Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Достъпът до нови лекарства, реимбурсирани от Националната здравноосигурителна каса, ще бъде забавен над две години с промените в Наредбата за цените на медикаментите, която влиза в сила от 1 април, съобщи Деян Денев, председател на Асоциацията на производителите на оригинални лекарства, цитиран от МОНИТОР. Според промените в документа  ново лекарство ще се заплаща от касата само, ако в 5 от 17 държави то се заплатено от обществен здравен фонд и ако има поне една положителна оценка на здравните технологии от 4 държави от Европейския съюз. Освен това кандидатстващите нови лекарства трябва да получат одобрение до 30 септември на предходната година, за да влязат в сила от следващата.

С месечни вноски от 550 лв. човек може да си купи хубаво жилище в София, пресмята ТРУД. Ако жилището струва между 120 хил. и 150 хил. лв. и имате определена сума в брой, може да вземете заем от 100 хил. лв. с идея да го изплатите за 20 години. В този случай най-ниските месечни вноски от наличните на пазара оферти на банките започват от около 550 лв. Банките предлагат голямо разнообразие от условия за кредитиране при покупката на имот. Предлаганата лихва например може да зависи от размера на месечните ви доходи, както и от това дали искате да има период с фиксирана лихва. По принцип може да получите по-ниска лихва по ипотечния кредит, ако превеждат заплатата ви по сметка в съответната банка. Така банката може директно да си дръпне вноската по заема при превеждане на заплатата ви. Това намалява риска от забавяне на вноските и съответно позволява финансовата институция да ви предложи по-добри лихвени условия. По жилищните кредити на граждани годишният процент на разходите, който освен лихвата включва и всички такси, комисионни и застраховки, започва от около 3% и стига до над 7%. В резултат месечните вноски на заем от 100 хил. лв. за срок от 20 години са между 550 лв. и 750 лв.

Очертава се напрежение между партньорите в управляващата коалиция заради буксуването на промените в Закона за хазарта, предложени от депутати от "Обединени патриоти", разказва СЕГА. От ГЕРБ умишлено не придвижват проекта, който отлежава вече близо година. Текстовете, внесени по настояване на Валери Симеонов от негови колеги, целят ограничаване на рекламите на игри на късмета, както и продажбата на лотарийни талони само на места, лицензирани за хазартна дейност. Вече няколко пъти през март на председателски съвети патриотите са настоявали законопроектът да бъде включен в дневния ред на парламента, но напразно. От ГЕРБ смятат, че темата била "деликатна" и не било добре да се повдига точно преди избори.  Валери Симеонов обаче заяви, че държи на предложенията си. Той призна, че "всичко в момента зависи от ГЕРБ". "Не искам да се случи същото като със закона за вероизповеданията", каза още той, припомняйки разрива в коалицията заради предложената данъчна амнистия за мюфтийството, за която ГЕРБ се оказа в комбина с ДПС.

Ако България приеме еврото, у нас ще има повече туристи. Еврозоната ще подпомогне за намаляване на лихвите, а това ще даде сигурност на инвеститорите и ще увеличи чуждестранните инвестиции. Няма причина за скок на инфлация в дългосрочен план. В първата година се очаква ръст в цените, предизвикани от страхове и спекулации, но при сравнение с останалите държави това е безпочвена измислица, пише МОНИТОР. Едни от последните присъединили се са Латвия и Литва, като и при двете страни се отчитат положителни резултати от присъединяването им към еврозоната. Латвия става част от банковия съюз през 2014 г., като според икономистите от централната банка на Латвия спестяванията на страната са около 200 млн. евро. Причина за това са поевтинелите кредити, както и намалелият държавен дълг. 

 Народните представители нямат никакво намерение да сменят председателя на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев, въпреки че и той стана герой на имотен скандал - с лукс апартамент, взет на цена, по-ниска дори от данъчната оценка, и с "неточности" в имотната му декларация, съобщава СЕГА. Депутати от управляващата коалиция - ГЕРБ и "Обединени патриоти", с които "Сега" разговаря, не видяха "особен проблем" с имотите на Георгиев. Те препращаха към прокуратурата, която можела да го провери.  Парадоксалното е, че антикорупционният шеф миналата седмица обяви, че КПКОНПИ започва мащабна проверка "от игла до конец" на всичко и всички, замесени в "Апартаментгейт". До момента няма данни да е включил и себе си.  Пламен Георгиев беше избран за председател на мегакомисията през март 2018 г. със 148 гласа, като само от БСП гласуваха против.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пореден ден с опасни горещини, с температура в София около 37°

И днес  остава слънчево, след обяд - горещо. Над източната половина от страната ще се развива купеста облачност, но ще е без валежи, съобщиха от НИМХ. Ще духа слаб до умерен вятър от североизток. Максималните температури ще бъдат между 36° и 41°, в София - около 37°. В планините ще бъде слънчево и топло. След обяд над Странджа, Сакар и източната..

публикувано на 15.07.24 в 07:35
пианистката Росица Банова

Изживяването на сцена не се повтаря

Гостува пианистката Росица Банова, която живее и работи в Китай - дъщеря на писателя, драматург и преводач Банчо Банов и на балерината Росица Банова: "Колкото повече остарявам толкова по ми е приятно да се връщам. Учих 2 години в НМА и спечелих стипендия за Америка. Александър Йосифов каза на баща ми, че трябва да се насоча към музиката. От баща си..

публикувано на 14.07.24 в 12:03
Вяра Мацева в Бергамо - Порта Нуова

Тук сме за малко и трябва да дадем най-доброто от себе си

Пътешествие от Милано до Палермо с Вяра Мацева – юрист, поет, треньор по аеробика. Представяме и нейната нова стихосбирка „Размисли на сърцето“: "Днес е празникът на Палермо. Италия е за всякакви случаи - море, планина, хубава храна, хората са добронамерени, забележителности от различни епохи. Чувствам се като у дома си. Темпераментът се движи от..

публикувано на 14.07.24 в 10:55
д-р Йорданка Господинова

Не да добавяме години към живота си, а живот към годините си

С д-р Йорданка Господинова – треньор по здравословно хранене, един от първите хранителни коучове в България, говорим за здравословното хранене през летния сезон и какъв хранителен режим е добре да спазваме: "Денят трябва да статира с вода. Имаме циклично, сезонно хранене. Да се научим да слушаме и разбираме тялото си. Първо трябва да мислим за..

публикувано на 14.07.24 в 10:11

Историята оживява - Учителят Петър Дънов - слово първо

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 13.07.24 в 16:00
Ючбунар

Софийски разкази - квартал Ючбунар

В  Софийски разкази днес говорим за квартал Ючбунар: "Ючбунар-Три кладенци е по "Пиротска", до "Димитър Петков". Един от важните му символи е църквата "Св.Николай Софийски". На мястото, където е убит, бликат три извора. Легендите водят до 16 в., когато идва да рабти в София. Отказва да приеме исляма, бил е бит до смърт в "Търницата", част от..

публикувано на 13.07.24 в 15:00
Змей Горянин

Адресите на любовта - писателят Змей Горянин и Соня Змеицата

Съпругата му, Соня Змеицата, го вкарва в любовен триъгълник с Елин Пелин и Васил Стоилов Светлозар Димитров, с псевдоним Змей Горянин, днес е известен на малцина, изкушени от литературата, но през 20-те, 30-те и 40-те години на ХХ век е един от най-популярните писатели. Съпругата му Соня, от знатния род Мушанови, е една от всепризнатите..

публикувано на 13.07.24 в 14:00