Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече от 52 000 зрелостници на матура днес

Снимка: izpiti.net

Над 52 000 зрелостници полагат матура днес. Изпитът започна точно в 8 часа, а преди това беше изтеглен и изпитният вариант, по който ще отговарят зрелостниците. Изпит по български език и литература ще има в повече от 670 учебни заведения.

Първият модул е с продължителност един час и представлява тест на въпроси от затворен тип. Във втория модул има и въпроси от отворен тип, а третият - е съчинение. Над кое произведение ще разсъждават зрелостниците все още не е ясно, но зад компютърно генериран модел - под номер 13.

Изпитът започна в 8 часа и ще продължи 4 часа.

Резултатите от днешната матура ще бъдат обявени до 13 юни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кола падна от мост на "Самоковско шосе", двама са пострадали

Автомобил е паднал от мост на столичната улица "Самоковско шосе". При катастрофата са пострадали двама души - мъж на 33 години, който е бил пътник във возилото, и шофьорката - 44-годишна жена. Водачката е с контузия на гръдния кош, а спътникът ѝ - с контузия на главата. И двамата са откарани в УМБАЛ "Света Анна". Сигналът за инцидента, станал..

публикувано на 23.05.24 в 13:15

Пострадалият от мълния в София мъж е добре, утре ще бъде изписан

Младежът, пострадал вчера от паднала в близост мълния, ще бъде изписан  утре от Клиника по кардиология на УМБАЛ "Св. Анна", съобщават от болницата. Няма опасност за живота му, но остава в болницата за наблюдение на състоянието му. Младежът е контактен и адекватен. Не са констатирани изгаряния по тялото му. Припомняме ви, че при..

публикувано на 23.05.24 в 12:51

Бедствено положение обяви кметът на Община Божурище

Частично бедствено положение е обявено в няколко населени места в Община Божурище. Това стана със заповед на кмета Георги Димов. Бедственото положение е в сила от 19.00 часа снощи за селата Хераково, Златуша, Храбърско, местност "Старо село" и квартал "Черна бара". Въвежда се в действие общинският план за защита при бедствия.

публикувано на 23.05.24 в 12:09

Шествие на близки на загинали на пътя започна от "Цариградско шосе"

Близки на загинали на пътя провеждат автошествие в столицата, което започна от "Цариградско шосе".  Към тях се присъединяват и протестиращите срещу новата организация на движението в центъра на София, които настояват за оставката на кмета.  Между 150 и 250 автомобила се очаква да се включат в автошествието, като се очакват сериозни..

публикувано на 23.05.24 в 12:02

230 сигнала след бурята, отводняваха 18 екипа, включиха се доброволци

230 сигнала са подадени на телефон 112 заради обилните валежи и градушка в София вчера. 34 сигнала пък има в контактния център на Столичната община. Това обяви кметът Васил Терзиев. Той обясни, че екипите на Аварийната служба, Пожарна безопасност и защита на населението, Столичния инспекторат и почистващите фирми бяха мобилизирани и работиха..

публикувано на 23.05.24 в 10:16

СОС заседава за лифта до Витоша и организацията на движението в центъра

Две извънредни заседания на Столичния общински съвет свиква днес председателят му Цветомир Петров. Причините - спирането на лифта до Витоша и новата организация на движение в центъра на София, между булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" и улица "Фритьоф Нансен". Общинските съветници в София ще изясняват обстоятелствата в периода..

публикувано на 23.05.24 в 07:45

Град като лешник падна в София

Проливен дъжд с гръмотевици и градушка се изсипаха този следобед над София и региона. Силен дъжд наводни улици и булеварди в районите "Младост" и "Студентски" в София. В ж.к. "Студентски град" има счупени стъкла на коли. На телефоните на Столичната община са получени сигнали за завирявания. Четири екипа на аварийното звено са на..

публикувано на 22.05.24 в 17:15