Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

950 хил. кв. метра асфалт ще бъдат изсипани в София, а Пловдив и Варна ще се сдобият с нови булеварди. Това става ясно от тазгодишните планове за уличните ремонти на големите общини у нас, информира МОНИТОР. В бюджета на столицата са заложени 47,5 млн. лв. за ремонт на 15 големи обекта. Ще бъдат реконструирани общо 19 км улици и 8 км велоалеи. Сред тях са разширението на бул. „България” от НДК до “Гешов”, бул. „Филип Кутев“, последният участък от бул. „Монтевидео“ при новата метростанция, южното платно на бул. „Тодор Каблешков“ (от бул. „България“ до ул. „Костенски водопад“), пробива на бул. „Петър Дертлиев“, Източната тангента от бул. „Ботевградско шосе“ до Северната скоростна тангента, както и локална улична мрежа, която обслужва тангентата. С нов облик ще се сдобият булевардите „Първа българска армия“, „Президент Линкълн“, улиците „Народно хоро“, „Житница“, „Кукуш“, „Йосиф Щросмайер“, „Коперник“, „Атанас Узунов“. Ще започне и ремонтът на бул. „Скобелев“ и транспортния тунел на НДК. Отделно от големите обекти за кърпене на дупки и текущи ремонти общината е заделила 38 млн. лв. Ще бъдат изсипани над 950 хил. кв. м. асфалт и ще се нареди над 35 хил. кв. м. паваж.

Министерството на образованието се заема да сформира своеобразен корпус от много добре подготвени преподаватели, които срещу допълнително възнаграждение ще работят в училищата в гетата, пише ТРУД. Модулът е част от приетата от Министерския съвет национална програма „Мотивирани учители“ и цели децата от проблемните групи да посещават редовно учебните занятия, съобщи във Варна просветният министър Красимир Вълчев. „Дотук изпълнихме до голяма степен задачата да запишем всички деца, но сега започва по-трудната част – да ги задържим в образователната система. Няма как да се ограмотят, ако не са редовно в клас, а заради постоянната мобилност все още има 10-годишни деца, които са посещавали училище само 3-4 месеца“, обясни Вълчев.

Зам.-председателят на ГЕРБ и шеф на предизборния щаб Цветан Цветанов не е успял да оправдае имуществото си с получаваните от него и съпругата му Десислава доходи, твърди разследване на "Биволъ", базирано на документи, цитирани от СЕГА. При проверка от 2015 г. антикорупционната комисия е установила несъответствие между доходите и разходите на семейството в размер на 118 849 лв., тоест доходите не са били достатъчни да покрият разходите и придобиваното имущество, показва документацията. Според "Биволъ" несъответствието е било в пъти по-голямо, но е занижено. Неплатени данъци в особено големи размери - над 12 000 лв., е установила през 2013 г. и НАП. Информацията е в публичното пространство от 31 март, като до момента никой не отрича достоверността на документите. Премиерът Бойко Борисов вчера предпочете да не коментира новите данни около Цветанов, за когото тепърва ще излизат резултати и около разпоредената проверка на имотния скандал и закупеното луксозно жилище в кв. "Изток". Пламен Георгиев, шефът на антикорупционната комисия отказа във вторник да коментира публикуваните в неделя документи. "Тези документи в момента се анализират дали изобщо отговарят на истината", заяви Георгиев и добави, че "трябва да се спазват правилата".

Всеки трети българин или се е трудил в друга страна от ЕС, или е имал роднини, които са работили там през последните 5 години, става ясно от изследване на агенция „Афис“. 29 на сто от нашенците временно или за постоянно са се пласирали на европейския трудов пазар, пише от първа страница МОНИТОР. Същевременно 67% пък не са работили извън пределите на страната ни през последните 5 години. „Тези данни показват, че Европа вече не е само розова мечта или аргумент в спорове в социалните мрежи, а се е превърнала в пряк житейски опит“, анализират от агенцията. Според проучването споделеният опит сред роднини, връстници и приятели има силен ефект върху личните интереси и мотивите за емигриране. 61% от българите в трудоспособна възраст, които имат поне един роднина, който се труди в ЕС, възнамеряват да емигрират. 35% от тях за постоянно, а 12% все още се колебаят. Останалите приемат емиграцията като временно решение на проблемите си.

Да няма двоен стандарт при онлайн пазаруването се споразумяха Европейският парламент и Съветът на ЕС, съобщава ТРУД. Те одобриха споразумение за по-добро прилагане на законите за защита на потребителите. Основната промяна ще бъде премахване на разликите в качеството на потребителските стоки. Ако даден сайт предлага стоки за определена държава, които се различават по своите съставки и характеристики от стоките за друга страна от ЕС, без потребителите да знаят, ще се счита за заблуждаваща практика. А на нарушителите ще бъдат налагани глоби в размер не по-малко от 4% от годишния оборот на търговеца за всяка страна, в която има нарушение

Новите тол такси за тежкия трафик, които трябва да влязат в сила от 16 август, ще причинят поскъпване на масовите стоки, а също и на автобусните билети, пише СЕГА. Цените ще се вдигнат, но с много малко, защото държавата е избрала щадяща тарифа, по която камионите и автобусите ще бъдат таксувани за използването на магистрали и шосета. Това обявиха на специална пресконференция министърът на регионалното развитие Петя Аврамова и заместникът й Николай Нанков. Те представиха разчети и анализи за ефекта от въвеждането на тол системата  - върху разходите на автотранспортния бранш и върху цените на потребителските стоки, като се застраховаха, че са разчитали на експертизата на Световната банка, наета за консултант на българското правителство. Тол таксите варират според тежестта на превозното средство и според екологичния му сертификат. Камион под 12 тона например ще плаща по 0.156 лв. на километър, ако е стар (категория ЕВРО 1 или 2), а ако е нов и еко (Евро 6), таксата ще е наполовина - 0.078 лева. За автобусите най-високата такса е 0.098 лв, а най-ниската - 0.049 лева.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пореден ден с опасни горещини, с температура в София около 37°

И днес  остава слънчево, след обяд - горещо. Над източната половина от страната ще се развива купеста облачност, но ще е без валежи, съобщиха от НИМХ. Ще духа слаб до умерен вятър от североизток. Максималните температури ще бъдат между 36° и 41°, в София - около 37°. В планините ще бъде слънчево и топло. След обяд над Странджа, Сакар и източната..

публикувано на 15.07.24 в 07:35
пианистката Росица Банова

Изживяването на сцена не се повтаря

Гостува пианистката Росица Банова, която живее и работи в Китай - дъщеря на писателя, драматург и преводач Банчо Банов и на балерината Росица Банова: "Колкото повече остарявам толкова по ми е приятно да се връщам. Учих 2 години в НМА и спечелих стипендия за Америка. Александър Йосифов каза на баща ми, че трябва да се насоча към музиката. От баща си..

публикувано на 14.07.24 в 12:03
Вяра Мацева в Бергамо - Порта Нуова

Тук сме за малко и трябва да дадем най-доброто от себе си

Пътешествие от Милано до Палермо с Вяра Мацева – юрист, поет, треньор по аеробика. Представяме и нейната нова стихосбирка „Размисли на сърцето“: "Днес е празникът на Палермо. Италия е за всякакви случаи - море, планина, хубава храна, хората са добронамерени, забележителности от различни епохи. Чувствам се като у дома си. Темпераментът се движи от..

публикувано на 14.07.24 в 10:55
д-р Йорданка Господинова

Не да добавяме години към живота си, а живот към годините си

С д-р Йорданка Господинова – треньор по здравословно хранене, един от първите хранителни коучове в България, говорим за здравословното хранене през летния сезон и какъв хранителен режим е добре да спазваме: "Денят трябва да статира с вода. Имаме циклично, сезонно хранене. Да се научим да слушаме и разбираме тялото си. Първо трябва да мислим за..

публикувано на 14.07.24 в 10:11

Историята оживява - Учителят Петър Дънов - слово първо

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 13.07.24 в 16:00
Ючбунар

Софийски разкази - квартал Ючбунар

В  Софийски разкази днес говорим за квартал Ючбунар: "Ючбунар-Три кладенци е по "Пиротска", до "Димитър Петков". Един от важните му символи е църквата "Св.Николай Софийски". На мястото, където е убит, бликат три извора. Легендите водят до 16 в., когато идва да рабти в София. Отказва да приеме исляма, бил е бит до смърт в "Търницата", част от..

публикувано на 13.07.24 в 15:00
Змей Горянин

Адресите на любовта - писателят Змей Горянин и Соня Змеицата

Съпругата му, Соня Змеицата, го вкарва в любовен триъгълник с Елин Пелин и Васил Стоилов Светлозар Димитров, с псевдоним Змей Горянин, днес е известен на малцина, изкушени от литературата, но през 20-те, 30-те и 40-те години на ХХ век е един от най-популярните писатели. Съпругата му Соня, от знатния род Мушанови, е една от всепризнатите..

публикувано на 13.07.24 в 14:00