Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Накъде в София

Снимка: nationaltheatre.bg

ФЕСТИВАЛИ

За трети пореден път “София хартиен арт фест” гостува в НДК с две отделни експозиции - „Аматерас” - годишна изложба за хартиено изкуство, разположена във фоайе „Запад” и самостоятелната изложба на миналогодишния награден автор от "Аматерас" - Мартина Караиванова, която може да бъде видяна на етаж 3 - Център в НДК.

И тази година организаторите са отправили предизвикателство към авторите - да съобразят произведенията си - инсталации, обекти и пана, с нестандартните и предизвикателни пространства на Двореца.

Двете експозиции ще могат да бъдат разгледани безплатно всеки ден от 2 до 12 май между 10:00 и 19:00 часа.

ТЕАТЪР

Театър „Азарян“ представя от 19:00 часа „Мартин, Данчо и майка им“ – моноспектакъл на Албена Колева, автор и режисьор – Камен Донев.

Сутрин. Някъде на морския плаж. Влиза майка на две деца, които вече са на плажа, но не се виждат. Тя е натоварена с плажни атрибути и най-различни чанти – повече, отколкото може да поеме. Духа силен вятър.

„...Ти, Данчо, взе ли си книга да четеш? Не? Браво! А ти, Мартине? И ти, а така. А аз?И аз съм забравила. Но аз исках да си взема, а вие не сте и помислили. Бях си приготвила, но я забравих заради вас... Да викам подире ви като железничар на товарна гара. Това в куфара, онова в куфара... Възглавничката, дюшека, пояса, топките, фризбито няма да ги забравим, книгите ще ги забравим. Не ви е срам!!!“

*** *** ***

На Камерната сцена на НТ „Иван Вазов“ от 19:00 часа можете да гледате „Рицар на Светия дух“ от Боян Папазов.

Верен на нестандартните си жанрови формати, Боян Папазов определя пиесата Рицар на Светия дух като "алкохолна халюциноза”.

Фильо Гологана призовава в алкохолен делириум духа на своя приятел – адвоката и писател Алеко Константинов, нелепо убит през 1897, докато се вози във файтон заедно с Михаил Такев, също адвокат. Карнавално, с изключителна игра с езика и с актьорска пластичност, представлението разиграва процеса, в който Алеко, явен като Светъл дух, парадоксално защитава своите убийци. Спектакъл за националните герои и идеали, за състоянието на духа в миналото и настоящето. Пиесата е отличена с Голямата награда на националния конкурс за българска драма "Иван Радоев" през 2007.

Награда Икар 2012 за най-добро представление и за сценография.

КЪСНО КИНО В ИСТОРИИ

Кинематограф.BG представя "Изоставени места" – късно кино с истории в Клуб на пътешественика – 19.30 часа. Призрачни градове и рушащи се архитектурни чудеса; бункери, подземия, изоставени жилищни комплекси и места, за които средният човек никога не се замисля, а те се превръщат в арена на набиращия по цял свят скорост урбекс-туризъм.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Две бебета са починали след заразяване с коклюш

Две бебета от Кюстендил са починали след заразяване с коклюш, потвърдиха за БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и от Министерството на здравеопазването. Те са били на възраст под два месеца, в предимунизационен период, без поставена ваксина. В резултат на вируса са развили тежка пневмония. Едното бебе е било..

публикувано на 19.04.24 в 14:04

Косенето в район “Подуяне” ще стартира най-късно през следващата седмица

Дейностите по косене в район “Подуяне” ще стартират най-късно през следващата седмица. Това стана ясно по време на среща между районната администрация и жители от района, която се състоя във временна приемна в ж.к. “Левски Г”. Кметът Кристиян Христов уверява, че ще бъдат разгледани всички проблеми, на които жителите акцентират. По..

публикувано на 19.04.24 в 06:34

Умуват върху финансовата децентрализация в Столичната община

Районните кметове в момента изработват конкретно предложение как в Столичната община д а се приложи принципът на финансова децентрализация и как повече приходи да остават в районните администрации , съобщи зам.-кметът Иван Василев . Целта е повече пари да отиват (остават) при районите. "На сайта на Столичната община се публикува информация с..

публикувано на 18.04.24 в 15:42

"Изгрев" ще е първият район, в който няма да има липса на места в детските градини и яслите

На 90% е готов и новият корпус за 4 градински групи към 30-а детска градина "Радецки" в ж.к. "Дианабад". "До броени месеци, "Изгрев" ще се превърне в първия софийски район, в който няма да има проблем с липсата на места в детските градини и яслите! За всяко наше дете ще има място в общинска детска градина", съобщава кметът на района д-р Делян..

публикувано на 18.04.24 в 11:01

Депутатите решават дали ще работят по време на предизборната кампания

С поредица предложения за промени на правилника за организацията и дейността на Народното събрание започва пленарният ден. Депутатите решават дали да работят по време на изборна кампания. Промените от 4 проекта за решения в парламентарния правилник са обсъдени от правната комисия на парламента и днес залата ще реши дали ще бъдат потвърдени. По..

публикувано на 18.04.24 в 08:16

2 май ще е неучебен ден за училищата в София

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2-ри май за неучебен ден за училищата в столицата.  "Целта е на този ден да се даде възможност на учениците да опознаят по-добре нашия град във връзка с годината, в която отбелязваме - 145 години от обявяването на София за столица на България. На учениците и техните преподаватели ще бъде осигурена възможност да..

публикувано на 17.04.24 в 16:05

Столичният зам.-кмет по строителство с отнето право да възлага договори за строителство?

Общинският съветник от ГЕРБ-СДС и зам.-председател на Столичния общински съвет Георги Георгиев съобщи в пост в социалната мрежа, че заместник-кметът по строителство Иван Матов е с отнето право да възлага договори за строителство.  Според Георгиев това е станало преди дни и настоява за обяснение. "Приехме рекорден бюджет с огромна част..

публикувано на 17.04.24 в 13:35