Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

"Единение" възражда традиционни рецепти от миналото на българина

3
Пържени лилави картофи

Няколко столични заведения вече се включиха в социалния проект, носещ името "Единение". Идеята на инициативата е да намира, събира и представя продукти и традиционни български рецепти от миналото на българина на готвачи от големия град. Проектът има за цел да запази кулинарното ни наследство и да разкаже за богатата история на българската храна пред новите поколения. Едновременно с това, участниците се стараят да скъсят пътя от производителя до чинията, а така той да получава достойна цена за продукцията си и да продължава да отглежда български продукти по традиционни методи.


„Нашата кауза е да подпомогнем не само малките производители, но и да подкрепим хората, които са решили да запазят дадени продукти в България. Реалността показва, че има хора, които изкупуват тяхната продукция по доста демотивиращ начин, на много по-ниска от пазарната цена. Те трябва да изхранват семействата си. Забързаното ежедневие в големия град води до едно овълчване. Чрез проекта искаме да покажем на хората чистотата и любовта към земята и корените. Не трябва да забравяме българското си самосъзнание, горди сме, че готвим български ястия с местни продукти. Всъщност това привлича и повече туристи към българските заведения,“ разказва Атанас Балев, управител на „Cosmos”

Атанас БалевВсяка вечеря „Единение“ е придружена от театрална част с кратки етюди, които чрез добро настроение и позитивни емоции насочват вниманието на клиентите към добрата кауза.

„Създадохме този проект, за да предлагаме на клиентите си храна с история и смисъл. В днешно време вече на всеки ъгъл могат да ти предложат вкусна храна. Но освен това е важно тя да е здравословна и с български произход,“ добавя Николай Григоров, който стои зад идеята на проекта

А за това, че продуктите са полезни, говорят фактите. Лунният боб, например, се оказва с много по-добри хранителни стойности от киноата. За сравнение - в 100 гр. боб има 24 гр. фибри, а в киноата - едва 7. Той е богат на желязо и съдържа по-малко от 1 грам мазнини.

 „Разбира се, че виждаме разликата при приготвянето на типично български продукти. Отнасяме се с уважение към техните невероятни вкусови качества. Пренасяме го в чинията, за да могат и клиентите ни да го усетят.“ - коментира главният готвач Владислав Пенов.

Освен интересни хранителни продукти, в проекта се включват също и български вина. Участващите в проекта заведения насърчават и колегите си от други ресторанти да се включат в „Единение“ и да помогнат на българските производители и за запазването на традиционния нашенски вкус.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Михаела Ангелова

Психолог: Начертайте малките си стъпки до голямата цел и не зарязвайте хобито

За да не се отказваме бързо от планираното за започващата година, е важно да си поставим не само голямата цел, но и по-малките задачи, стъпките, които да ни доведат до нея. Това коментира пред БНР-Радио София Михаела Ангелова, психолог и семеен терапевт . "Слонът се яде на малки хапки" Иначе голямата цел може да ни уплаши,..

публикувано на 03.01.25 в 18:32

Изборът за българските "Думи на годината" започва на 6 януари

Равносметките, анализите и класациите за отминалата 2024 г. продължават във всички сфери. От платформата "Как се пише" за четвърта година ще проведат кампания и анкета, за да се видят кои - според българите, са думите на отминаващите 12 месеца. Началото е в понеделник, 6 януари, а две седмици по-късно – на 20 януари, ще бъдат обявени..

публикувано на 03.01.25 в 16:16
Александър Кръстев

Как да създадем подкаст? 5 съвета от Александър Кръстев

Подкастите станаха едни от най-предпочитаните медии за добиване на знания, за коментари, за дебати, за забавление. Те обаче имат стоя предистория и предпоставки за появата и развитието. В първото десетилетие на ХХI век много модерни станаха блоговете . Преди бума на социалните мрежи те бяха трибуна за споделяне на мнения, творчество и..

публикувано на 03.01.25 в 15:05
Доц. Мариана Тодорова

Доц. Мариана Тодорова: Технологиите правят мозъка мързелив, заради ИИ осъзнаваме какво значи да си човек

Светла, успешна и осъзната 2025 година , пожела пред БНР-Радио София футурологът доц. Мариана Тодорова от Института по философия и социология към БАН. И подчерта, че осъзнаването преминава през знанието, опитността, мъдростта, но и през емоционална интелигентност и емпатията. Тя коментира, че напоследък в обществото се поощрява..

публикувано на 03.01.25 в 13:16
Симеон Александър

Актуалните конкурси за 2025 г. на Бюро Творческа Европа Култура

Бюро “Творческа Европа” е финансовият инструмент на Европейската комисия, който подкрепя организации и професионалисти в областта на културния сектор .  Бюрото има две направления - култура и медия .   “Почти седем или осем са вече сферите, които подкрепя Бюро “Творческа Европа”-Култура. До момента имаме няколко активни програми . Една от..

публикувано на 03.01.25 в 12:48
Виктор Минчев

Как да използваме творчеството за професионално израстване

Творчеството се използва в тесен смисъл на “ създаване на изкуство ”. Когато се спомене думата, хората си представят художници, писатели, музиканти . Когато аз говоря за творчество и творческо мислене, използвам думата като синоним на креативно и креативност . Това каза в предаването "Радиокафе"  Виктор Минчев  - копирайтър, създател на..

публикувано на 03.01.25 в 11:42
Бистришките баби

Изложбата "Живи човешки съкровища" показва 44 елемента на нематериално културно наследство

Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН вече близо месец показва изложбата "Живи човешки съкровища – България" в центъра на София, под купола на Ларгото. Експозицията представя вписаните в периода 2008-2024 г. 44 елемента на нематериално културно наследство. “В България от 2008 г. насам се изгражда тази национално..

публикувано на 03.01.25 в 09:25