Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Установени са още 12 случая на морбили в Разлог. Това съобщи на брифинг в Министерството на здравеопазването държавният експерт от Дирекция "Здравен контрол" Радосвета Филипова, цитирана от МОНИТОР. „Днес ви съобщихме за 5 случая на морбили, които са лабораторно доказани. Следобед имаме актуална информация за още 12 случая, които са пребивавали в Детско отделение по същото време. Три от тях са развили типична клинична картина на морбили. Това са деца във възрастовата група от пет месеца до девет години. Те са приети в периода от 1-ви до 14-ти февруари в Детско отделение на Разлог с различна диагноза – обикновено остра вирусна инфекция, пневмония, бронхиолит, такива диагнози, каквито са имали и другите три дечица, които са оттам“, обясни Филипова.

С впечатляващ дори за техните възможности хаос и необяснимо бързане, депутатите приеха вчера промени в Изборния кодекс, с които управляващата коалиция на практика пое пълен контрол над изборния процес, пише СЕГА. Обезсмислена бе минималната възможност на гражданите да разместват партийните листи, а на опозиционни партии или независими кандидати - да оспорват нередности при гласуването. Според приетите текстове част от решенията на Централната избирателна комисия, която ГЕРБ няма намерение да сменя, въпреки че мандатът й изтича, няма да могат да се обжалват пред Върховния административен съд (ВАС). Досега всичките 48 вида решения можеха да се атакуват. Сега жалбите и сигналите за нарушения на районните избирателни комисии вече няма да могат да се гледат там, а в местните съдилища, където възможностите за натиск върху съдиите са по-големи.

Столичната община въвежда уседналост при приема в детските градини от учебната 2020-2021 г. Промените в наредбата за прием в детските градини и подготвителни групи бяха одобрени от общинския съвет, съобщава МОНИТОР. Така от другата година правилата за прием в забавачка ще наподобяват тези за първи клас, където също уседналостта е основен критерий. „По този начин ще се осигури възможността детето да посещава най-близката до неговия адрес детска градина. Този принцип ще работи точно по модела на първи клас“, обясни зам.-кметът по образованието Тодор Чобанов. Най много точки ще се дават за постоянен или настоящ адрес в административния район на забавачката в продължение на повече от 2 години – 3 т. Ако живеят там между 1 и 2 години малчуганите ще получават 2 точки. Отделно бонус ще има и за адрес на територията на цялата Столична община. За адресна регистрация в София над 2 години ще се добавят 2 точки, а между 1-2 години – 1т.

Десетки хиляди фирми, кметове, политически партии, фондации, спортни клубове трябва да изпратят до петък в Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) планове за обучение на служителите си през 2019 г. Причината? Законът за мерките срещу изпирането на пари, който изисква писането и предаването на такива планове в ДАНС, информира СЕГА. Това безсмислено упражнение и трупане на бумащина ще се повтаря всяка година, пише в новопоявилия се правилник за прилагане на закона. То е и поредният стресиращ ангажимент по закона за мръсните пари, според който бизнесът и неправителствените организации (НПО) трябва да подават декларации кои са истинските им собственици.

Таксите за трансгранични банкови преводи в страните - членки на ЕС, които не са в еврозоната, ще паднат драстично от декември т.г. Това стана възможно, след като по време на пленарната сесия в Страсбург Европарламентът одобри регламент, налагащ таван на сумите, които банките в страните от ЕС имат право да събират от клиентите при преводи на суми по банков път, съобщава СЕГА. Новите правила, които слагат край на дискриминацията срещу ползвателите на платежни услуги в рамките на ЕС, но извън еврозоната, бяха приети с 532 гласа „за“, 22 гласа „срещу“ и 55 гласа „въздържал се“. Докладчик по темата беше българският евродепутат от групата на ЕНП Ева Майдел. В еврозоната изобщо няма такси за такива преводи. Според независими изчисления новите правила ще спестят около 12 млрд. евро на европейците.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Божилов, кмет на столичния район „Триадица“

Кметът на район "Триадица" предлага "квартал на обезщетените"

Близо една трета от зелените площи в Южния парк в София са частни имоти. Става дума за 96 имота. "През 2020 г. Конституционният съд дерогира сроковете, с които можем да отчуждаваме тези имоти. Отчуждаването е лесен способ за придобиване на земи, защото е по-евтин, по-бърз, властнически способ. С това решение на КС общината беше поставена в..

публикувано на 26.04.24 в 12:59

Подлезът при метростанцията на Централна гара тъне в мрак

За изключително сериозен проблем за над 2 милиона столичани и гостите на София алармираха жители на града.  Осветление в подлеза на една от ключовите метростанции – тази на Централна гара, няма, а всичко там е потънало в мрак, разказват те. "На вниманието на г-н Терзиев, кмет на София. Нищо не се вижда на тази снимка, защото липсва..

публикувано на 26.04.24 в 09:55

Пред КНСБ поставят венци за загиналите от трудови злополуки

От 9:30 ч. КНСБ и представители на социалните партньори ще отдадат почит пред паметта на загиналите при трудови злополуки работници. Ще бъдат поднесени венци пред мемориалната плоча, поставена пред сградата на конфедерацията в София. От 10 ч. в зала "Европа" ще бъдат връчени годишните награди, с които КНСБ отличава работодателите, постигнали..

публикувано на 26.04.24 в 08:20
Стадион

Стадиони в "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" бяха прехвърлени от държавата на общината

Столичният общински съвет (СОС) одобри доклад относно безвъзмездно прехвърляне от държавата на Столичната община на правото на собственост върху недвижими имоти в районите "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" . Вносители на доклада са кметът на Столичната община Васил Терзиев, председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров, съвместно с..

публикувано на 25.04.24 в 15:45

Всеки квартал или населено място с център за приемане на всякакви отпадъци

Всичките 24 столични района са обхванати от системата за разделно събиране на опаковки и отпадъчни материали, но тя ще бъде разширена с разполагане на центрове и площадки за безвъзмездно предаване на отпадъци от домакинствата. Предвижданията са поетапно до края на 2025 г. във всеки квартал или населено място на територията на Столичната община..

публикувано на 25.04.24 в 10:59

СОС решава да бъде ли отстранен съветникът Благовест Георгиев

Столичният общински съвет (СОС) ще обсъди освобождаването на общинския съветник от "Спаси София" Благовест Георгиев от всички заемани от него постове. На 5 април кметът Георгиев предизвика катастрофа, избяга от местопроизшествието, след като беше открит отказа да бъде тестван за употреба на алкохол и наркотични вещества. В дневния ред на..

публикувано на 25.04.24 в 08:33

Модерни трамваи ще обслужват жителите на северните райони на София от 7 май

Нископодови трамваи с климатик ще обслужват жителите на северните райони на столицата, съобщиха от „Спаси София“. Модерните мотриси по линия 6 ще бъдат достъпни за трудноподвижни хора и майките с колички, казва зам.-кметът по транспорт инж. Илиян Павлов. “Имаме добри новини за жителите на „Надежда“, „Връбница“, „Свобода“ и „Обеля“ - от 7..

публикувано на 24.04.24 в 15:39