Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страница 12

Дневникът на една софиянка: Каква абитуриентка щях да бъда днес?

Гардероб: H&M

Ех, дойде това време на весело - истеричаво изброяване на цифри: 1, 2, 3, 4, … и така до 12.

Понеже при мен се навъртяха бая годинки, откакто завърших средното си образование, се опитах да си припомня разни моменти от този етап от живота ми.

Всъщност като атмосфера нещата изобщо не са се променили. Полицаите час по час излизат в новинарските емисии, за да ни напомнят да не се возим с половин тяло отвън на автомобила, да не караме пили и/или употребили упойващи вещества. Съща така, да не позволяваме на подобни „приятели“ да го правят, защото най-вероятно, както се е случвало многократно, няма да стигнем до собствения ни бал. 

Но аз бих искала да се върна към моите собствени избори, които взех преди 15 години. Как и в какво инвестирах време и пари (не моите, разбира се, а на родителите ми).

Да, в същата добре отиграна схема: рокля, шита по поръчка, по мой безумен проект. Разбирайте, гледала съм от сто места и искам да приличам на Алиша Кийс, Клеопатра и на една циркова артистка, чието телесно боди с камъни ми се стори гениална идея. Обувки по поръчка, чанта също. Бижута – странни и тежки, от благородни метали, които така и не нося, но са някъде там… 

Коси, грим, нокти – всичко по абитуриентски учебник. Безбожно скъп куверт за хотела зад опашката на Коня. 

И какво, драги мои, се получи – едно малко, нежно, 18-годишно момиче, което си придаде вид на странна смесица от всичко, видяно по клипове и телевизия. Разбира се, аз бях изключително доволна към онзи момент, моите мечти се бяха сбъднали до една. 

Как прекарах абитуриентската?

Знаете, че в хотелите този тип вечери са на конвейер, безвкусно меню, гаден алкохол, отвратителна музика, в началото хитове, после се преминава в твърда чалга. Нямаш избор, нямаш варианти. На нас освен всичко изброено, ни се случи това, че климатиците се развалиха. Залата за минути се превърна в пещ, а гипсираните ни от грим лица започнаха да се разтичат. Беше забранено да се отварят прозорците, за да не стане инцидент. Е, мисля, че ви стана ясна картинката. Истински ад. 

Някак си успяхме да се евакуираме след известно време и тръгнахме по централни клубове, бъкани от такива като нас. Придвижването беше такова невероятно предизвикателство, че само мисълта, че като пристигна, ще седна, ме крепеше. Защото, естествено, бях на 8/9 сантиметрови токчета, тънки като косми. Напрежение, впиянчени хора, кофти музика…

Накрая, съвсем накрая на силите ни, се озовахме в Студентски град в търсене на алтернатива. Е, и на едно момче, в което бях жестоко влюбена по онова време. Без успех и в двете направления...

И за финален щрих, аз и моите приятелки по изгрев слънце газим с ефирните ни рокли в калта на Студентски. Кадърът е тип тежко европейско кино: млади жени в кринолини газят насред разкаляното поле, отчаяни, с разпуснати коси. Едната ми съученичка даже имаше шал от истински пера, тип змия…

Понеже Дневникът беше затова как бих прекарала днес абитуриентската вечер… Преди пет години щях да кажа, че ще си облека роклята на цветя, ще си сложа кубинките и ще се забавлявам в компанията на близките ми приятели. Но днес ще споделя следното информирано решение: 

Ако днес бях на 18 години и разполагах с тази инвестиция от страна на семейството ми и близки роднини, щях да си направя околоевропейско пътешествие със съучениците!

Затова щях да изхарча тези левове. Щях да се опитам да мотивирам класа ни да си организираме това пътешествие и с широко отворени очи да се наслаждаваме за първи път на повечето европейски столици. Да попътуваме заедно и да се чувстваме истински свободни!

Това би бил най-големият подарък към самите нас. Защото усещането за свобода и младост от онова време, би трябвало да се съчетае със смислени приключения!

На западняците им завиждам за две неща осезаемо: 

Че като завършат, поне една година пътуват по света, търсят себе си, не бързат да влязат просто в някакво учебно заведение, а се опитват да разберат какво точно искат към този момент. И второто е, когато се пенсионират какво следва…

Всичко това може и би трябвало да се случва на нас! Инвестираме в доста по-глупави неща….

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ясен Русев

Район "Искър" ще посрещне лятото с нови тротоари

Как се развива инфраструктурата в Район "Искър" и как върви реновирането на тротоарите по заема, който е бил отпуснат от Столична община разказа Ясен Русев, кмет на района. По думите му както навсякъде в столицата подготовката за лятото тече с изграждането на тротоари. "Интересното е, че решихме да подходим малко по-холистично и в момента..

публикувано на 26.04.24 в 09:34

Слънчево с вероятност за превалявания

Атмосферното налягане ще се повиши и ще остане по-високо от средното за април.  Днес времето ще е предимно слънчево. В следобедните часове главно в планинските райони ще се развива купеста облачност, като на отделни места ще превали и прегърми. Вятърът ще е слаб, ориентиран от север. Максималните температури ще бъдат около 16° и 21°, за района..

публикувано на 26.04.24 в 07:15

"Форум", 25.04.24: Парламентът отстрани председателя Росен Желязков

На днешния 25 април 2024 година гости в предаването "Форум" бяха Емил Соколов и Стоян Панчев. Те се спряха на следните теми: Политическите акценти от деня Ден преди да спре да заседава редовно: парламентът отстрани председателя Росен Желязков ПП-ДБ-СС пак поискаха Благовест Георгиев да се оттегли от Столичния общински съвет Повече..

публикувано на 25.04.24 в 18:12

Популяризиране на социалните услуги сред църковната общност

Стартира проект за популяризиране на социалните услуги сред църковната общност озаглавен "Социална свързаност и подкрепа". Началото беше дадено с двудневен семинар на 25 и 26 април 2024 г., като събитието се провежда в село Горна Малина и град Елин Пелин. Домакини на семинара ще са Центровете за социална рехабилитация и интеграция "Свети Йоан..

публикувано на 25.04.24 в 17:34

Информационни сесии в областите Монтана и Русе в полза на сезонните работници

Европейският орган по труда ( ЕОТ) организира Информационни сесии в България с насоченост към български сезонни работници в селското стопанство във Франция. В тях на 24 и 25 април 2024 г. ще вземат участие експерти от администрацията на Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ), както и местните комисии за борба с трафика на..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

Третото издание на Международния фестивал "Артис" се открива на 30 април

На 30 април ще се открие Третото издание на Международния фестивал за класическа музика и изкуства "Артис".  В предаването "Радиокафе" с акцент по темата  е разговорът с Ваня Пешева – създател на фестивала, и младата участничка Йоана Милкова . "Преди няколко години стартирах тази идея за фестивал с единствената цел да предоставя възможност..

публикувано на 25.04.24 в 16:15

Какъв ще бъде туристическият сезон тази година

С майските празници се поставя и началото на морския туризъм. Оказва се, че почивката тази година ще ни струва около 10-15% повече. Много от българите ще предпочетат отново да пътуват за празниците, като една от обичайните дестинации е не само Гърция, но и нашето Черноморие. Подробности разказа Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на..

публикувано на 25.04.24 в 15:57