Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роженският събор - живописна страница от дълговечната българска история

Снимка: Катя Василева

Стотици каба гайди огласиха роженските поляни в подножието на най-големия национален трибагреник, с размери над 7 дка, при откриването на Събора на народното творчество и животновъдството "Рожен 2019".

Сборен оркестър изпълни емблематичната "Гайдарска сюита", влязла в Рекордите на Гинес. Естествено продължение на космическата енергия, завладяла хилядите българи на Рожен беше изпълнението на Валя Балканска и гайдаря Петър Янев на "Излел е Дельо хайдутин". На сцената излезе и 14-годишната Мария Бечева от Чепеларе, която Валя Балканска нарича своя наследница.

Традицията на Роженския събор беше спазена, като лично президентът Румен Радев удари родопските чанове, за да даде началото на събора. В речта си той посочи:

Ние, българите тачим местата, които ни събират и обединяват, които ни дават възможност да погледнем към самите себе си през погледа на нашите предци и техните ценности. Роженският събор е съвременен израз на красива и живописна страница от родопската приказка, от дълговечната българска история. Някога на тези поляни са си давали среща разделените родопски родове от двете страни на границата. Днес се стичаме хиляди от всички краища на отечеството, от целия свят, за да почерпим сила от корена. Да потърсим най-чистата вода от извора за зажаднелите си души.
   
С различни прояви, изложби, музейни експозиции Съборът на народното творчество и животновъдството представя богатото ни фолклорно наследство и традиции. Над 3500 са участниците в Националния фолклорен конкурс, сред които и бесарабски българи от Украйна.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Разпънаха гигантския трибагреник за "Рожен 2019"

Хиляди посетители се очакват на Събора на народното творчество и животновъдството "Рожен 2019". Събитието ще бъде открито на 19 юли в 10.30 часа с дефиле на повече от 200 гайдари в подножието на най-големия национален трибагреник, разгънат на повече от..

публикувано на 18.07.19 в 15:38
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 24.04.24: Накъде отива България след 9 юни?

Коментатори във "Форум" в сряда бяха д-р Любомир Стефанов - политолог и преподавател в Нов български университет и Мартин Димитров – рекламист, популярно лице с гражданска позиция по актуалните събития и процеси. Заедно с водещия Лъчезар Христов,..

публикувано на 24.04.24 в 19:05

Добър 3,59 получава държавата в грижата за децата, според новия доклад на НМД

Националната мрежа за децата представи оценката от годишния доклад “Бележник – какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?” . Това е 13-о поред издание на мониторинговия доклад, който оценява напредъка на държавните институции в грижата..

публикувано на 24.04.24 в 17:29

Благотворителен концерт и изложба "Христос Воскресе - светла радост донесе!"

В събота, 27 април, Лазаровден от 12.30 ч. пред новостроящия се храм "Св. Патриарх Евтимий" в Люлин в София ще се проведе празничен благотворителен Великденски концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!". Събитието е със специалното участие..

публикувано на 24.04.24 в 15:17

България вероятно няма да отговори на инфлационния критерий за въвеждане на еврото от 1 януари 2025 г.

България вероятно няма да въведе еврото от 1 януари 2025 г. Пред БТА управителят на БНБ Димитър Радев каза, че по-вероятен сценарий за присъединяване към еврозоната е по-късно през 2025 година. Българската стопанска камара е била част от..

публикувано на 24.04.24 в 14:56
Снимки: divotvortsi.bg

На Дендрариума на Витоша се събират свидетели на събуждането на гората

В края на седмицата приключенците от "ДивоТворци" канят малки и големи да учат и да се забавляват на Витошкия Дендрариум и околните пътеки. Събитието на 27-28 април (събота и неделя, от 09:00 ч. до 16:30 ч.) е предназначено и за родители, и..

публикувано на 24.04.24 в 13:56

Прокуратурата е отказала наказателно производство срещу директора на "Пирогов"

Прокуратурата е отказала да образува наказателно производство срещу директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров заради липса на данни за престъпление. Това съобщиха от здравното министерство. Преди няколко месеца бившият здравен министър Христо..

публикувано на 24.04.24 в 13:09