Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Робот в Майчин дом ще оперира жени с гинекологични и мъже с урологични проблеми

Снимка: Лилия Герчева
Последно поколение на роботизираната хирургична система за безкръвни операции Da Vinci беше открита днес в Специализираната АГ болница Майчин дом.
С тържествен водосвет беше открито обновеното фоайе на лечебното заведение, както и ремонтираната Първа гинекологична клиника.

Системата за роботизирана хирургия е на стойност 6 милиона лева. От тях 2 милиона са осигурени от здравното министерство, 2 милиона - от Медицинския университет, останалите - от собствени приходи на Майчин дом.

Новата система ще позволи извършването на безкръвни гинекологични и урологични операции - обясни директорът на Майчин дом проф. д-р Иван Костов. – Машината надгражда човешкия потенциал – движения, очи…

Финансирането на дейностите, които ще се извършват с робота ще бъде чрез НЗОК, което ще се обсъди по време на преговорите за Национален рамков договор за 2020 година. С новата апаратура ще работят и уролози от Александровска болница.

Снимка: Лилия ГерчеваПроф. Костов очаква първите пациенти да могат да бъдат оперирани по клинична пътека на здравната каса поне след около месец.

На тържествения водосвет присъстваха още патриарх Неофит, председателят на парламента Цвета Караянчева, омбудсманът Мая Манолова, кметът на София Йорданка Фандъкова, директори на столични болници и медицински специалисти.

В "Майчин дом" днес беше учредено болнично настоятелство, а сред членовете му са Западноевропейският митрополит Антоний, председателят на парламента, кметът на София и омбудсманът.
Още за възможностите на роботизираната хирургична система ще чуете в предаването "Часът на здравето" в неделя след 9:00 ч.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Променят движението в столицата заради церемонията пред паметника на Васил Левски

На 19 февруари в центъра на София ще бъде въведена организация на движението във връзка с възпоменателна церемония пред паметника на Васил Левски по повод 147-та годишнина от гибелта на Апостола на свободата. Забраните за паркиране влизат в сила от 08.00 часа и ще продължат до 18.00 часа , с изключение на автомобилите на служителите на общинска..

публикувано на 18.02.20 в 18:56

Непал и Хималаите не се посещават, те се преживяват

Най-добрите идеи винаги идват спонтанно. Точно такава е и тази, която отвежда приятелите Боян Симеонов и Станимир Йорданов в далечните земи на Непал. Двамата млади мъже решават, че искат да прекарат коледните и новогодишните празници далеч от дома за разнообразие. Купуват си билети и след няколко дни мечтата им да се озоват в полите на Хималаите се..

публикувано на 18.02.20 в 18:04

Отложиха доклада за ремонта на Борисовата градина

След повече от час и половина дискусии, Комисията по околна среда към Столичния общински съвет, отложи доклада за ремонта и обновяването на историческата част на Борисовата градина. Недоволствата бяха породени от процедурата за кандидатстване за безвъзмездна финансова помощ , както и срещу утвърждаването на идеен проект , преди да е одобрен..

публикувано на 18.02.20 в 17:45
На СФФ ще бъде връчена Наградата на София на художника, аниматора, режисьора и продуцента Анри Кулев

Българското кино може да бъде подпомогнато и с промени в законодателството

В рамките на месец и половина законът за филмовата индустрия се очаква да бъде предоставен за обществено обсъждане, след което той ще мине по всички държавни институции и ще влезе за гласуване парламента. Изразено е разбиране от страна на Министерството на културата за предоставянето на 10 млн. лева допълнително за производство на български филми,..

публикувано на 18.02.20 в 17:36
Пламен Таушанов – Председател на Управителния съвет на БАЗП

Трябва да се оценява и да се заплаща извършването на дейност, а не клиничната пътека

“Най-важният въпрос в здравната система, е че трябва да се оценява и да се заплаща извършването на дейност, а не клиничната пътека , процедура и т.н., т.е. какво е свършено. Това каза Пламен Таушанов - председател на УС на Българската асоциация за закрила на пациентите. Според него, за да започне да се заплаща трябва да има разписани процедури по..

публикувано на 18.02.20 в 16:16

Ученици и почитатели почетоха Михаил Ангелов за 88-годишнината от рождението му

88-годишнината от рождението на големият наш диригент Михаил Ангелов (19 февруари) бе отбелязана снощи с концерт на едни от най-известните музиканти - негови ученици в къщата-музей "Борис Христов" в столицата. Оперните певци Анита Дафинска, Силвия Ангелова, Вихра Смилкова, Лидия Кулекова, Деян Павлов и Кирил Марков изпълниха арии и дуети..

публикувано на 18.02.20 в 16:03

327 автомобила проверени за вредни газове за седмица

Продължават съвместните проверки на Столичния инспекторат и Пътна полиция при СДВР за замърсяващи автомобили. От 12 февруари досега екипите са проверили 327 автомобили с помощта на газ-анализатори. Извършва се контрол на техническа изправност на очистващата инсталация на автомобилите, както и чистотата на ходовата част на камионите. Целта е..

публикувано на 18.02.20 в 14:39