Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Увеличава се броят на хората с хематологични заболявания

Националната специализирана болница за лечение на тези заболявания отваря врати за безплатни прегледи на 8 и 9 юни

Снимка: hematology.bg
Броят на хората с хематологични заболявания се увеличава в последните години, а в повечето случаи те протичат скрито. Анемията, например, е една от най-често срещаните болести на кръвта - от железен дефицит, без да подозират, страдат над 50 процента от жените в детеродна възраст, а това може да доведе до анемия. 

Забавянето на диагностиката на хематологичните заболявания възпрепятства и ефективното им лечение. Затова Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания отваря врати за безплатни прегледи идната събота и неделя - 8 и 9 юни.

Хематологичните заболявания обхващат широк кръг от доброкачествени и злокачествени нарушения на кръвта. Засегнати са все повече хора, а в световен мащаб диагностиката се забави с години, макар възможностите и за диагностика, и за лечение да бележат сериозен напредък, посочи пред Радио София доц. д-р Георги Арнаудов, началник на Клиниката по хематология и на Отделението по трансплантация на хемопоетични стволови клетки в лечебното заведение:
 
"Има увеличение на броя на пациентите с болести на лимфните възли и на кръвта. Хората живеят по-дълго, а с възрастта имунната система отслабва и това е идеална среда за развитие на лимфомите. Ако заболеваемостта от остра левкемия е 5 нови случая на 100 000 за година, след 65 годишна възраст достига 25-30 на 100 000. Има пик и в по-младата възраст, но след 65 години заболяванията зачестяват". 

Сред най-често срещаните заболявания сред жените е желязодефицитната анемия.

"Доброкачествените заболявания на кръвта също представляват проблем. Повече от 50 % от жените във фертилна възраст са с латентен железен дефицит, който компрометира начина им на живот. Мимолетното лечение със желязо не решава въпроса. Това е сериозен проблем, който се решава лесно, но иска прецизна диагностика", посочи доц. Арнаудов.

Специалистите от болницата ще консултират безплатно пациенти от цялата страна със съмнения за хематологични заболявания и тези, които желаят да получат „второ мнение“ за лечението и прогнозата на вече диагностицирано заболяване. 

"Нашата болница е единствената по рода си, която предлага и може да извърши най-съвършените и технологични методи за диагностиката на тези заболявания. Правим диагностиката на всички останали клиники в страната, тъй като тук са съсредоточени високотехнологичните методики. Това е болницата, която реши пролема за трансплантациите на костен мозък в България. Ние имаме над 800 трансплантации в последните няколко години и спокойно мога да кажа, че към този момент няма хора, които да чакат за трансплантация", посочи специалистът.

Консултациите ще се извършват в събота и неделя от 9.00 до 13.00 часа. Срокът за записване изтича утре, 6 юни. Необходимо е предварително записване на час на телефони 02/45 42 104 и 0879 544 767, като обаждания се приемат от 9.00 до 14.00 ч. 

Още - чуйте в звуковия файл.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отвориха АМ "Марица" след верижната катастрофа

Възстановено е движението в двете посоки при 67-и километър на магистрала "Марица" в района на Харманли, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". При инцидента, станал към 7.30 часа вчера сутринта при гъста мъгла и лоша видимост,  загинаха двама шофьори на тежкотоварни камиони, а няколко души бяха ранени. 

публикувано на 04.04.20 в 08:06

Кампанията “Отворете вашите прозорци” в подкрепа на борбата срещу коронавируса

Къщата музей и галерия “Андрей Николов”, която трябваше официално да отвори врати за своите посетите и ценители на изкуството през месец март, организира социална инициатива под надслов “Отворете вашите прозорци”.  Първото издание ще бъде на 4 април от 18.30 ч.   В събитието ще се включат квартет “Ирмена” - четири талантливи солистки от Националния..

публикувано на 03.04.20 в 18:45

Тежка ситуация за жриците на любовта в Германия

Хиляди труженички в Германия се оплакват от затворените публични домове и невъзможността да се върнат по родните си места заради коронавируса, съобщи Ройтерс.  Много от тях са останали без жилища, а заради затворените граници няма как да се приберат в родината си. За тях пандемията от коронавирус се превърна в катастрофа – някои от тях са останали не..

публикувано на 03.04.20 в 17:30

Преди 141 години София е обявена за столица на България

На 3 април 1879 година София е избрана за столица на Княжество България от Учредителното събрание. През 1879 г. е изготвен първият градоустройствен план на София от градския инженер С. Амадие. Той преобразява силуета на града и оформя в голяма степен облика и на днешния център на града. За..

обновено на 03.04.20 в 16:04

Не се очакват резки промени в цените на стоките в супермаркетите

Не се очакват резки промени в цените на стоките в супермаркетите , това коментират от някои от големите вериги магазини у нас. Забавяне на част от доставките има, но то е в следствие на пропускателните режими на границите. “Няма преустановени доставки на стоки. Дари в определени моменти има някакво забавяне на доставките, нашите процеси се..

публикувано на 03.04.20 в 15:48
Мерките са задължителни не само за жителите на градовете

Софиянци са добре дошли в село Поповяне, ама да спазват изолация!

Самоковското село Поповяне по принуда е гостоприемно за мигранти от София. 47 души са сменили адресната си регистрация на улица в селото, само за последните два дни, коментира Елена Михайлова , кмет на Поповяне. Чакащите да направят същото стават все повече. Желаещите са предимно софиянци, които са си закупили имоти там, но ежедневно пътуват..

обновено на 03.04.20 в 15:47
Сблъсъкът е между 22 ТИР-а, частни автомобили и служебен на ДАИ

Верижна катастрофа на тирове затвори АМ "Марица" край Харманли

Двама души загинаха при верижна катастрофа на тежкотоварни автомобили на магистрала "Марица" край Харманли, а шестима бяха ранени.  50 тежкотоварни автомобили са се движили с ескорт от граничния пункт Капитан Андреево към буферния паркинг на летище Узунджово. На 66-ия километър на магистрала "Марица", на пътна отбивка Симеоновград-Тополовград, е..

обновено на 03.04.20 в 15:33