Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба показва най-интересните археологически находки от 2018 г.

10
Снимка: Луиза Лазарова

Националният археологически институт с музей при Българската академия на науките представя Дванадесетата национална археологическа изложба “Българска археология 2018”.
По традиция изложбата представя най-интересните находки и богат илюстративен материал, плод на теренната работа на българските археолози през предходната година. Експозицията ще отвори врати в 18.00 часа днес -  Празникът на археолога.

За нас, посветилите се на тази толкова увлекателна професия, това е възможност в деня на празника да се почувстваме едно цяло, да видим и уважим резултатите от труда на своите колеги. Археологията е сложен процес, в който всяка отделна спирка има своето важно място, каза новият директор на НАИМ доц. д-р Христо Попов.

Изложбата представя 250 експоната от 23 обекта и постери за общо 50 проучвания, различни като вид и хронология, от ранната праистория до Средновековието. Сред тях са продължаващите проучвания на пещерите Козарника и Бачо Киро, праисторическите селищни могили Юнаците, Дуранкулак и Козарева могила, къснобронзовият некропол при Балей, античните градове Аполония, Хераклея Синтика, Сердика, Филипополис и Улпия Ескус, средновековните български столици Преслав и Търново, и редица други.

Впечатляващи резултати и интересни находки предоставиха мащабните спасителни археологически разкопки на античния обект при Покровник, Благоевградско по трасето на автомагистрала “Струма“. Някои от най-впечатляващите находки са костено шило с врязана украса от късния палеолит от пещера Редака, костена игла за татуиране от селищна могила Дуранкулак, богато украсени съдове-урни от некропола на Балей, отлично запазена стъклена амфора от Покровник, глава от мраморна женска статуя от Хераклея Синтика и глава от статуя на император Аврелиан от Улпия Ескус, стъклени съдове и накити от некропола на Августа Траяна, Стара Загора, златен реликварен кръст от Трапезица, Търново.

Един от много впечатляващите експонати в експозицията е стъклена чаша “Diatretum”, която е от първата половина на IV в. сл. Хр. Тя е намерена край Ямбол.

Тази година съорганизатори на изложбата са 19 исторически и археологически музеи в страната, които предоставят находки от своите фондове. "Българска археология 2018” ще бъде отворена за посетители от 15 февруари до 14 април като ще бъде разположена в Залата за временни експозиции към музея.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Трето издание на "ХаХаХа на пейка"

ХаХаХа е първата професионална трупа за импровизационен театър в България. ИмПро театър (от импровизация) е театрална форма, при която сюжетът, персонажите и диалогът се измислят на момента, като за това актьорите използват предложения, взети от публиката. Подробности разказаха актьорите Тони Карабашев и Ивайло Рогозинов. По думите им..

публикувано на 19.07.24 в 12:30

Националната галерия представя творбите на Бистра Льошевалие

От 16 юли до 20 октомври 2024 г. Националната галерия представя за първи път у нас изкуството на съвременната концептуална художничка Бистра Льошевалие с нейна ретроспективна изложба. Бистра Льошевалие е сред малцината съвременни концептуални творци с международно присъствие. Ретроспективната експозиция представя за първи път у нас изкуството на..

публикувано на 19.07.24 в 11:23
Йорданка Чобанова - ръководител на Представителството на ЕК в България

Европейската комисия търси нови кандидати за своите #BlueBook стажове

Европейската комисия търси нови кандидати за своите  #BlueBook стажове , които стартират през март 2025 г. Два пъти годишно Европейската комисия предлага на младежи, завършили висше образование, да участват в платени стажове, каза пред Радио София ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Йорданка Чобанова...

публикувано на 19.07.24 в 11:09

Младите българи с по-висока избирателна активност пред останалото население на последните избори

Младите хора на възраст от 18 до 29 години са проявили по-висока активност на последните избори у нас, в сравнение със средната за страната . Това сочи доклад на Галъп интернешънъл и Национален младежки форум . Близо половината от българските младежи са дали своя вот за национален парламент и с една идея по-малко, 45% - за европейски,..

публикувано на 19.07.24 в 09:51

Температурите леко се понижават, но остава горещо – в София около 33°

Днес преди обяд ще е предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър и с него вече ще прониква малко по-хладен въздух, съобщиха от НИМХ. Въздушната маса ще се лабилизира и главно в следобедните и вечерните часове ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури с условия и за градушки...

публикувано на 19.07.24 в 07:35

Филмовият конкурс "35 секунди демокрация" представя гледните точки на млади творци

През 2024 г. отбелязваме 35 години от падането на берлинската стена. По този повод филмово студио „Ню Бояна“, Крис Захариев и с подкрепата на Фондация „Америка за България“, организират филмов конкурс „35 секунди демокрация”. Той е насочен към български творци на възраст между 18 и 30 години. Целта е да бъдат представи гледните точки на..

публикувано на 18.07.24 в 18:05