Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Толерантното отношение е най-важното условие за бежанците, търсещи работа в България

Снимка: Дора Атанасова

"Каритас" проведе четвърта поредна трудова борса за свързване между потенциални работодатели и търсещи закрила хора у нас. Кариерният център работи вече трета година по програма за заетост. Бизнес секторите, които най-често се интересуват от бежанци са такива, за които няма интерес от българи, обобщава Десислава Петкова от отдел "Миграция и интеграция".

Трудовото посредничество включва подготовка на автобиография, представяне по време на интервю, същността на трудовите договори, правилата за безопасна работа и професионално менторство. Най-често бежанци се търсят от фирми, свързани с производство, коол центрове, туристическия бранш. Работодателите посочват като трудност при работа с бежанци езиковата бариера.

60% от наетите бежанци на работа се задържат във фирмите след шестия месец. Това, което интересува хората със закрила у нас на трудовия пазар е да работят при достойни условия.

Стремежът на "Каритас" е все повече жени - бежанки, да намерят своята работа в България. За повечето от тях е важно да работят легално, да срещат толерантно отношение, работното време и размерът на заплатата.

По време на трудовите борси, които организира "Каритас" участват между 80 и 100 души, търсещи закрила в нашата страна. Те се срещат с 10 местни работодатели.Следващата борса ще се проведе през септември месец в Харманли, където се намира и един от българските центрове за настаняване на бежанци. 

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава набирането на водачи в "Столичен автотранспорт"

Продължава набирането на шофьори в "Столичен автотранспорт". Това съобщи директорът на дружеството Слав Монов . След увеличението на заплатите вече са назначени около 60 нови водачи на автобуси. На полигона в "Малашевци" могат да се обучават 29 водачи, като в момента са се записали 13 души. Монов отбеляза, че увеличението на заплатите и..

публикувано на 16.07.19 в 18:05

Хипнотерапията - въображение, което лекува

Стрес, напрежение, паник атаки, фобии, зависимости... Това е част от съвременното ежедневие, с което всички се борим от момента, в който звънне алармата ни сутрин.  Не винаги, обаче, можем сами да се справим с подобен тип предизвикателства, които, натрупвайки се, могат да влошат качеството ни на живот.  Понякога е нужен специалист, който да ни..

публикувано на 16.07.19 в 17:38
Кметът на Самоков Владимир Георгиев

Жилищният проблем е тема и от дневния ред на Самоков

Самоков е по-малък град, но също има проблеми по отношение на жилищната политика. Знаете, че имаме ромски квартали, така че въпросът е на дневен ред – отбеляза в ефира на Радио София кметът на града Владимир Георгиев. – Опитваме се да поддържаме общински фонд, но ведомствените жилища от него са недостатъчни,   спрямо нуждите и желанията на..

публикувано на 16.07.19 в 15:55

Иво Иванов провокира бъдещи писатели с цитати

По повод пет години от издаването на книгата "Кривата на щастието", на пазара излезе бележник с 52 избрани цитата от Иво Иванов. В него са публикувани избрани текстове от книгите "Кривата на щастието“ и „Отвъд играта“. Освен неподправените текстове, посветени на действителни личности и събития, в бележника всеки може да записва своите лични истории,..

публикувано на 16.07.19 в 15:28

Тестов електробус до метрото тръгва в "Люлин" и "Овча купел"

Тестов електробус ще се движи за една седмица в столичните квартали "Овча купел" и "Люлин". Целта е в бъдеще 30 подобни електробуса да бъдат довеждащ транспорт до метростанциите в кварталите. Машината е шестметрова, с 22 места и е подходяща за малките вътрешноквартални улици. На последното си заседание Столичният общински съвет одобри..

публикувано на 16.07.19 в 14:51

Качеството на атмосферния въздух влияе върху здравния статус на населението

Въпреки че сме в разгара на лятото и дори трафикът в столицата е понамалял, въпросът за чистотата на въздуха отново е актуален. Преди дни по съдебно дело, заведено срещу Столичната община от граждани и неправителствени организации, обединени в „Група за чист въздух“, бяха отправени неотложни препоръки улиците в София да се мият по-често, наред с..

публикувано на 16.07.19 в 14:08

Две заглавия от книжарницата - за родителство и за млади читатели

Днес отново надникваме във витрината на книжарницата, на път за морето или в друга посока, но изцяло подвластни на лятото. И днес на помощ в морето от литература идва Темз Арабаджиева с избор и мнение. Първото заглавие, на което се спираме, е „К нижарничката на брега “ . Става дума за необикновена книжарница, която не само е..

публикувано на 16.07.19 в 12:12