Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

На 3 август

"По стъпките на Вазов" - от Лесковдол до Могилата

Снимка: Софийска митрополия

На 3 август в свогенското село Лесковдол ще се проведе традиционният туристически поход и събор "По стъпките на Вазов". В празника, който започва рано сутринта и продължава до късно в съботната нощ, се очаква да вземат участие над 500 души от различни туристически сдружения и читалища. Доброто настроение, песните и танците са гарантирани, казват организаторите от Община Своге и Сдружение „Обединени Балкани“.
Под мотото "Не се гаси туй, що не гасне!" ще бъде отбелязана 120-ата годишнина на Вазовия пътепис "Седем престола" и на стихотворенията "Хайдути" и "Клепалото бие". В 8.30 часа от центъра на Своге тръгва колоездачен поход по маршрута Своге - Лесковдол - местностите "Размирица" и "Влахина" - "Ветрилова воденица“, като крайната цел е местността Могилата, където ще се проведе и съборът. Паралелни походи към това място ще тръгнат от селата Лесковдол и Бов, обясни Андрей Маринков, председател на Сдружение „Обединени Балкани“.

Родолюбивата цел на инициативата "По стъпките на Вазов" кара и Община Своге да я подкрепя и стимулира, каза пред Радио София заместник-кметът Нина Копринджийска. Фестивалът има и друга част - етно събор, който ще продължи до 10 вечерта, когато ще има празнична заря. 

Чуйте увлекателния разказ на Андрей Маринков за пътя на Вазов до манастира "Седемте престола".

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пътната полиция засилва контрола около училищата и детските градини

Пътната полиция засилва контрола около училищата и детските градини. Ще се следи и дали се дава предимство на пешеходци и велосипедисти, обяви Мария Ботева от МВР. "Голяма част от децата, а и техните родители, използват последните дни, в които няма дъждове, за да могат да управляват велосипедите си”, казва Ботева. За осигуряване безопасността на..

публикувано на 25.09.20 в 18:45

Български учени от чужбина подкрепят процеса на демократизация в страната ни

Български учени, изследователи и юридически специалисти в чужбина, излязоха с отворено писмо, в което заявяват, че подкрепят процеса на демократизация в страната ни. Писмото е съставено и одобрено от всички участници, и включва 73-ма учени от около 60 университета и организации в 12 страни. Сънародниците ни споделят, че следят продължаващите..

публикувано на 25.09.20 в 18:32
Мирия Вехкапера

Защо кръговата икономика във Финландия се преподава в още в училище

В "Радиокафе" започваме да ви представяме различни региони в Европа. Първата ни "стъпка" е далеч на север, във финландския град Оулу (Oulu). Именно оттам е Мирия Вехкапера , която е един от новите членове на Европейския комитет на регионите, част от групата Renew Europe като представител именно на региона Оулу. Въпреки че е само на 44 години, тя..

публикувано на 25.09.20 в 17:50
Иво Христов

Обучението е преди всичко социализиращ процес

Към дистанционното обучение трябва да се подхожда внимателно, защото има много подводни камъни. “Най-важното, което трябва да се знае по отношение на което и да било обучение е, че това е преди всичко социализиращ процес . Това не е процес на предаване на данни. Най-важното в образователния процес е, че се създават умения, създават се връзки,..

публикувано на 25.09.20 в 17:09
Проф. Антоанета Христова

Антоанета Христова: Все още ГЕРБ са без алтернатива

В момента сме в много силна, много агресивна предизборна кампания . Пред нас е подреден пъзел, който трябваше да обслужи политически цели на играчите в пъзела. Именно в резултат на продължилия протест много ясно започнахме да различаваме хората, които през него провеждат предизборна кампания. Тази констатация сподели пред Радио София..

публикувано на 25.09.20 в 16:16

РЗИ- София тества над 300 учители за антитела на Covid-19

Столичното РЗИ започна тестването на учители, които са в рисковата група за наличието на IgM/IgG антитела на Covid-19. Става дума за кръвни тестове, които са различни от бързите и от PCR тестовете. “Към настоящия момент са изследвани малко над 300 учители, като тестовете, които правим, са за антитела. Имаме 7 положителни резултата на учители, които..

публикувано на 25.09.20 в 16:02

В Самоков се подготвят и се надяват на по-добър туристически сезон

В Самоков и родители, и учители искат учебната година да бъде здрава и присъствена. Това съобщи пред Радио София кметът на общината Владимир Георгиев след разговори в учебните и детските заведения. В момента обстановката е спокойна и няма огнище на Covid-19. Кметът се надява на по-добър туристически сезон през зимата, въпреки..

публикувано на 25.09.20 в 15:28