Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Създаване на повече пространства за учене в школата и кътове, в които децата да могат да общуват свободно. Това ще бъде заложено в подготвените промени в държавния образователен стандарт за физическата среда и информационното и библиотечното осигуряване на детските градини, училищата и центровете за подкрепа за личностно развитие, обясни образователният министър Красимир Вълчев, пише МОНИТОР. В него ще бъде засегнато оборудването на класните стаи, трансформация на стаи в мултифункционални пространства. Така например ще бъде посочено как четири класни стаи могат да бъдат преструктурирани на две или между тях да има споделено пространство между тях с помощта на прегради, прозрачни врати. Целта е класните стаи да бъдат по-отворени, което пък да направи учебния процес по-гъвкав.

Политическите препирни около джендър идеологията се прехвърлиха и на територията на родните училища, пише СЕГА. След като се разграничихме от Истанбулската конвенция заради възражения срещу употребата на "социален пол", сега се надигнаха гласове да изискаме от ЕК да преправи училищна анкета заради предвидените в нея три възможности за пол. От няколко дни кипи възмущение сред родители и политици заради европейска анкета, която се разпространява из български училища. Става дума за инструмента Sele, с чиято помощ училищата могат да оценят своето равнище на преподаване в ерата на дигиталните технологии. В рамките на този инструмент е включена анкета, в която наред с другите въпроси учениците трябва да посочат своя пол, а възможностите за отговор са "момче", "момиче", "друго" и „предпочитам да не казвам“. Именно този въпрос породи обвинения, че се нарушава конституцията, че се проповядва джендър идеология в училищата и че се събира информация за сексуалната ориентация на децата, с която може да се злоупотребява.

Служители на МВР започват обход на всички хора с психични отклонения у нас, особено на тези, които не са били хоспитализирани и не се водят на отчет в някое лечебно заведение, информира МОНИТОР. Те ще ги наглеждат, а при необходимост ще подават сигнал до съответната институция ако забележат някой проблем. Това е записано в глава трета от Плана за изпълнение на Стратегията за превенция на престъпността 2019-2020 година на МВР. Още в първата точка е поставен срок към Главна дирекция „Национална полиция“ и по-скоро към подразделенията й по области „да се осъществява активна превантивна дейност и системен контрол на лицата, злоупотребяващи с алкохол и други упойващи вещества, както и над тези, страдащи от психични заболявания, които не са настанени в съответните болнични заведения“. Това трябва да стане до края на тази година.

Едва стъпило в длъжност, новото ръководство на "Топлофикация София" се зарече да стабилизира финансите, да ореже излишните разходи и само до няколко месеца да се похвали със 100% събираемост на сметките. Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на общинското дружество Кремен Георгиев, цитиран от СЕГА. Това той заяви при първата си публична проява на този пост вчера, по време на заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), свързано с лицензията на дружеството. В момента събираемостта е около 75%. За да се изпълни заканата за пълно събиране на дължимите суми от всички потребители и занапред, ще се залага  на частните съдебни изпълнители. "С магическа пръчка не става, едва от дни съм на този пост, дайте ми няколко месеца, за да реализирам начертаната програма", каза новият шеф на парното. Георгиев ще работи по традиционната схема за намаляване на разходите и за правилно разпределение на паричните потоци. Как ще стане това, не бе конкретизирано, а "традиционната схема" от дълги години насам не дава каквито и да било конкретни резултати.

Мудната организация и бездействието на българската администрация затрудняват значително бизнеса и реализирането на нови проекти. От това се оплакаха от Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП) на пресконференция в четвъртък, съобщава СЕГА. Освен пречките пред инвеститорите напрежение се създава и за обикновените граждани. Според председателя на асоциацията Георги Шопов заради административните затруднения новите жилища в София са по-малко от необходимото. Този факт заедно със силното търсене води и до сключване на сделки на по-високи цени. Нелепи са и оправданията на администрацията за забавянето от тяхна страна. Обясненията били от типа "колежката е болна", казаха от асоциацията. В резултат нужните разрешения за започването и завършването на строежа се точат неоправдано във времето. Заради подобно безхаберие изграждането на една жилищна сграда от проекта до влизането на живеещите у нас отнемало по 5-10 години, докато в развитите страни този срок е около две-три години.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Софийски университет

Международна конференция в София събира над 300 изследователи на Библията

Софийският университет "Св. Климент Охридски" посреща над 300 учени от цял свят на традиционната международна конференция на Европейската асоциация за библейски изследвания. Форумът се провежда от 15 до 18 юли в Ректората на университета и предлага богата програма от събития, посветени на различни аспекти на библейските изследвания, съобщава БТА. В..

публикувано на 15.07.24 в 09:46

Очаква се тази седмица президентът Румен Радев да връчи втория мандат

Очаква се тази седмица президентът Румен Радев да връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание. Ще го получат "Продължаваме промяната – Демократична България". Със своите 39 депутати те се оказаха втора по численост парламентарна група след разделението в ДПС заради конфликта между Ахмед Доган и Делян..

публикувано на 15.07.24 в 08:26

Общините искат година отсрочка за новия модел за такса "Битови отпадъци"

Общините нямат готовност и финансова обезпеченост да преминат към новия модел за определяне и събиране на таксата "Битови отпадъци", който трябва да се прилага от 1 януари следващата година.  Проблемът е бил обсъждан на вчерашното заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините (НСОРБ) , съобщи председателят на общинския..

публикувано на 12.07.24 в 17:12

В "Междублокови странства" на столичния кв. "Кюлуците"

На неконвенционална аудиоразходка канят столичани и гости от „Девет слона” и сдружение „Съпромат“ тази вечер (19 ч.) в кв. "Кюлуците" с начален пункт градинката на ул. „Панайот Волов“ 13А. По време на разходката ще се наместват намерени обекти и въображаеми разкази на междублоковите странства, които отварят прозорци към миналото и бъдещето на..

публикувано на 12.07.24 в 13:33

Кои са най-желаните специалности в Софийския университет

И тази година специалност " Право " е най-желаната сред кандидатите за прием в Софийския университет "Св. Климент Охридски", следвана от " Психология " на второ място и от " Международни отношения " - на трето. Това показва първото класиране на кандидат-студентите, което излезе вчера. Над 10 300 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото..

публикувано на 12.07.24 в 11:10

Кога се репатрират принудително недвижещи се автомобили

Излезли от употреба моторни превозни средства (ИУМПС) могат да се съхраняват в частни имоти, а когато те са на общински площи - трябва или да се преместят, или да се предадат за рециклиране, обясняват от Столичния инспекторат.  Стикерът на ИУМПС, разположени на публично-общински терени, предупреждава собствениците в рамките на 3 месеца да извършат..

публикувано на 11.07.24 в 20:23

СОС назначи 26 "анонимни лица" да управляват 6 общински дружества

С гласовете на ГЕРБ – СДС, БСП, "Има такъв народ", ВМРО и на изключените общински съветници от "Възраждане" от длъжност бяха отстранени съветите на директорите на шест важни за София общински дружества като "Метрополитен София", "Топлофикация София" и "Центъра за градска мобилност".  Инж. Стоян Братоев остава в Съвета на директорите на..

публикувано на 11.07.24 в 17:35