Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Ако детето не посещава редовно училище, помощите за отопление на семейството му ще бъдат орязани. Това предложение ще бъде внесено с готвените промени в Закона за социалното подпомагане и Закона за семейните помощи за деца, обясниха пред МОНИТОР участници в работната група. В момента помощите за отопление се отпускат по формула, която се изчислява на база коефициент, който всеки един член от семейството носи. Ако някой от малчуганите е натрупал отсъствия от училище, неговият процент се намалява. Идеята на работната група е това да засегне и коефициентите на родителите. По този начин ще се намалява процентно цялата формула, по която се отпуска енергийната помощ и съответно нейната сума.

Екип на просветното министерство е заминал на проверка в Украйна заради съмнения в злоупотреби, извършвани от български неделни училища. Това става ясно от отговор на МОН на въпроси на СЕГА. "В момента има планирана проверка на място към 7 организации на българи в Украйна, за които ще има информация след приключването й", посочиха от ведомството. От отговора на министерството се разбира, че проблемите във въпросните неделни училища са два вида - завишаване на декларирания брой ученици спрямо тези, които посещават реално българските неделни училища, както и дублиране на деца в списъците на различни училища. Въпросните нарушения наскоро са били разисквани и в комисията по политиките за българите в чужбина, потвърди председателят й Андон Дончев от "Воля". По думите му от МОН са разказали за случаи на деца, които са записвани едновременно в няколко училища, но с новата електронна система за контрол това вече можело да се открива лесно.

По-малкото чужди туристи, желаещи да почиват на нашето Черноморие тази година, доведоха до удължаване на срока за ранни записвания. Родни туроператори предлагат промоции на българските туристи с цени като през февруари до края на март, показва проверка на МОНИТОР. Офертите за почивка на брега на морето са по-ниски с 10 на сто при резервации до 31 март, отколкото в последния момент преди сезона. До 15% е отстъпката, ако запазим сега, а не на рецепцията на хотела, коментираха от бранша. Но това ще натовари бюджета ви сега, защото задължително трябва да платите на 100% почивката по резервация до 15 календарни дни от датата на потвърждаването й.

След като хвърли бомбата за измамите с пенсии в НОИ-Силистра, прокуратурата очевидно ще се затрудни да докаже престъпленията, разказва СЕГА.  В края на миналата седмица шестима души бяха обвинени, че са участвали в схема за издаване на фалшиви документи за трудов стаж за получаване на висока пенсия. По време на мярката за неотклонение стана ясно, че от нея са се облагодетелствали над 20 души - включително бивши кметове, зам.-кметове и общински съветници, които вземали пенсии като за миньори и военни. Подкупът стигал до 10 000 лв., като дебитната карта на пенсионера, по която били превеждани парите, оставала при измамниците, докато не изтеглели 8-10 хил. лв. за себе си. В ареста са директорът на осигурителния клон и общински съветник Милен Пенчев, Стоянка Симеонова, дългогодишен началник на отдел "Отпускане на пенсии", и посредникът Тодор Тодоров.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предложи амнистия за търговците на горива, които работят в "сивия" сектор, пише СЕГА. Идеята е те да не бъдат преследвани за предишни данъчни и административни нарушения и задължения, ако доброволно излязат на светло. Препоръката е залегнала в секторния анализ на антимонополната комисия, която вчера пусна резултатите от поредното си проучване на пазара на горивата. Анализът започна през есента на 2018 г., след като масовият бензин А95 надхвърли 2.50 лв. за литър, с което горивата у нас станаха по-скъпи дори от тези в Люксембург. Щафетното вдигане на цените без ясни аргументи доведе до серия от протести в различни градове на страната. Комисията не е открила нередности, но дава препоръки.

26% от хванатите крадци на ток в западна България имат по повече от едно нарушение и на практика са рецидивисти в незаконното използване на електроенергия. Почти хиляда от тях са с над 3 съставени протокола през последните три години, пише МОНИТОР. В Североизточна България пък делът на изкушаващите се повече от веднъж да крадат ток е 10% от заловените, сочат данни на ЕРП-Север („Енерго-Про“). От третото ЕРП „Електроразпределение-Юг“ (EVN) не дадоха информация за дела на рецидивиращите лица, присвояващи електроенергия. През изминалата 2018 г. в Западна България са разкрити 715 нарушения на юридически лица, които представляват 11% от общо установените кражби на електрическа енергия.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Софийски университет

Международна конференция в София събира над 300 изследователи на Библията

Софийският университет "Св. Климент Охридски" посреща над 300 учени от цял свят на традиционната международна конференция на Европейската асоциация за библейски изследвания. Форумът се провежда от 15 до 18 юли в Ректората на университета и предлага богата програма от събития, посветени на различни аспекти на библейските изследвания, съобщава БТА. В..

публикувано на 15.07.24 в 09:46

Очаква се тази седмица президентът Румен Радев да връчи втория мандат

Очаква се тази седмица президентът Румен Радев да връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание. Ще го получат "Продължаваме промяната – Демократична България". Със своите 39 депутати те се оказаха втора по численост парламентарна група след разделението в ДПС заради конфликта между Ахмед Доган и Делян..

публикувано на 15.07.24 в 08:26

Общините искат година отсрочка за новия модел за такса "Битови отпадъци"

Общините нямат готовност и финансова обезпеченост да преминат към новия модел за определяне и събиране на таксата "Битови отпадъци", който трябва да се прилага от 1 януари следващата година.  Проблемът е бил обсъждан на вчерашното заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините (НСОРБ) , съобщи председателят на общинския..

публикувано на 12.07.24 в 17:12

В "Междублокови странства" на столичния кв. "Кюлуците"

На неконвенционална аудиоразходка канят столичани и гости от „Девет слона” и сдружение „Съпромат“ тази вечер (19 ч.) в кв. "Кюлуците" с начален пункт градинката на ул. „Панайот Волов“ 13А. По време на разходката ще се наместват намерени обекти и въображаеми разкази на междублоковите странства, които отварят прозорци към миналото и бъдещето на..

публикувано на 12.07.24 в 13:33

Кои са най-желаните специалности в Софийския университет

И тази година специалност " Право " е най-желаната сред кандидатите за прием в Софийския университет "Св. Климент Охридски", следвана от " Психология " на второ място и от " Международни отношения " - на трето. Това показва първото класиране на кандидат-студентите, което излезе вчера. Над 10 300 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото..

публикувано на 12.07.24 в 11:10

Кога се репатрират принудително недвижещи се автомобили

Излезли от употреба моторни превозни средства (ИУМПС) могат да се съхраняват в частни имоти, а когато те са на общински площи - трябва или да се преместят, или да се предадат за рециклиране, обясняват от Столичния инспекторат.  Стикерът на ИУМПС, разположени на публично-общински терени, предупреждава собствениците в рамките на 3 месеца да извършат..

публикувано на 11.07.24 в 20:23

СОС назначи 26 "анонимни лица" да управляват 6 общински дружества

С гласовете на ГЕРБ – СДС, БСП, "Има такъв народ", ВМРО и на изключените общински съветници от "Възраждане" от длъжност бяха отстранени съветите на директорите на шест важни за София общински дружества като "Метрополитен София", "Топлофикация София" и "Центъра за градска мобилност".  Инж. Стоян Братоев остава в Съвета на директорите на..

публикувано на 11.07.24 в 17:35