Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Роженският събор - живописна страница от дълговечната българска история

Снимка: Катя Василева

Стотици каба гайди огласиха роженските поляни в подножието на най-големия национален трибагреник, с размери над 7 дка, при откриването на Събора на народното творчество и животновъдството "Рожен 2019".

Сборен оркестър изпълни емблематичната "Гайдарска сюита", влязла в Рекордите на Гинес. Естествено продължение на космическата енергия, завладяла хилядите българи на Рожен беше изпълнението на Валя Балканска и гайдаря Петър Янев на "Излел е Дельо хайдутин". На сцената излезе и 14-годишната Мария Бечева от Чепеларе, която Валя Балканска нарича своя наследница.

Традицията на Роженския събор беше спазена, като лично президентът Румен Радев удари родопските чанове, за да даде началото на събора. В речта си той посочи:

Ние, българите тачим местата, които ни събират и обединяват, които ни дават възможност да погледнем към самите себе си през погледа на нашите предци и техните ценности. Роженският събор е съвременен израз на красива и живописна страница от родопската приказка, от дълговечната българска история. Някога на тези поляни са си давали среща разделените родопски родове от двете страни на границата. Днес се стичаме хиляди от всички краища на отечеството, от целия свят, за да почерпим сила от корена. Да потърсим най-чистата вода от извора за зажаднелите си души.
   
С различни прояви, изложби, музейни експозиции Съборът на народното творчество и животновъдството представя богатото ни фолклорно наследство и традиции. Над 3500 са участниците в Националния фолклорен конкурс, сред които и бесарабски българи от Украйна.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Разпънаха гигантския трибагреник за "Рожен 2019"

Хиляди посетители се очакват на Събора на народното творчество и животновъдството "Рожен 2019". Събитието ще бъде открито на 19 юли в 10.30 часа с дефиле на повече от 200 гайдари в подножието на най-големия национален трибагреник, разгънат на повече от..

публикувано на 18.07.19 в 15:38
ВИЖТЕ ОЩЕ

Димитър Копаров: Трябва да се даде приоритет на енергийната ефективност

Напоследък много често се говори за т.нар. Европейски зелен пакт , предложен от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, който засяга всички аспекти на икономиката и по-сериозно строителството. Това е една инициатива, която се опитва..

публикувано на 02.07.20 в 17:50
Лазар и Мартина вече добре знаят, че за кампанията ще е нужен голяяям контейнер

Приемат пласмасови "Капачки за бъдеще" на пл. „Александър Батенберг“

Шестата кампания за събиране на капачки предстои да се състои в София тази неделя на пл. „Александър Батенберг“ между 9 и 17 ч. За последните 2 години в инициативата "Капачки за бъдеще" са събрани и рециклирани 260 тона пластмасови капачки ,..

публикувано на 02.07.20 в 17:48
Ваня Кастрева

Ваня Кастрева: София отново с ръст при външното оценяване

На фона на общата статистика от резултатите по националното външно оценяване в седми клас и тази година София се показа като столица на знанието. Така звучи изводът, който направи пред Радио София началникът на съответното Регионално управление на..

публикувано на 02.07.20 в 16:33

Протестиращи родители водят деца "На ясла и градина при Бойко Борисов"

Трети граждански протест против липсата на достатъчно общински ясли и градини организират родители, обединили се във Фейсбук група "Ваучери за неприетите деца в ясли и градини" . Демонстрацията тази вечер е под наслов "На ясла и градина при Бойко..

публикувано на 02.07.20 в 14:45

Направи ли Covid-19 българите по пестеливи

50% от хората в световен мащаб са анулирали плановете си за лятото. Това показва “Летен барометър” - международно изследване на “Фератум” с въпроси, които тази година са свързани с Covid-19 и финансовите планове през 2020 г. В него са включени домакинства..

публикувано на 02.07.20 в 14:41

Вече има проект на ПУП за Зеления ринг в столицата

„ Зеленият ринг “ вече има проект за подробен устройствен план, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. Той свързва с нов линеен парк, вело и пешеходна алея „Слатина“ с „Изток“ и Борисовата градина. Включва 3,1 км велоалея, пешеходни алеи, 30..

публикувано на 02.07.20 в 17:20

„Песен за човека“ е филм не само за Вапцаров, а по-скоро за поемата му

Пълнометражния филм „Песен за човека“ по сценарий и режисура на Петър Дойчев можем да гледаме тази вечер в Културния център G8. Разбира се, творбата е посветена на български поет Никола Й. Вапцаров. Дойчев е студент по кинорежисура в Нов..

публикувано на 02.07.20 в 13:21