Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

14 архитектурни екипа с оферти за новия облик на пл. "Св. Неделя"

Четиринадесет екипа - 8 международни и 6 български, кандидатстват в архитектурния конкурс за пространството около пл. „Св. Неделя“, обяви днес гл. архитект на Столичната община Здравко Здравков по време на отчет за дейността си за последните 3 г., откакто е на този пост. 

Състезанието ще се проведе между седем колектива. Те ще бъдат избрани за истинската работа и истинското проектиране, което ще стартира тази година, обясни главният архитект. 
Предвижда се на 20 юни журито да избере 7-те кандидати.

Здравков съобщи още, че нова наредба за градската среда ще задава стандартите за облика на столицата. Ще бъдат прилагани архитектурно-градоустройствени, художествени и технически изисквания към компонентите на градската среда и техните елементи, така че да се запази характерният облик на София. 
От днес работният проект на наредбата е качен за обществено обсъждане на страницата на Направление „Архитектура и градоустройство“. 

Наредбата за градската среда трябва да е готова до края на годината и приета от Столичния общински съвет. В нея се залагат допълнителни изисквания към обема и съдържанието на подробните устройствени планове и на инвестиционните проекти за нови строежи, реконструкция, пристрояване и надстрояване и основни и текущи ремонти на сгради и съоръжения, улици, площади и озеленени площи, както и на елементите на градския дизайн, с цел опазването и съхраняването на характерния облик, силуетното, архитектурно-художественото и обемно-пространственото оформление на територията на Столичната община.
 
Първоначално стандартите ще се приложат за централните градски зони. Собствениците на имотите ще имат срок, в който да приведат сградите си в съответствие с изискванията, допълни главният архитект на София.

Стандарт ще има и за надписите на информационни и туристически табели, разработен е и специален шрифт за столицата. С него трябва да се надписват всички информационни, туристически и градски елементи, както и улици.
Мнения и предложения към наредбата за градската среда ще могат да се подават до 17 юни както на електорнната поща на НАГ, така и на място в деловодството, като в рамките на обсъждането ще бъдат проведени и срещи с професионалните организации на архитектите, урбанистите и инженерите в София. 

Като успех откакто е на поста, главният архитект на София Здравко Здравков открои промяната в Закона за застрояването на Столичната община, който регламентира височината на строежите в зависимост от зоната на застрояване. Както и дигитализирането на някои услуги, включително и единната база между 24-те столични райони и НАГ, като се обмисля системата да се обвърже и с тази на ДНСК.
 
Още - чуйте в звуковия файл.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Любомир Минковски, „По-бързо ли?“, 1986

Изкуство и време - кое може без другото?

В Софийската градска художествена галерия (СГХГ) тази вечер се открива експозицията „ИЗКУСТВО без/със ВРЕМЕТО?“, която показва произведения на съвременното изкуство, които са „годни“ и да отпращат назад във времето, и да гледат към бъдещето, твърдят организаторите. . Изложбата е изследване на свойството на някои художествени образи и творби да..

публикувано на 27.02.20 в 10:38
Китайци с маски чакат автобус до затворения рибен пазар Хуанан в град Ухан, провинция Хубей, смятан, че е свързан с появата на новия вирус.

Медицинските маски изчезнаха от аптечната мрежа в София

Медицинските маски изчезнаха от аптечната мрежа в София заради засиленото търсене. Причината е в свръхпотреблението им в световен мащаб и невъзможността на производителите да задоволят нуждите на пазара, обясни пред Радио София Венелин Сапунаров , председател на Управителния съвет на Столичната регионална фармацевтична колегия. Няма недостиг на..

публикувано на 27.02.20 в 08:59

Термокамери ще бъдат монтирани на всички сухоземни КПП-та

Термокамери ще бъдат монтирани на всички сухоземни КПП-та, обяви директорът на „Гранична полиция“ главен комисар Светлан Кючуков на брифинг пред ВМА, цитиран от агенция „Фокус“. „За изтеклото денонощие в страната са влезли 14 400 лица и 12 100 превозни средства. На “Калотина” беше регистрирано лице с температура, което пътува с товарен автомобил като..

публикувано на 27.02.20 в 08:35

Виртуална реалност за опазване на културното наследство

Идеята за виртуална реалност за културно и историческото наследство носи на Ния Петрова и стартъп компанията ZenART   наградата за Иновативно предприятие на годината в категорията “ Иновации в креативната индустрия ”.  Идеята е буквално да се “потопите” в музея чрез виртуална реалност , която позволява да се преживее историята . Ния е убедена в..

публикувано на 26.02.20 в 17:34

Д-р Йене Асегид: За да станеш лидер, развивай се в това, което ти е интересно

Може да проявиш лидерски качества навсякъде, стига да се интересуваш истински от това, с което се захващаш - промяна на социалната среда, изграждане на обществото, медицината, изкуството, литературата… В това убеждава личностният треньор д-р Йене Асегид от Етиопия. За това в следващите 10 години тя и екипът и ще работят със 100 000..

публикувано на 26.02.20 в 16:52

Децата се придържат към смисъла на „Деня на розовата фланелка“ не само днес

Всяка година в последната сряда на февруари отбелязваме „Международния ден за борба с насилието в училище“. Тази инициатива започва през 2007 г., когато две момчета в Канада подкрепят свой приятел и съученик, който бил тормозен, защото дошъл на училище с розова блуза. „Денят на розовата фланелка“ ни напомня, че насилие в училище съществува и ни..

публикувано на 26.02.20 в 17:20

Предприемачеството - есенциална връзка между учените и бизнеса

От предприемач трудно може да стане учен, но от учен може да стане предприемач. "Всяка една дисертация завършва с това колко много практически приложения има и ние искаме тези практически приложения да се случат". Това казва Милена Петкова , изпълнителен директор на фондация “Карол Знание”. Фондацията е създадена с цел да подкрепя български млади..

публикувано на 26.02.20 в 16:06