Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

МОН няма да прави компромис с матурата по английски, извежда в заглавие СЕГА. МОН няма да прави компромис с матурата по английски, срещу която ученици събраха 7670 подписа - половината от 14-те хиляди деца, явили се на въпросния изпит. Самите недоволни пък така и не се събраха на планирания за вчера протест пред министерството. След матурата много абитуриенти се оплакаха, че въпросите в теста са били двусмислени и некоректни. "МОН потърси независимо мнение от специалисти, неучаствали в изготвянето на изпитния материал. След детайлната проверка на теста беше установено, че няма сгрешени въпроси, а материалът е ориентиран към ниво B2 от Общата европейска езикова рамка и съизмерим с трудността на останалите изпити по чужди езици", съобщиха от министерството. Според тях всички текстове са оригинални, създадени на книжовен език, засягат широко тиражирани в медиите съвременни или универсални теми и не изискват специализирана подготовка в определена област. От ведомството посочват, че са получили сигнали за различни въпроси и няма такива, които да се повтарят във всички жалби.

Националната здравноосигурителна каса увеличава цените на голям брой клинични пътеки с между 10 и 30 процента, като е обърнато особено внимание на неонатологичните и педиатричните, пише МОНИТОРТова е решил Надзорният съвет на касата с одобряване на проект за Договор за изменение и допълнение на Националния рамков договор за медицинските дейности между Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз за 2018 г., съобщиха от финансово-осигурителната институция. Така например, в областта на неонатологията увеличението е с 20-30% или от 1440 до 1670 лева. Увеличението на клиничните пътеки за лечение на деца е също с 20-30% или от 840 до 2 400 лева. На сто процента е увеличена клиничната пътека за септични (бактериални) артрити и остеомиелити при деца под 18-годишна възраст - 2400 лева. С 30 на сто се увеличават тези за диагностика и консервативно лечение на онкологични и онкохематологични заболявания в детска възраст – 1300 лева.

Превенция на агресията срещу спешните лекари поискаха медиците на международния си празник, информира 24 ЧАСА. Апел за превенция на агресията срещу спешните лекари отправиха медиците на Световния ден на спешната помощ - 27 май и в навечерието на 85-годишния юбилей на Спешна помощ – София. Цял ден лекарите от ЦСМП - София работят с оранжеви лентички и надпис "Идвам да помогна". По този начин те напомнят за същността на усилията си да запазят човешкия живот. Под воя на сирени на линейки спешните медици поднесоха венци пред Докторския паметник в столицата с минута мълчание в памет на загиналите лекари по време на изпълнение на служебния си дълг.континент, която въвежда специалността през същата 1994 година. 

Гафовете по „Графа” бият на очи ден преди края на ремонта, сочи СЕГА.  Перките не са сменени, по новите плочки вече има ръжда, а новите ярки улуци стоят открити. Плочките са криви, но работниците вече фугират. Незавършените дейности по улица „Граф Игнатиев” в София остават не една и две, въпреки че финалът на превърналия се в кошмар ремонт на т.нар. Зона 2 е днес. Изпълнителят „Джи Пи Груп” още не е отстранил множество проблеми и дефекти, въпреки че за тях се знае и говори от месеци. Не са взети предвид и забележки за качеството на строителството, направени от живеещите в района и от граждани, установи проверка на "Сега". „По ул. „Граф Игнатиев“, площадите „Славейков“, „Гарибалди“ и градината на „Св. Седмочисленици“ се отстраняват недобре извършени работи, констатирани от надзора и възложителя. В рамките на утрешния ден (днес - б.р.) представители на възложителя, надзора, проектанта и строителя ще проверят отстраняването на забележките, описани в подписания на 21 май акт 15“, обясниха от общината. Ако недобре извършените дейности не бъдат отстранени до 28 май, ще бъде наложена санкция за качество, уточняват от там.

Спряха над 1,5 тона козметика извън стандартите, четем в МОНИТОР1 751,82 кг , 2 531 кашона и 358 486 броя козметика от страни извън Европейския съюз, които не отговарят на изискванията на нашето законодателство е спряла Агенция „Митници“ от 11 февруари до 31 март. За да се гарантира съответствие с изискванията на действащото законодателство, 13 026 броя, 1 736 кг, 1 952 кашона и 87 комплекта козметични продукти остават под надзор на Регионалните здравни инспекции, които са под шапката на МЗ, и Агенция „Митници“. Други 118 000 броя козметични продукти не са допуснати до пазара и са върнати в страната, от къдет са внесени. Въпросните стоки са произведени в Китай, Турция, Русия, Корея, Северна Македония, Индия, Сърбия, Тайланд, Швейцария, Мароко, Сан Марино, Молдова, Украйна, Израел, Обединените Арабски Емирства, Шри Ланка, САЩ и Малайзия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

12% ръст на чуждите туристи в София от началото на годината

С 12% са се увеличили пристигналите туристи в София, съобщиха от Министерството на туризма. Регистрираните нощувки за първите шест месеца на годината са малко над 1,3 млн., което е с 10% увеличение спрямо същия период на миналата година, а туристите са близо 580 000, добавят от Столичната община. Най-много туристи пристигат в София от Италия,..

публикувано на 16.07.24 в 14:21

Служители от Агенцията за социално подпомагане на протест за по-високи заплати

Протест на служители от Агенцията за социално подпомагане бе организиран пред сградата на Министерството на труда и социалната политика. Основното искане е за увеличение на заплатите. Това е поредната протестна акция на социалните работници с искане за по-достойно заплащане. Те избраха обедната си почивка, за да излязат на едночасов митинг...

публикувано на 16.07.24 в 12:44
Агенцията за социално подпомагане

Служители от Агенцията за социално подпомагане излизат на протест

Работници и служители от Агенцията за социално подпомагане излизат на протестен митинг пред сградата на Министерството на труда и социалната политика в 12 часа. Организатор е Синдикатът на административните служители „Подкрепа“ за незабавно увеличение на заплатите. Председателят на Синдиката Кремена Атанасова припомни, че по време на последното..

публикувано на 16.07.24 в 08:00

Състави от целия свят на 28-ия Международен фолклорен фестивал "Витоша"

От 15 до 20 юли се провежда 28-ото издание на Международния фолклорен фестивал "Витоша". Съставите, които ще представят своите фолклорни традиции, са от Казахстан, Мексико, Боливия, Северна Македония, Италия, Грузия, Молдова, Индия, както и от България. "Международният фолклорен фестивал "Витоша" е една от емблемите на Столична община, защото той..

публикувано на 15.07.24 в 13:55
Съдебна палата

СГС издаде Европейска заповед за арест на Николай Николов - Паскал

Софийският градски съд разреши да бъде издадена европейска заповед за арест за Николай Николов, по прякор Паскал.  Той е със задочно обвинение за участие в престъпна група за контрабанда, пране пари, подкуп и длъжностни престъпления заедно бившата директорка на Митниците Петя Банкова, бившия главен секретар на МВР Живко Коцев и хасковските..

публикувано на 15.07.24 в 12:14

Фестивалът "София Моно" в парка на Военната академия "Георги С. Раковски"

От 17 до 27 юли,  в парка на Военната академия "Георги С. Раковски" ще се проведе фестивала "София Моно".  Жителите и гостите на столицата ще могат да се насладят на летни театрални вечери. Спектаклите в програмата, изградени върху литературни творби, ще се играят на открита сцена. Спектакълът по текстове на Чудомир "Нашенец“ ще открие фестивала...

публикувано на 15.07.24 в 10:48
Софийски университет

Международна конференция в София събира над 300 изследователи на Библията

Софийският университет "Св. Климент Охридски" посреща над 300 учени от цял свят на традиционната международна конференция на Европейската асоциация за библейски изследвания. Форумът се провежда от 15 до 18 юли в Ректората на университета и предлага богата програма от събития, посветени на различни аспекти на библейските изследвания, съобщава БТА. В..

публикувано на 15.07.24 в 09:46