Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Кюстендил отново бе домакин на "Празник на черешата"

13
Снимка: Луиза Лазарова

През изминалите почивни дни в град Кюстендил се проведе емблематичният "Празник на черешата". Той винаги се състои в три поредни дни в края на юни от 2008 година насам.

Празникът е наследник на Първото овощарско изложение в страната, което започва именно в Кюстендил през 1896 г. Тогава е учредена и Първата национална овощарска изложба. Тази година десетки производители представиха различни сортове череши на площад Велбъжд, като всеки от тях се беше постарал да представи плодовете под най-различна и интересна аранжировка. Участие взеха и читалища от региона, училища, благотворителни организации, майстори на керамика и дърво.

Светлинно шоу на Хисарлъка, фолклорен празник „Черешчица род родила”, безплатна туристическа обиколка на Кюстендил, състезание по чистене на череши и кулинарна надпревара "Череши в кухнята" бяха само част от приятните занимания за посетителите.

В празничната музикална програма участваха младите момичета от популярната група „4 Magic“, а програмата завърши с концерт на „Диана Експрес“.

През изминалата година в района на Кюстендил са произведени над 6 200 тона череши. Земеделците от района разказаха, че срещат трудности при продажбата на продукцията си, но се надяват, че в следващите години ще срещнат по-голяма помощ от държавата, а черешите ще бъдат изкупувани на по-добри цени.

Чуйте целият репортаж в звуковия файл.
Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриха новата база на доброволците към дирекция „Аварийна помощ и превенция“

Проверка на готовността за работа на доброволното формирование и екипите на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ при тежки метеорологични условия бе проведена в Панчарево днес. Столичната община има създадено доброволно формирование от 2011 година. Към момента в него участват 68 души. На проверката бе открита и осветена и новата база на доброволците...

публикувано на 05.12.19 в 17:48

ОАЕ дебютира на коледния базар на Международния женски клуб

По време на специалното издание на неделното ни "Радиокафе" от 25-я благотворителен коледен базар на Международния женски клуб се срещнахме и с Тарик Хасан , който е временно управляващ посолството на Обединените арабски емирства у нас, и Салама Ал-Нажар , дъщеря на посланик Абдулуахаб Ал-Нажар. ОАЕ за първи път имаше свой щанд на..

публикувано на 05.12.19 в 17:31

Кметът на "Оборище" иска да реставрира 50 сгради, паметници на културата

Около 50 сгради, главно в района около бул. “Мария Луиза” и Женския пазар, попадат в списъка на район "Оборище" за сгради паметници на културата в аварийно състояние, които трябва да бъдат реставрирани. Една от основните цели, които кметът  Николай Александров си поставя, е да влезе в продуктивен диалог с гражданите и Столичната община и да работят..

публикувано на 05.12.19 в 17:00

По-малко студенти, по-добри позиции на пазара на труда

По-малко студенти в държавните университети, но с по-добра реализация на пазара на труда. Този извод направиха от Министерството на образованието и науката при представянето на  Рейтинговата система на висшите училища в България за 2019 г. Най-предпочитан от кандидат-студентите отново е Софийският университет „Св.Климент Охридски“, който води в 21 от..

публикувано на 05.12.19 в 16:37

"КонсУмувай" - да възпитаваш отговорно потребление

Екоцентризмът е отговор на антропоцентризма, при който човекът е издигнат на пиедестал и е покровителят на всичко. При екоцентризмът, напротив - човекът е част от всичко, част от екосистемата и той е свързан с всичко, което го заобикаля по един естествен начин. Това обясни пред Радио София Христина Банчева , преподавател в Лесотехническия университет..

публикувано на 05.12.19 в 16:04

Международният панаир на книгата отново "превзема" НДК

На 10 декември в Националния дворец на културата започват Софийският международен литературен панаир на книгата и Софийският международен литературен фестивал. Организатор e Асоциация "Българска книга” -  единственото сдружение на книгоиздатели, книготърговци и литературни агенти в страната. В организацията членуват книгоиздатели,..

публикувано на 05.12.19 в 12:04

Възстановено е движението по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“

Възстановено е движението по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ в зоната на метростанция „Театрална“, съобщават от Столичната община. От 04.30 часа тази сутрин са възстановени маршрутите на автобусни линии №11, 213 и 404 в посока автостанция „Гео Милев“, ж.к. „Младост 4“ и ж.к. „Дружба 2“, както следва: - автобусите от линии №11 и 404 ще се движат от..

публикувано на 05.12.19 в 08:46