Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Страница 19

Дневникът на една софиянка: Чувството за вина убива

Гардероб: H&MАко можех да отърва себе си и човечеството от едно единствено чувство, то би било чувството за вина.

Ще кажете: как така, тогава със сигурност моралните устои ще бъдат завинаги срутени. Как сгрешилият ще осъзнае грешката си, как, аджеба, ще успее да се поправи.

Психолозите заявяват, че ако човек е лишен от чувство за вина, то със сигурност проявява признаци на социопатия и личностно разстройство.

Ако става дума за убийства, насилие, терор и насилникът се чувства идеално с тези си занимания, той, освен че не чувства вина, най-вероятно изпитва и удоволствие от стореното.

Аз се сещам обаче за още един хипотетичен казус: ако имахте възможност, дали бихте убили бебето Хитлер?

Замислихте се, драги мои, върху тази морална дилема и аз сериозно го направих, даже направо си го представих. Това питане са отправили от вестник „Ню Йорк Таймс“ и всъщност е било предмет на сериозно проучване.

Мога да ви забия и в други подобни казуси, когато най-общо казано добри хора са готови да извършват ужасни неща, на първо четене, разбира се. Светът определено не е черно-бял.

Но аз исках да поговорим за това състояние, когато се чувствате виновни почти през цялото време. Тоест не сте сигурни напълно, че сте извършили нещо нередно, но въпреки това се съмнявате. Това също до голяма степен е част от клинично състояние. Доста неврози са придружени от т.нар. комплекс за вина.

Хайде сега обаче да разгледаме по-подробно една семейна картина, която често ни провокира да се поддаваме на чувството за вина и често разпознаваме нечия реплика като укор.

Тук вдигам плахо ръка и аз съм от отбора на вечно виновните. Решила съм обаче да го напусна, защото перманентното чувство за вина води до лишаване от щастие и съответно до дългосрочна депресия. Вината разболява. Тя е абсолютно токсична!

Вярвам, че сте забелязали в картинката, че винаги има следната конфигурация: насилник и жертва, те се нуждаят един от друг и често е възможно да сменят ролите си.

Чувството на вина, отправено или почувствано, може да бъде резултат от травма, загуба и неглижирано отношение от страна на родителите, малтретиране в ранна детска възраст.

Много често жертвите смятат, че са предизвикали това отношение и са виновни за случилото се. Тези хора със сигурност се нуждаят от сериозна терапия.

Лично за себе си съм осъзнала една причинно-следствена връзка… Доста често тези взаимоотношения се основават на търговски принципи.

Ето ти пет кила любов, върни ми ги сега в 7 лева внимание. Аз ти дадох онзи ден незабравимо щастие, сега, въпреки че ти е лошо, трябва да ми го върнеш на момента. Направих за теб толкова много, а ти не ме обичаш достатъчно.

Дребнавост, егоизъм, безпардонност…

Най-важното, на което трябва да се научим, приятели, и аз се опитвам всеки Божи ден, е, че в обичта няма мерилки.

Би трябвало да има разбиране, внимателно изслушване, щастие от факта, че даваш, без да очакваш и липса на каквато и да е било суета.

Обичаш, за да обичаш и толкоз!

ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. д-р Любина Веселинова

Доц. Любина Веселинова: Развитие на лимфедем може да се подозира, ако отокът на крайниците не се повлиява от повдигане

Хората, които водят заседнал начин на живот или практикуват професии, които изискват продължителен престой в седнало или право положение най-често страдат от отоци и лимфен застой. ВМА въвежда иновативна терапия, която позволява комплексен подход при лечението на тези състояния, често са характерни и за някои по-сериозни заболявания. Първа клиника по..

публикувано на 16.02.20 в 12:40

Нови лаборатории ще съхраняват българското културно наследство

Националният етнографски музей съдържа над 50 хиляди артефакти, събирани от 1906 година насам, от всички региони на България, от българските общности в чужбина, от различните културни, етнически и религиозни общности които населяват страната ни. Важен архивен център за нематериално културно наследство от гледна точка на богатствата които съдържа...

публикувано на 16.02.20 в 12:00

Румяна Кирчева – Меченска или първата глътка въздух

Понякога се налага новородената рожба да бъде потупната по гръбчето или пошляпната по дупето, за да изплаче и поеме първата глътка въздух в своя живот. Досещате се – тази среща в „Мисията  Милосърдие “ ще да е с акушерка. Макар че в наши дни  Румяна Кирчева – Меченска  е ментор на младите лекари в столичната болница „Света Анна“. Което ѝ дава..

публикувано на 15.02.20 в 13:15

Алжир - много различни светове в една държава

Алжир е една екзотична дестинация, която не е чак толкова популярна сред масовия пътешественик. Средиземноморската Ривиера, историческите забележителности и пустинята остават незабелязани от европейските туристи. Един любопитен факт, който вероятно малцина от нас знаят е, че след Италия, Алжир е втората държава в света с най-добре..

публикувано на 15.02.20 в 11:05

92% от българите никога не са срещали бежанци, но се страхуват от тях

92% от българите никога не са срещали бежанци, но се страхуват от тях. Това посочи  Красимир Кънев - председател на Българския хелзинкски комитет (БХК), по време на форума „Заедно в защита на малцинствата от престъпления от омраза“, който е кулминацията на проекта на БХК „NO HATE-BG". От друга страна директорът на Агенцията на ЕС за основните права..

публикувано на 14.02.20 в 18:26

Слави от The Clashers

Идеи, труд и упоритост – тези три неща са основата, върху която стъпва един от най-известните ютюбъри в България – Слави от The Clashers . Освен видеата с ТОП класации, с които набира популярност, Слави записва и такива, в които играе любимите си видеоигри. Въпреки всички пречки по пътя, той не се отказва и събира над милион абонати: Първата..

публикувано на 14.02.20 в 17:57

Телемедицината - иновативен помощник в действие

Отдалечената диагностика на някое заболяване или изпращането на здравен съвет дистанционна са възможносит, които не заместват физическия преглед от лекар. В редица случаи обаче, това е единствен възможен вариант за медицинска помощ. На някои места в страната лекар отива само веднъж месечно. И именно тук идва на помощ телемедицината. Красимира..

публикувано на 14.02.20 в 17:05