Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Робот в Майчин дом ще оперира жени с гинекологични и мъже с урологични проблеми

Снимка: Лилия Герчева
Последно поколение на роботизираната хирургична система за безкръвни операции Da Vinci беше открита днес в Специализираната АГ болница Майчин дом.
С тържествен водосвет беше открито обновеното фоайе на лечебното заведение, както и ремонтираната Първа гинекологична клиника.

Системата за роботизирана хирургия е на стойност 6 милиона лева. От тях 2 милиона са осигурени от здравното министерство, 2 милиона - от Медицинския университет, останалите - от собствени приходи на Майчин дом.

Новата система ще позволи извършването на безкръвни гинекологични и урологични операции - обясни директорът на Майчин дом проф. д-р Иван Костов. – Машината надгражда човешкия потенциал – движения, очи…

Финансирането на дейностите, които ще се извършват с робота ще бъде чрез НЗОК, което ще се обсъди по време на преговорите за Национален рамков договор за 2020 година. С новата апаратура ще работят и уролози от Александровска болница.

Снимка: Лилия ГерчеваПроф. Костов очаква първите пациенти да могат да бъдат оперирани по клинична пътека на здравната каса поне след около месец.

На тържествения водосвет присъстваха още патриарх Неофит, председателят на парламента Цвета Караянчева, омбудсманът Мая Манолова, кметът на София Йорданка Фандъкова, директори на столични болници и медицински специалисти.

В "Майчин дом" днес беше учредено болнично настоятелство, а сред членовете му са Западноевропейският митрополит Антоний, председателят на парламента, кметът на София и омбудсманът.
Още за възможностите на роботизираната хирургична система ще чуете в предаването "Часът на здравето" в неделя след 9:00 ч.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Тренд": Отчита се повишена тревожност по темата Covid-19

Наблюдава се задържане на тенденцията за ерозия в доверието към основната управляваща политическа сила, вследствие на привидното успокоение на политическата ситуация, от гледна точка на нейния кризисен момент. Това довежда до своеобразен паритет между ГЕРБ и основната опозиция - БСП. Това сочи социологическо проучване на изследователския център..

публикувано на 23.10.20 в 18:32

Защо малко български студенти се възползват от европейските програми

По европейските програми за обмен на практики или участие в международни младежки програми българските студенти не са сред най-активните. Причина затова не е само тяхната заетост, но и липсата на достатъчно информация, както и тромавата и невинаги ясна процедура, установи проверка на Радио София. „Два пъти годишно провеждаме срещи в университетите,..

публикувано на 23.10.20 в 17:12

Съвременната интерпретация е за по-женствена Турандот

Оперната прима  Цветелина Василева влиза в ролята на принцеса Турандот в мащабната продукция на Държавната опера - Варна и "Парма ОперАрт" на 25 октомври в зала 1 на НДК. "Аз съм много свързана с Турандот, тъй като в дългата ми кариера - вече почти 30 години, съм изпълнявала и другата сопранова роля - на Лиу. Така че винаги пред погледа ми е била..

публикувано на 23.10.20 в 17:05

Спазването на предписанията срещу Covid-19 е твърде пожелателно

Мрачните прогнози за развитието на Covid-19 и това, което в действителност се случва, като предпазни мерки в страната ни, буди недоумение, защото хората сякаш отказват да пазят себе си и близките си от заразата. За разликата в начина, по който се подхожда към ситуацията в България и Турция разказва юристът Севдалин Божиков . “Още от самата граница ни..

публикувано на 23.10.20 в 16:39

Мъжете на здравословно хранене с по-добра ерекция

Мъжете, които предпочитат органични храни, страдат по-малко от нарушена ерекция, твърдят американски учени. Положително влияние върху женската сексуалност има средиземноморската диета= От 30 до 52 % от мъжете над 40-годишна възраст страдат от различни проблеми, които пречат на осъществяването на пълноценен полов акт. Най-често става въпрос за..

публикувано на 23.10.20 в 16:35

"Нарисувай ми Вселена" в Кюстендил

С Евгени Серафимов  говорим в пътуващото ни студио на площад "Велбъжд" в Кюстендил. На две крачки от черешите, изрисувани по площада от неговите Нови майстори още в началото на времената на  пазене на дистанция, за да могат хората да са на „една череша разстояние“. Под тези череши площадът „пази“ и спомена за автопортрета на Майстора на декар и..

публикувано на 23.10.20 в 16:10
Антония Енева

Понеже си нямаме крава…

     Ако ви е замирисало на окосено сено или обикновена плява - има защо. Това е За цвят и мерудия и днес ще бъда вашият пастир на нивата от събития. Нивата е пловдивска, кравефермата също, главният герой - не. Той е от Банкя, но беше там за снимките на новия епизод на „Близо до народа“. Още в самото начало при вида на голяма селскостопанска..

публикувано на 23.10.20 в 16:10