Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Към децата в институции сме съпричастни, но не особено ангажирани

Последните 600, останали в домове, трябва да бъдат изведени до края на 2020 година

Снимка: Архив
79% от гражданите, които живеят в близост до нови центрове от семеен тип и 93% от запитаните директори и учители одобряват процеса по закриване на големите държавни институции. 62% от местната общност са посочили, че нямат против децата да живеят в квартала им, едва 44% обаче биха приели те да учат в един клас с техните деца.

Нагласите на обществото към децата, живеещи в институции са разнопосочни.

Обикновено хората са съпричастни, но не са ангажирани.

За последните 8-9 години децата в институции са намалени от 7500 до 600. И те трябва да бъдат изведени до края на следващата година.

Планира се още до 2025 г. да бъдат закрити всички специализирани институции за деца и те да получат нови социални услуги.

Как влияе деинституционализацията върху интегрирането на децата разяснява Александрина Димитрова - изпълнителен директор на фондация, която предоставя 24-часова индивидуална грижа и специализирана подкрепа на над 100 деца и младежи в неравностойно положение.

Чуйте репортажа.Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Лидия Върбанова

НАТФИЗ свързва изкуство, бизнес и екология в едно

Иновативната платформа SuCiE свързва изкуството и бизнеса, творците и производители, които могат да вдъхнат нов живот на вече ненужни материали. Платформата е част от проекта “ЕМПАКТ: Съпричастност и устойчивост: Изкуството да мислиш като планина“, съфинансиран от програма „Творческа Европа“ на ЕК, обясни пред  БНР-Радио София проф. д-р..

публикувано на 19.07.24 в 19:18

Рисковете за нервната ни система се увеличават в горещото време

Високите температури са вредни за целия организъм, но особено уязвима е нервната система на човека. По време на горещините се увеличава рискът за поява на остри неврологични заболявания, какъвто е инсултът, а се обострят хроничните – като множествената склероза, проблеми с равновесието и доста други страдания. Това отбеляза пред БНР-Радио..

публикувано на 19.07.24 в 17:24

Кино с коктейл на открито за почитателите на Седмото изкуство

Александра Александрова разказа на екипа на „Добър вечер, София“, как може да се осъществи една мечта – "Кинодвор с коктейл", казано съвсем просто  - кино под звездите, на хладно, с коктейли. Инициативата представя най-обичаните филмови заглавия от предходни години на фестивала “Синелибри“. "Даваме възможност на хората да ги видят под..

публикувано на 19.07.24 в 17:04

Петима ще станат специалисти по киберзащита по стипендиантска програма на БАК

Българската асоциация по киберсигурност (БАК) обяви първата си стипендиантска програма. Тя ще осигури 5 едногодишни безплатни абонамента за най-популярната платформа за университетско електронно образование в света – Coursera, съобщиха от  асоциацията. За участие в стипендиантската програма могат да кандидатстват младежи между 16 и 29..

публикувано на 19.07.24 в 15:36
Емблематичният Васил Найденов

Започна Sofia Summer Fest

публикувано на 19.07.24 в 15:36
Проф. Ингрид Шикова

Ингрид Шикова: България да участва активно в очертаните политики за новия мандат на ЕК и ЕП

Две дами затвърдиха позициите си начело на най-важните европейски органи и това за много хора не е изненада. Роберта Мецола ще оглавява Европейския парламент (ЕП) за следващите 2,5 години, а Урсула фон дер Лайен ще бъде председател на Европейската комисия (ЕК) за още 5 години. В крайна сметка обикновено няма толкова значение кой е..

публикувано на 19.07.24 в 14:18

"Генът на съмнението" на Никос Панайотопулос излезе на български

Недосегаеми, надарени бебета, доказани, зачеркнати – в това е превърнат светът на изкуството, след като в съвсем близкото бъдеще американският биолог Алберт Цимерман изолира гена на твореца. "Тестът на Цимерман" преобръща света на изкуството с главата надолу. Един обещаващ писател, изправен пред страха от евентуално отхвърляне, отказва да се..

публикувано на 19.07.24 в 13:48