Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

От днес по 14 часа в денонощието

Нов ЯМР за 2,7 млн. лева прави изследвания на пациенти и кандидат-летци във ВМА

| обновено на 04.04.19 в 15:30
4
Снимка: БГНЕС
Нова система за образна диагностика с ядрено-магнитен резонанс беше официално открита във Военномедицинската академия.

Преди 15 години Военномедицинската академия се гордееше, че има първия в България ядрено-магнитен резонанс.Дни преди 7 април – Деня на здравния работник, ние се радваме на изключителна придобивка – апарат от най-ново поколение – отбеляза при откриването началникът на ВМА бригаден генерал проф. Венцислав Мутафчийски.
Позволява да се наслагват образи и от други диагностични методи. Ще могат да се вземат биопсии дори от тумори, които иначе остават „невидими“.

Апаратът може да се съчетае и да стане част от т.нар. ПАК система за пренос на данни във всяка точка на страната и света, да участва в реализирането на телемедицина.

За закупуване на техниката с министерско постановление са отпуснати 2,7 млн. лева. Възможностите са огромни по отношение на диагностичната и лечебната дейност, но е от значение не само за ВМА, подчерта проф. Мутафчийски. Освен това, ще се прилага в научни проекти и при подбор на военнослужещи и кандидати за летци.

Апаратът покрива почти цялата гама от изследвания – обясни пред Радио София д-р Владимир Николов – началник на отделението по компютърна и магнитно-резонансна томография – централната и периферната нервна система, на опорно-двигателния апарат, коремните органи. Ще се работи на две смени - 14 часа в денонощието.

За военните изследването ще бъде напълно безплатно, но болницата остава отворена и за другите граждани и пациенти. До месец и половина ще бъде открит нов ангиографски апарат, също последно поколение - анонсира проф. Мутафчийски. А още в средата на април строителите ще сдадат 4 реновирани клиники на ВМА.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Кирил Христов - Затрупана София

Кирил Христов - Затрупана София

„Затрупана София“ – спомените на поета Кирил Христов съживяват града от началото на миналия век. Човекът, когото обикновено свързваме със стиха "Жени и вино, вино и жени" и драмата "Боян магесник", всъщност представя една София, в която се чувстваме съвсем на място, с подробности, което една душа като неговата може да разкрие. Повече - в разговора на..

публикувано на 17.04.21 в 16:10
Ангел Куюмджийски - повече от софийска легенда

Анжело (Ангел) Куюмджийски и част от софийските му къщи

Името на Ангел/Анжело Куюмджийски за мнозина е неизвестно, но софиянци разпознават знакови сгради в София като старата сграда на министерството на транспорта до Народния театър или Френското посолство на ул. Оборище. Общото между тях, а и със старата резиденция на американския посланик на ул. Велико Търново е, че са принадлежали на Куюмджийски. Накратко..

публикувано на 17.04.21 в 15:30
Пенка Касабова и Борис Христов след връщането му от Рим

Любов и талант - Пенка Касабова и Борис Христов

Сестрата на Гео Милев направила Борис Христов певец.  Последната среща на Пенка Касабова със световния бас е на ул. „Капитан Андреев“ 6. „Борис имаше такива дълбоки емоции! Кога нещо преживяваше, ми то очите му просто изхвърчаха, забравя се, забравя се… Той е необикновен, от друг вид хора, не можем да го измерим с никакъв наш мерник. Ако..

обновено на 17.04.21 в 14:27
Нутриционистът Яна Данаилова

Какво трябва да знаем за глутена

В разговора за нутригенетиката с д-р Силвия Паскалева стана дума за глутена. Какво е важното да знаем за безглутеновите диети -  разговор с нутрициониста Яна Данаилова:

публикувано на 17.04.21 в 12:50
Гео Калев

Що е социален цирк с Гео Калев

Мини Арт фондация открива първия в България център за цирково изкуство –   къде, кога и какво да очакваме от инициатора му Гео Калев:

публикувано на 17.04.21 в 11:50
Любомир Ламбов Кючуков - Алеко

Ренесансова личност в студиото: Любомир Ламбов Кючуков

"Не съм сигурен дали съм една личност" - така Любомир Кючуков определя себе си. Започва с писането, още в училище. Музиката, която прави, е обвързана с поезията му. А работата му като юрист също е свързана със слово. "Песента отразява действителността, в която съм израснал - "Ъпсурт" и други от началото на века" - представя Любо бъдещия си албум..

публикувано на 17.04.21 в 11:43
Владимир Новков

ДНК и мотивация

Владимир Новков – личностен, социален и спортен психолог и сертифициран фитнес треньор към Международната асоциация за спортни науки.  Каква е ролята на спортната психология в живота на професионалните и непрофесионалните спортисти? Кои са различните трудности, пред които се изправят професионалните и непрофесионалните спортисти? Разработките в..

публикувано на 17.04.21 в 10:52