Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ученици "предават нататък" философията за нулев отпадък

Снимка: Facebook
От следващата учебна година сдружение „Нулев отпадък - България“ ще поднови обученията си сред ученици.
 
Освен в София, организацията прокарва идеята за по-малко консумация, както и съответно по-малко отпадъци, и сред ученици в други български градове. Сдружението обаче разчита главно на доброволците си за разпространението на философията „нулев отпадък“. 

Макар фокусът на обученията на ученици да е към тези от 4 до 6 клас, сдружението провежда такива и сред по-големи деца.
 
Пример за това са гимназистите от Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“, които дори успяват да убедят  околните на училището кафенета да предлагат бамбукови чаши, както и всеки клиент, който поръча повече напитки и се откаже от пластмасова сламка или бъркалка - да получи една безплатно. 

За тази учебна година обученията приключиха, а сдружението се старае да усъвършенства все повече начина им на провеждане, спадели Михаил Крумов, управител и съучредител на „Нулев отпадък - България“.

Михаил Крумов поясни, че сдружението се стреми не толкова да постига определени количествени резултати, а да накара повече хора да се замислят към ограничаване на свръхконсумацията и съответно изхвърлянето на по-малко отпадъци.

Още - чуйте в звуковия файл.

Последвайте Радио София и в InstagramХаресайте и страницата ни във Facebook.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нощните заведения в курорта "Албена" остават затворени

Нощните заведения в курортния комплекс “Албена” тази година не работят. Това решение е с цел превенция и сигурност както на персонала, така и на гостите, за да няма смесване на различни потоци от хора. “Много е трудно да се спазва социална дистанция в нощния клуб, както изискват всички препоръки на Световната здравна организация, Министерството на..

публикувано на 15.07.20 в 11:45

Армията през последните 30 години на промени показва в експозиция НВИМ

В Националния военноисторически музей (НВИМ) вече може да бъде видяна най-новата изложба „Армията във време на промени“ . Експозицията проследява развитието на Българската армия през дългия и криволичещ преход от комунизъм към демокрация, за чийто характер и до днес няма политически, обществен и научен консенсус. Преориентацията по оста Изток–Запад,..

обновено на 15.07.20 в 11:37

Почивка в България – дали, къде и защо

Сложната ситуация покрай световната пандемия постави множество хора пред труден избор – дали да отидат на екскурзия в България, дали да изберат чужбина, да осъществят ли дълго чаканата почивка на морето, или да се усамотят в планината. Част от хората дори предпочетоха да отменят резервациите си за лятна ваканция и да релаксират у дома.  Голяма част..

публикувано на 15.07.20 в 10:02

Търсят се роботи-готвачи

Умели роботи-готвачи, които могат да приготвят бургери и да пекат хляб, са все по-търсени, тъй като кухните на заведенията се опитват да осигурят дистанция между служителите и клиентите заради Covid-19, информира Асошиейтед прес. От тази есен американска верига за бургери ще изпробва робота Флипи, който може да приготвя пържени картофи и други храни...

публикувано на 15.07.20 в 09:43

Част от София остава без топла вода за повече от месец

Голяма част от центъра, както и районите “Студентски град”, “Малинова долина”, “Дървеница” и “Витоша”, ще останат без топла вода за повече от месец . Ремонтите са неизбежни, защото в противен случай може да възникват аварии по време на отоплителния сезон през зимата. “Не сме предполагали, че ще има епидемия от Covid-19, но е разумно реконструкциите да..

публикувано на 14.07.20 в 18:49

СОС обсъжда два проекта за промени в Наредбата за организация на движението

Два проекта за изменение на Наредбата за организация на движението на територията на Столичната община се дискутират от комисиите към Столичния общински съвет през тази седмица. Едното предложение е на независимия общински съветник Борис Бонев , в което той посочва, че иска да реформира сега прилаганите подходи за паркиране в града и работата на..

публикувано на 14.07.20 в 17:47

Промени ли коронавирусът жителството на хората

От последните години има явна тенденция за вътрешна миграция към София. Много от хората идват в столицата, за да работят, без да си купуват жилище, живеейки на квартира, която плащат месец за месец. Тези, които изплащат жилище, по същия начин заделят немалка сума за месечни вноски. Още в първите дни на самоизолацията, наложена от пандемията от..

публикувано на 14.07.20 в 17:06