Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова магистърска програма създава кадри за работа с бежанци

Нина Шишева е един от студентите в магистърската програма "Социална работа с бежанци и мигранти"
Нова магистърска програма "Социална работа с бежанци и мигранти" започва от началото на учебната 2018/2019 година във Факултета по педагогика на СУ "Св. Климент Охридски“. Магистърската програма се реализира с подкрепата на Представителството на Върховния комисар за бежанците към ООН в България. Срокът на обучение е 2 семестъра за специалисти и 3 семестъра за неспециалисти.

Основната насоченост на програмата е към подготовката на специалисти в областта на социалната работа с бежанци и мигранти в сфери като жилищно настаняване, здравеопазване, образование, социална и културна ориентация, психосоциална подкрепа и други.  

Основното е, че това е работа с група уязвими хора, тъй като са напуснали родните си страни, идват на ново място и трябва да им се осигурят базови потребности, над които да градим потребности, свързани със социалната интеграция, посочва ръководителят на програмата проф. д.п.н. Сийка Чавдарова-Костова.

Нина Шишева е един от студентите в магистърската програма "Социална работа с бежанци и мигранти". Преди това е завършила специалност “Бизнес мениджмънт” във Варна. Ориентира се към работата с бежанци, след като се е задействала чисто човешката ѝ потребност да помага при вида на хората от първата бежанска вълна през 2014-2015 година.

През 2016 г. Нина става част от социалния проект "Бежанци", чиито доброволци помагат с цялата си душа и сърце на деца, юноши и възрастни бежанци да се адаптират по-лесно в българското общество чрез уроци и занимания по български и английски език, компютри, градинарство, музика, спорт, приложни науки.
Междувременно Нина търси начин да продължи образованието си в тази сфера и през 2018 г. става част от първия курс в новата магистратура на Софийския университет "Социална работа с бежанци и мигранти".

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимки: ФМИ, архив

Двудневен форум събира студенти и компании във ФМИ на СУ

"Знам и искам да го докажа" е мотото на Кариерния форум, организиран на 28 и 29 май 2024 г. от Кариерния център на Факултета по математика и информатика (ФМИ) на Софийския университет, съвместно с Фондация "ФМИ Иновации и Образование". Форумът е отворен към всички студенти, които искат да се развиват в сферата на информационните..

публикувано на 27.05.24 в 17:48

В кой век е българският учител?

Учителят на 21. век овластява учениците да са инициативни и активни, като им дава избор и се вслушва в обратна им връзка. Той знае как да използва технологиите, за да премахва различни бариери, които пречат на ученето. Включва в преподаването си разнообразни материали, които правят ученето по-интересно и интерактивно. Създава у учениците..

публикувано на 27.05.24 в 17:02
Д-р Иван Томов

"Кутия за приказки" по повод Световния ден на множествената склероза

По повод наближаващия Световен ден на множествената склероза 30 май, на 28 май ще се проведе медийно събитие, озаглавено "Кутия за приказки". Тази година темата на кампанията е “Диагноза“. Събитието е част от Здравна кампания за повишаване на осведомеността към редките автоимунни и възпалителни неврологични заболявания в България. Целта..

публикувано на 27.05.24 в 16:09

Компании вече предлагат персонализирани придобивки на служителите си

HR специалистите все повече трябва да се грижат за чувството за принадлежност, служителите да видят бъдещето си в самата компания. Фирмите вече залагат повече на персонализирани придобивки, съобразно интересите на хората , които работят. За бизнеса, а и за служителите от важно значение са не само информацията и данните, но и анализа..

публикувано на 27.05.24 в 15:37
Антонио Дачовски

Оперетата "Страната на усмивките" по Франц Лехар с премиера в НМТ "Стефан Македонски"

На 29 и 30 май романтичната оперета на  знаменития австро-унгарски композитор Франц Лехар "Страната на усмивките" ще има премиера в Националния музикален театър "Стефан Македонски. С тази постановка на ще се честват 25 години от основаването на Студентския съвет при Националната музикална академия. Франц Лехар е известен на..

публикувано на 27.05.24 в 13:56

Валентина Стоева: Децата предпочитат да четат книги, които са близки до тях и са си избрали сами

На български излезе книгата „Защо учениците не обичат училището?" от Даниъл Уилингам. Авторът насочва вниманието към своите открития върху цялостната основа на процеса на учене и формулира работещи техники за преподаване. Пред Радио София основателят на Фондация „Детски книги" и Фондация „Четене" Валентина Стоева сподели, че Даниъл Уилингам..

публикувано на 27.05.24 в 12:48