинската стена. По този повод филмово студио „Ню Бояна“, Крис Захариев и с подкрепата на Фондация „Америка за България“, организират филмов конкурс „35 секунди демокрация”. Той е насочен към български творци на възраст между 18 и 30 години. Целта е да бъдат представи гледните точки на..

публикувано на 18.07.24 в 18:05