Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици ще премерят сили в конкурс, посветен на творчеството на Хайтов

Започна записването за първия национален литературен конкурс за ученици, посветен на творчеството на Николай Хайтов. Той е в чест на 100-годишнината от рождението на именития творец и неговата цел е да приобщи участниците към хуманизма, нравствените и естетически ценности, характерни за творчество му.  

В конкурса могат да участват всички ученици от средните училища в страната, като задачата им е да напишат есе или литературен анализ на тема „Творчеството на Николай Хайтов - наследство за българските литература и кино“.
Представянето на конкурсните материали е до 1 юни 2019 г. в електронен вид.

Литературният конкурс се организира по инициатива на Народно читалище „Николай Хайтов - 1936” и се провежда под патронажа на кмета на район „Изгрев“ инж. Цветомир Жеков. Съорганизатори са 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“, Синдикатът на българските учители и Съюзът на българските журналисти.

Победителите ще бъдат отличени през месец октомври като наградите ще бъдат връчени от дъщерята на Николай Хайтов - Елена Хайтова.

Не само началото на конкурса развълнува община „Изгрев“ рано тази сутрин. С хоро, народни танци и игри по случай Баба Марта зарадваха децата от 34 детска градина „Брезичка“, а бабите от спортен клуб „Изток“ раздаваха сладки и мартенички.

В района предстоят и още много културни инициативи през тази година. Мащабен детски празник - концерт ще бъде организиран в градинката на КАТ на 1 юни.Живеещите в района очакват с нетърпение също традиционната годишна изложба на художниците, живеещи или работещи на територията на СО „Изгрев“. Тази година изложбата ще бъде посветена на художника Константин Щъркелов. За първи път тази година ще бъде организиран и конкурс  „Рисувам в Изгрев“ за талантливи деца - художници. Спортните проекти също са приоритет през 2019 г. Планува се да бъдат изградени площадки за мини-голф в няколко детски градини. За учениците пък предстои мащабен спортен празник с любимата на няколко поколения игра - народна топка на 17 септември.

Още една добра новина за „Изгрев“ е, че скоро ще бъде изграден и храм. Той ще носи името на Св. Пимен Зографски и ще бъде разположен в градинката до КАТ. Всички жители на София могат да направят дарение за позитивната кауза.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Младите българи с по-висока избирателна активност пред останалото население на последните избори

Младите хора на възраст от 18 до 29 години са проявили по-висока активност на последните избори у нас, в сравнение със средната за страната . Това сочи доклад на Галъп интернешънъл и Национален младежки форум . Близо половината от българските младежи са дали своя вот за национален парламент и с една идея по-малко, 45% - за европейски,..

публикувано на 19.07.24 в 09:51

Температурите леко се понижават, но остава горещо – в София около 33°

Днес преди обяд ще е предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър и с него вече ще прониква малко по-хладен въздух, съобщиха от НИМХ. Въздушната маса ще се лабилизира и главно в следобедните и вечерните часове ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури с условия и за градушки...

публикувано на 19.07.24 в 07:35

Филмовият конкурс "35 секунди демокрация" представя гледните точки на млади творци

През 2024 г. отбелязваме 35 години от падането на берлинската стена. По този повод филмово студио „Ню Бояна“, Крис Захариев и с подкрепата на Фондация „Америка за България“, организират филмов конкурс „35 секунди демокрация”. Той е насочен към български творци на възраст между 18 и 30 години. Целта е да бъдат представи гледните точки на..

публикувано на 18.07.24 в 18:05

Столичната община отбелязва професионалния празник на българските спасители

Днес Столичната община отбелязва професионалния празник на българските спасители в Деня на Гражданската защита.  До 18 часа екипи на Гражданска защита и на Дирекция "Аварийна помощ и превенция“ към Столичната община ,  БЧК и ГД "Пожарна безопасност и защита на населението“ разясняват на гражданите как да реагират при бедствия и аварии...

обновено на 18.07.24 в 16:55
Проф. Ивайло Даскалов, началник на Клиниката по кардиология във Военномедицинската академия

Проф. Ивайло Даскалов: Българите неглижират рисковите фактори, свързани със сърдечно-съдовите заболявания

България е на едно от челните места по сърдечно-съдови заболявания. Освен ниската здравна култура и липсата на профилактика, друг важен фактор за развитието им е затлъстяването на нацията. Много често артериалната хипертония протича безсимптомно, а нелекуването на високото кръвно налягане уврежда сърцето. Съветът на специалистите е да..

публикувано на 18.07.24 в 15:19
Велека Цанкова от

Мишо Йосифов и "Новините в джаза" представят своята Лятна емисия в последния ден на юли

Велека Цанкова за Лятната емисия на "Новините в джаза", която ще можем да видим на терасата на "Топлоцентрала" на 31 юли 2024 г.  и съвсем не е за изпускане, защото… "Подбрали сме музика със съвсем лятно настроение, ще има интересни кавъри на популярни пиеси, а в същото време разбира се, ще си посвирим и от авторската ни музика, която се..

публикувано на 18.07.24 в 13:23