Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Изхвърлихме 2000 тона дрехи, пише в МОНИТОР в рубриката „Темата“.  Близо 2000 тона стари дрехи събра Българският червен кръст в специалните контейнери на организацията за по-малко от четири години. Отделно само за два месеца София събра 79 тона вехти облекла в специални контейнери на общината. 92 са контейнерите на БЧК в общо четири града на страната. От тях 60 броя са разположени в София, 18 в Пловдив, 12 във Варна и 2 в Перник. Целта е мрежата от контейнери постепенно да обхване цялата страна, като следващият град ще е Бургас.

Носените дрехи периодично се събират и се извозват в специализирана фабрика за сортиране, където по-старите и негодни за обличане се рециклират. От тях се изработват продукти като почистващи кърпи, тапицерии за автомобили, материали за топлоизолация и редица други продукти. Част от годните за употреба дрехи се заделят за създаване на кризисен резерв на БЧК за подпомагане на пострадали при бедствия, аварии и кризи. Друга част от текстилните продукти, които са годни за използване отново, се изнасят предимно за страни от Третия свят в Африка, Централна Америка и Близкия изток.

Общината не казва кога ще приключи ремонтът на „Графа”, четем в СЕГА. Злополучният за столичани ремонт на улица „Граф Игнатиев”, на градинката пред църквата „Св. Седмочисленици” и на околните улици „Шишман” и „Шести септември” навърши една година при пълно информационно затъмнение кога ще приключи. Вчера изминаха 365 дни от началото на строително-ремонтните дейности. Както вече е добре известно, в началото договорът с изпълнителя „Джи Пи Груп” предвиждаше реконструкцията в т.нар. Зона 2 на центъра да трае до 300 дни, което означаваше всичко да е готово най-късно на 4 март. Датата неколкократно бе местена, което бе обяснявано първо със снега през зимата и впоследствие с дъжда през пролетта. В момента на информационната табела на обекта на пл. „Славейков” като срок за приключване на ремонта е записано 20 май. От общината обаче засега не потвърждават тази дата и не посочват друга. Кога ще приключи ремонтът на „Графа” има ключово значение, тъй като при забавяне „Джи Пи Груп” дължи 1 на сто от стойността на контракта за всеки просрочен ден, но не повече от 20% от общата му стойност, която е 24 200 000 лв. с ДДС. 

Шофьорът, отнесъл вчера деца на кръстовище в столичния квартал Подуяне, е на 20 години и има пет нарушения на закона, три от които са за превишена скорост, обяви началникът на "Пътна полиция" в ГДНП Росен Рапчев, цитиран от МОНИТОР. За случилото се има всякакви хипотези, в момента се работи по тях, допълни Рапчев. Останалите две нарушения са за неправилно паркиране и използване на телефон при шофиране. Глобите за нарушенията шофьорът е заплатил. При инцидентът ключова е била високата скорост на водача, но от КАТ не са установили още каква е била. Сигнализацията на кръстовището е добра, както хоризонталната, така и вертикалната.

България пак втора в ЕС по жертви на пътя, извежда в заглавие ТРУД. С 611 жертви или 88 загинали на един милион от населението България е на второ място по убити по пътищата катастрофи и през 2018 г. Води Румъния с 96 жертви на 1 милион. Данните за 2018 г. бяха изнесени, когато представители на Световната здравна организация отбелязват глобалната седмица на ООН за безопасност на пътя от 6 до 12 май. Въпреки отчетения спад от 10 % за нашата страна, класацията повтаря картината от 2017 г., когато пак бяхме втори с 96 загинали на 1 милион жители след Румъния, която имаше 98 на 1 млн. А за 2016 г. България дори оглави класацията с 99 на 1 млн. пред Румъния с 97 на 1 млн. Нашите две балкански страни от 2010 г. насам са на челните места в ЕС и не падат под 80 убити на 1 милион жители. Средните данни за ЕС през 2018 г. са спаднали на 49 убити на 1 млн. жители, като през 2017 г. те са били 50 на 1 млн. От Световната здравна организация напомниха, че загиналите при катастрофи са само върхът на айсберга, тъй като са милиони хората по света, които получават различни травми, някои от тях остават инвалиди до края на живота си.

Ще има индивидуално подпомагане за отровените с глюкозан пчели, пише 24 ЧАСА. За фермерите, чиито пчелни семейства са отровени с веществото глюкозан, съдържащо се в пестициди, ще има индивидуално подпомагане по програмата де минимис, стигащо до 25 хил. евро. Това съобщи шефката на отдел "Животновъдство" в Министерството на земеделието, храните и горите Силвия Василева. Казусите се разглеждат поотделно, като стопанинът на пчелното семейство трябва да предостави проби от пчелина, както и проби от третираните площи. Предстои да се направи единна процедура, при която ще се изисква да се предоставят проби и от съседните площи, поясни Василева. Глюкозанът по принцип е разрешено вещество в пестицидите, то не е забранено и са необходими много изследвания, за да се докаже, че именно то е причината за измирането на пчелните семейства, поясни Василева. Мярката, която се предприема в момента - с индивидуално подпомагане, е само временна, докато не се изработи единна процедура.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

12% ръст на чуждите туристи в София от началото на годината

С 12% са се увеличили пристигналите туристи в София, съобщиха от Министерството на туризма. Регистрираните нощувки за първите шест месеца на годината са малко над 1,3 млн., което е с 10% увеличение спрямо същия период на миналата година, а туристите са близо 580 000, добавят от Столичната община. Най-много туристи пристигат в София от Италия,..

публикувано на 16.07.24 в 14:21

Служители от Агенцията за социално подпомагане на протест за по-високи заплати

Протест на служители от Агенцията за социално подпомагане бе организиран пред сградата на Министерството на труда и социалната политика. Основното искане е за увеличение на заплатите. Това е поредната протестна акция на социалните работници с искане за по-достойно заплащане. Те избраха обедната си почивка, за да излязат на едночасов митинг...

публикувано на 16.07.24 в 12:44
Агенцията за социално подпомагане

Служители от Агенцията за социално подпомагане излизат на протест

Работници и служители от Агенцията за социално подпомагане излизат на протестен митинг пред сградата на Министерството на труда и социалната политика в 12 часа. Организатор е Синдикатът на административните служители „Подкрепа“ за незабавно увеличение на заплатите. Председателят на Синдиката Кремена Атанасова припомни, че по време на последното..

публикувано на 16.07.24 в 08:00

Състави от целия свят на 28-ия Международен фолклорен фестивал "Витоша"

От 15 до 20 юли се провежда 28-ото издание на Международния фолклорен фестивал "Витоша". Съставите, които ще представят своите фолклорни традиции, са от Казахстан, Мексико, Боливия, Северна Македония, Италия, Грузия, Молдова, Индия, както и от България. "Международният фолклорен фестивал "Витоша" е една от емблемите на Столична община, защото той..

публикувано на 15.07.24 в 13:55
Съдебна палата

СГС издаде Европейска заповед за арест на Николай Николов - Паскал

Софийският градски съд разреши да бъде издадена европейска заповед за арест за Николай Николов, по прякор Паскал.  Той е със задочно обвинение за участие в престъпна група за контрабанда, пране пари, подкуп и длъжностни престъпления заедно бившата директорка на Митниците Петя Банкова, бившия главен секретар на МВР Живко Коцев и хасковските..

публикувано на 15.07.24 в 12:14

Фестивалът "София Моно" в парка на Военната академия "Георги С. Раковски"

От 17 до 27 юли,  в парка на Военната академия "Георги С. Раковски" ще се проведе фестивала "София Моно".  Жителите и гостите на столицата ще могат да се насладят на летни театрални вечери. Спектаклите в програмата, изградени върху литературни творби, ще се играят на открита сцена. Спектакълът по текстове на Чудомир "Нашенец“ ще открие фестивала...

публикувано на 15.07.24 в 10:48
Софийски университет

Международна конференция в София събира над 300 изследователи на Библията

Софийският университет "Св. Климент Охридски" посреща над 300 учени от цял свят на традиционната международна конференция на Европейската асоциация за библейски изследвания. Форумът се провежда от 15 до 18 юли в Ректората на университета и предлага богата програма от събития, посветени на различни аспекти на библейските изследвания, съобщава БТА. В..

публикувано на 15.07.24 в 09:46