Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Най-трудни за учениците са резюмирането и създаването на текст

Снимка: БГНЕС
Работата с текст е основният проблем за зрелостниците, показва анализът на Министерството на образованието и науката, след проведените матури през май. Учениците срещат трудности както в писането и разбирането, така и при резюмирането и създаването на текст. И тази година най-високи са резултатите на дванайсетокласниците от София-град, Варна, както и на тези от Пловдив и Смолян, а на последните места са учениците от Разград, Ямбол, Силистра и Кърджали.

Въпреки че нараства броят на учениците, които пишат текст на последната задача на държавния зрелостен изпит по БЕЛ,  все още има и такива, които само преписват зададения текст. Намалява и броят на зрелостниците, които се справят с резюметата. Тези изводи само открояват проблема с функционалната неграмотност сред българските деца.

Евгения Костадинова
, директор на Дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование“ в МОН подчерта, че трябва да се внимава със сравнението с миналогодишните резултати.

В тазгодишната 23 поредна изпитна сесия, средната оценка на зрелостниците от матурата по БЕЛ е добър 4.06. На втория държавен зрелостен изпит, обобщаващ 13-те предмети, по които можеха да се явят учениците, оценката е добър 4.67, каза зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова.

Данните на МОН показват още, че през тази година със 100 точки са 226 зрелостници, а през 2018 г. са били 215. През миналата година четирима зрелостници са имали 0 точки, а сега са 29 ученици. С по две пълни шестици пък са 17 зрелостници, докато през 2018 г. са били 59. С по две отлични оценки са 3065 зрелостници, а през миналата година са били - 5178.

Сред училищата с най-добър резултат от изпита по БЕЛ отново се нареждат тези от столицата, като в челната десятка се включват и от Пловдив и Варна. В топ 3 са 91 НЕГ „Проф.Константин Гълъбов“, 73 СУПЧЕ „Владислав Граматик“ и 164 ГПИЕ „Мигел де Сервантес“.

Сред тези с най-добър резултат по втория държавен зрелостен изпит, обаче, има изненада - това е СУ „Христо Ботев“ в смолянското село Чепинци, чиито ученици са постигнали среден успех от 5,66. От министерството посочиха, че резултатите се дължат на последователната работа на учителя по “Биология и здравно образование” от последните 10 г., тъй като повечето от зрелостниците са избрали да се явят на втората матура именно по тази предмет.

Чуйте подробностите в звуковия файл.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предприемачеството - есенциална връзка между учените и бизнеса

От предприемач трудно може да стане учен, но от учен може да стане предприемач. "Всяка една дисертация завършва с това колко много практически приложения има и ние искаме тези практически приложения да се случат". Това казва Милена Петкова , изпълнителен директор на фондация “Карол Знание”. Фондацията е създадена с цел да подкрепя български млади..

публикувано на 26.02.20 в 16:06
Доц. Атанас Мангъров

Доц. Атанас Мангъров: От коронавируса можем да се пазим с познатите противогрипни мерки

Малките деца, които не посещават детска градина, е добре да избягват срещите с много хора и в закрити помещения. Това каза за Радио София завеждащият детското отделение към Инфекциозна болница в София доц. Атанас Мангъров, по повод мерките за новия коронавирус. „За момента в България няма коронавирусна инфекция. Ако се появи, хората,..

публикувано на 26.02.20 в 15:49

Кога e най-подходящото време за детска ясла

Често родителите са тревожни преди детето им да тръгне на детска градина или ясла. В този период възникват много въпроси, като тези кога най-подходящия период, как да подготвим себе си и малкия човек за тази нова стъпка по пътя на порастването? Има различни световни тенденции в процеса на социализация, както и психолоогически изследвания за твърде..

публикувано на 26.02.20 в 15:12

Жители спират проект за депониране на отпадъци и облагородяват с. Атия

Проект за изграждане на депо за отпадъци и целта да му се противопоставят в името на запазване на природата обединява жителите на едно село близо до Созопол. Всичко започва преди няколко години, когато с. Атия е изправено пред екологична криза заради новоизграденото депо за строителни и токсични отпадъци за временно съхранение. Пред Радио..

публикувано на 26.02.20 в 15:11

Ремонтират столични булеварди

Текущи ремонтни дейности започнаха по основни булеварди в Столичната община. При благоприятни метеорологични условия на територията на София работят седем фирми - изпълнители. Територията на общината е разделена на седем зони, които покриват всичките 24 района на София, обясни заместник-кметът на София в направление "Обществено строителство"..

публикувано на 26.02.20 в 14:07

Уникалните пещери на Матера привличат в градчето туристи и кинорежисьори

Дестинацията ни този път е Южна Италия. Матера и Полиняно а Маре. През последната година Матера нашумя с това, че беше Европейска столица на културата по едно и също време с българския Пловдив. Това е място, различно от много други, разказа пред Радио София Ели Иванова – пътешественик и блогър , автор на книга за България - "52..

публикувано на 26.02.20 в 13:47

"Форми на сетивата" - възможното противоречие

Стъклото е основният материал в експозицията „Форми на сетивата“, представен като контрапункт на масовото използване на пластмасата. Изложбата ще бъде подредена в периода 26 – 28 февруари в галерия „Портрет“ Чрез детайли от бита ни, ние изграждаме връзка между мисълта, формите и петте сетива, за да покажем, че естетиката е..

публикувано на 26.02.20 в 11:07