Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

300 хил. лв. за подпомагане на собствениците на сгради-паметници на културата

Снимка: БГНЕС
На редовното заседание на Столичния общински съвет, което ще се състои на 30 май, предстои да бъде одобрена пилотната програма за подпомагане на собствениците на сгради-паметници на културата. 

Програмата „Културно наследство“ на Столичната община ще съдейства на собствениците на сгради-паметници на кулутурата, като поеме изцяло изготвянето на изходните данни, нужни за дейностите по консервация и изготвянето на финансовите параметри за обектите. 
Така освен административно улеснени, гражданите ще получат нужния документален материал, чрез който да кандидатстват за средства пред банкови институции или програми с европейско или национално финансиране. 

Освен частни собственици, в пилотната програма за опазване на недвижимото културно наследство могат да кандидатстват и държава, община, етажна собственост и имоти в съсобственост. 

На предстоящото заседание на Столичния общински съвет в четвърътък програмата трябва да бъде приета, като Тодор Чобанов, зам.-кмет по направеление „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости“ в Столичната община, уточни, че бюджетът от 300 хиляди лева, който беше предложен първоначално, се запазва.

След получаване на проектната документация, собствениците на сгради-паметници на културата ще имат 3-годишен срок, за да пристъпят към консервационни дейности, а при неизпълнение ще заплатят отпуснатите средства от Столичната община. 

Още - чуйте в звуковия файл.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

BESCO организира първото издание на "Hall of Fame - Зала на славата на българските предприемачи"

Българската  предприемаческа асоциация (BESCO) организира първото издание на "Hall of Fame -  Зала на славата на българските предприемачи" , което ще се проведе на 11  ноември тази година, съобщиха от неправителствената организация, която  обединява стартъпи, инвеститори, правителство, институции и други  заинтересовани страни, свързани с..

публикувано на 12.08.24 в 16:40

Международният ден на младежта ще бъде отбелязан в Банкя

С хип хоп парти на басейн AquaBankya район "Банкя" ще отбележи 12 август – Международния ден на младежта. Събитието стартира в 18:00 ч. 2024 г. с вход свободен. Вечерта посветена на младите хора, е в изпълнение на проектите "Слушай Банкя" 1 и 2, които се финансират от програмата на Столична община "София – град на младите и активните". Предвиждат..

публикувано на 12.08.24 в 16:20

Киберсигурност, или глобален инструмент за наблюдение?

Държавите членки на ООН одобриха вчера първия документ за борба с киберпрестъпността въпреки ожесточената съпротива на защитниците на човешките права, които предупредиха срещу глобален инструмент за наблюдение, предаде Франс прес. След три години преговори и накрая двуседмична сесия в Ню Йорк, "Конвенция на ООН срещу киберпрестъпността" беше..

публикувано на 12.08.24 в 16:07
Руми Илиева

Руми Илиева: "Вместо да се храниш емоционално, дишай осъзнато."

Грижата за тялото е комплексна, тя минава през много неща. Един от пътищата до тялото може да бъде храната. Чрез нея освен хранителни вещества в тялото вкарваме абсолютно всичко. Ако вкараме вредни неща, може да очакваме лоши резултати, ако вкарваме полезни за нас неща, можем да очакваме здраве, това сподели Руми Илиева в предаването "Добър..

публикувано на 12.08.24 в 15:21

Поредица от културни събития привличат туристи в Перник

Поредица от културни събития привличат туристи в Перник през август. Графити майстори се включват в разкрасяване на сиви и неприветливи градски пространства в Перник. По повод Международния ден на младежта, талантливите млади артисти целят да направят миньорския град по-красив и по-цветен. Творбите се очаква да бъдат завършени днес (12..

публикувано на 12.08.24 в 12:18

Дигитализация за по-зелен и по-щадящ природата туризъм

Туризмът е свързан с почти всяка сфера на нашия живот, а дигитализацията е много важен инструмент за по-зелен и по-щадящ природата туризъм смята консултантът по проекти Ивайло Кожухаров. Пред Радио София той обясни, че тенденциите, свързани с туризма, са насочени към това той да бъде по-устойчив. По думите му, това се забелязва в редица страни в..

публикувано на 12.08.24 в 10:18