Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Накъде в София

Изложбата „Мозайка от занаяти” се открива в НИМ
Снимка: БГНЕС

ЕКСПО

В 11:00 ч., на първия етаж в Националния исторически музей ще се открие гостуващата изложба „Мозайка от занаяти” на ЕМО „Етър”.

Експозицията е посветена на 55-годишнината от откриването на музея на открито и представя традиционните занаяти, характерни за района на Централна Стара планина. Над 200 експоната ще представят развитието на занаяти, практикувани от векове – изчезнали, но носещи паметта за времето на битуването си или други, които са определяни като „занаяти в риск”, чиято съдба е застрашена.

Сред богатата палитра от занаятчийски изделия ще може да бъде видяна чантата на търговеца Ради Минев Червенаков от с. Боженци. Тя наподобява дисаги и може да бъде носена не само на рамо, но и да се закача на седлото на коня. Според наследниците на търговеца Червенаков, чантата е произведена в периода 1850-56 г., а техният прародител е бил близък приятел на Петко Р. Славейков. Дружбата им се заражда по време на честите пътувания на двамата до Цариград.

В изложбата са включени и интересни свидетелства за развитието на традиционния занаят златарство през деветнайсети и двадесети век. Такива са например модели на чакмаци за огниво, изработени от майстор Михо Златар, носещи надпис с неговото име. Той е един от най-изтъкнатите куюмджии – златари и носител на сребърен медал от Лондонското изложение през 1907 г. Мярка за пръстени от началото на двайсети век, притежание на друг известен габровски куюмджия - Игнат Ванков, също може да бъде видяна в експозицията .

В деня на откриване на изложбата (10 май) майстор Христо Маринов ще демонстрира на място как се тъкат колани на кори.

„Мозайка от занаяти” ще покаже и изделия на съвременни майстори, участници в национални и международни надпревари, организирани от ЕМО „Етър” в дните на Международния панаир на традиционните занаяти. Ще бъдат представени и изделия на творци с авторска интерпретация, основана на традицията. Изложбата е придружена от филми, представящи характерните занаяти в района на Централна Стара планина.

Автори на изложбата са Росица Бинева и Румяна Денчева – уредници в ЕМО „Етър”, дизайн Мирослав Живков, фотография Росина Пенчева.

Експозицията може да бъде разгледана от 10 май до 9 август 2019 г.

„Гласът на словото” – така е озаглавена експозицията, която Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” посвещава на 1150-годишнината от Успението на св. Константин-Кирил Философ. Тематичната изложба с оригинали от фонда на библиотеката ще бъде открита в 11.00 часа в Централното фоайе на сградата. Със събитието най-голямото книгохранилище в България се включва в поредицата от културни и научни прояви в чест на славянския първоучител. 
Откриването е в навечерието на православния празник на светите братя.Освен ден за прослава на паметта на просветителите Кирил и Методий, 11 май е и Професионален празник на българските библиотечно-информационни работници, както и патронен празник на Националната библиотека на България. По традиция това е повод за експертите от отдел „Ръкописи и старопечатни книги” да представят изложба, разкриваща неизчерпаемото богатство на библиотечния фонд, свързан с делото на славянските първоучители. Обяснимо, през 2019 г. на фокус е свети Кирил по повод 1150-годишнината от неговото Успение.

От 12.00 часа професионалният празник на библиотекарите ще бъде отбелязан и в Столичната библиотека.

В Гьоте-институт България от 18.30 часа ще бъде открита изложбата „Баухаус имагиниста“, която представя документи за влиянието на Баухаус отвъд Стария континент.

ФЕСТ

Четиринадесетото издание на фестивала за клипово изкуство „Джобен фестивал“. ще бъде открито от 18.30 часа в „Ателие Пластелин“ (ул. Цар Симеон №48) .

СЪСТЕЗАНИЕ

С институционалната подкрепа на Европейската комисия в България в Литературен клуб „Перото“ вече се провежда Академия за иновации-Innovation Hackathon за студент.

Младежи ще могат да разработят в рамките на 24 часа своите идеи под формата на кратки 15 минутни презентации и демо версии на продукти и услуги.

Те ще работят по по следните теми:
"Войната по пътищата"
"Обезлюдяване на регионите, грижа за възрастните хора"
"Здраве и технологии"
"Чистота, зелени идеи и екология"
"Комуникационни проекти с полезна социална мисия, които радват хората"
.

На 11 май от 14:00 ч., при открити врати, в Литературен клуб "Перото" на НДК ще започнат презентациите и журирането за тях.

Голямата награда за отбора победител през 2019 г. е 10 000 лв. и посещение в Брюксел. Още две идеи, ще бъдат отличени със специални предметни и парични награди от партньори на Академия за иновации 2019.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Крокодил в "Кремиковци" вдигна на крак институции и специалисти

Откриха крокодил в столичния квартал "Ботунец", съобщиха от Столичната община. Влечугото е установено от служители на районната администрация на "Кремиковци". Кметът на района Лилия Донкова е сезирала Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) София, както и Българската агенция по безопаност на храните. От Общината обясниха още,..

публикувано на 06.08.24 в 16:41

На 8 август мобилният пункт за приемане на опасни отпадъци ще е в Банкя

На 8 август, от 11.00 до 19.00 часа, на територията на район „Банкя“ ще бъде разположен мобилен пункт за приемане на опасни отпадъци от домакинствата, съобщиха от районната администрация. Безвъзмездно се приемат следните опасни отпадъци, образувани от домакинствата: -   Живак и живаксъдържащи уреди (живачни термометри, прекъсвачи и други..

публикувано на 06.08.24 в 14:55

Предсрочните избори - на 13, 20 или 27 октомври

Седмите парламентарни избори за последните три години ще се проведат през октомври. Това се случва след окончателното и неуспешно приключване на процедурите по излъчване на редовно правителство от този парламент. Датата зависи от бързината, с която държавният глава Румен Радев ще изпълни процедурата по назначаване на служебно правителство...

публикувано на 06.08.24 в 12:58

София е най-добрият град за живот след пенсиониране в Европа, според проучване на "Форбс"

Преместване в Европа за живот след пенсиониране може да е мечта за мнозина, но изборът на идеална локация е труден, коментира в своя публикация сп. "Форбс". И тук идва на помощ ново проучване на компанията за бизнес решения Moneypenny, която е направила класация на най-добрите градове за пенсиониране в Европа въз основа на множество фактори, сред..

публикувано на 06.08.24 в 09:09

Православната църква отбелязва Преображение Господне

С тържествени богослужения православната ни църква отбелязва Преображение Господне. Празникът е спомен за едно от важните събития в земния живот на Христос. Преди доброволните си страдания и кръстна смърт, той разкрива своята божествена слава пред трима свои ученици. Врачанският митрополит Григорий: Господ Исус Христос се преобразява в слава..

публикувано на 06.08.24 в 08:16

12 дни без топла вода в 10 столични квартала

Десет квартала в София са без топла вода от днес до 16 август заради профилактични дейности по отоплителна централа „Земляне“ и на част от топлопреносната мрежа, съобщиха от „Топлофикация София“. Топлоподаването временно е преустановено към районите: ж.к. „Лагера“, ж.к. „Славия“, ж.к. „Бъкстон“, ж.к. „Красно село“, ж.к. „Борово“, ж.к...

публикувано на 05.08.24 в 18:32
Васил Терзиев

Кметът на София със сигнал до прокуратурата за данни за злоупотреба в Столичния инспекторат

Кметът на София Васил Терзиев подаде сигнал до прокуратурата заради данни за злоупотреба със служебно положение и корупционни практики сред служители в Столичния инспекторат. Повод за това дадоха разкритията на новото ръководство, което установи паралелна схема за изхвърляне на строителни отпадъци и земни маси на нерегламентирани сметища в..

публикувано на 05.08.24 в 17:11