Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Два пъти повече са бежанците за последните 20 години

Хората бягат от военни конфликти и мечтаят да се завърнат у дома

Снимка: EPA / BGNES
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Броят на хората, бягащи от преследване и военни конфликти, е достигнал 70.8 милиона през 2018 година, показва годишният доклад „Глобални тенденции“ 2018 на Агенцията на ООН за бежанците.

Броят им е два пъти повече от нивото отпреди 20 години, с 2.3 милиона повече отпреди една година и съответства на население по брой между това на Тайланд и Турция. През 2018 г. най-голям брой нови молби за закрила са подадени от граждани на Венецуела - 341 800, коментира Борислав Грозданов от Агенцията на ООН за бежанци. 

Всеки втори бежанец е дете

Глобалните тенденции през 2018 при бежанците са свързани с децата, тъй като всеки втори бежанец е дете, много от които непридружени. Уганда отчита 2 800 деца бежанци на възраст пет или по-малко години, които са сами или отделени от семействата си.

Докладът на ООН за бежанците посочва като градски феномен, че като бежанец е по-вероятно да живеете в малък или голям град (60%), отколкото в селски район или лагер. Тенденцията, която се запазва е, че броят на хората, които са бежанци, търсещи закрила или вътрешно разселени лица, в момента е 1:108, докато преди десет години е бил 1:160.

За бежанците най-доброто решение е да се върнат у дома доброволно, в безопасност и с достойнство. Въпреки това, през 2018 г. само 92 400 бежанци са били презаселени, което е по-малко от 7% от броя на чакащите. Около 593 800 бежанци са успели да се завърнат у дома, а 62 600 са били натурализирани.
Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампания на БДФ разказва истории за неизвестни „Дарители – Будители“

Информационна кампания с послание „Дарители – Будители“ започна Българският дарителски форум (БДФ) от началото на октомври. Инициативата ще продължи до Деня на народните будители - 1 ноември. Повече за идеята и реализацията пред БНР-Радио София разказа Теодора Петрова от БДФ. До края на октомври ще бъдат разказвани истории от..

публикувано на 03.10.23 в 19:04

Научна сесия и връчване на наградата "Джон Атанасов" в рождения ден на учения откривател

С научна сесия Българската академия на науките ще отбележи 120 години от рождението на Джон Атанасов , създал първия цифров електронен компютър. Събитието ще се проведе от 16:00 часа на 4 октомври, в зала „Проф. Марин Дринов“ на Академията (ул. „15-ти ноември“ 1). Два часа по-рано на специална церемония президентът Румен Радев ще връчи..

публикувано на 03.10.23 в 18:01
Проф. Красимир Андонов

Уловени мигове между хора и животни в изложбата "Истории с опашки"

Изкуството на репортажната фотография и уловените моменти между хора и животни е показано в изложбата "Истории с опашки", в галерия "Синтезис". Тя бе открита в края на септември и ще може да бъде видяна до 11 ноември. В предаването “Радиокафе“ я представи нейният автор проф. Красимир Андонов - кинооператор, фотограф и преподавател в НАТФИЗ...

публикувано на 03.10.23 в 16:06

Канят български артисти на 4-дневна работилница с фотографа Йоахим Шмид

Гьоте Институт отправя отворена покана  към всички български артисти, без ограничение във възрастта, опита, или полето им на дейност,  за безплатна 4-дневна работилница с германския артист и фотограф Йоахим Шмид, във връзка с предстоящата му изложба в София. Целта ще бъде създаване на собствени книги с намерени изображения и текстове...

публикувано на 03.10.23 в 15:50
Любомир Кючуков

Любомир Кючуков: Войната в Украйна не може да бъде спечелена, защото не може да бъде загубена

Колко дълго може да продължи война, която не може да бъде спечелена? Този въпрос е резонен, ако се приемат за верни тезите, че войната в Украйна не може да бъде спечелена, коментира пред БНР-Радио София Любомир Кючуков , директор на Института за икономика и международни отношения, бивш зам.-министър на външните работи и дипломат.  По..

публикувано на 03.10.23 в 15:41

Проектът "Приказки на колела" събужда в децата любов към природата

Проектът "Приказки на колела" тръгва на турне в училища и детски градини от район "Подуяне“.  Инициативата има за цел да събуди у децата любов и уважение към природата. Те  трябва да знаят, че дърветата са не само кислорода на планетата, нои са част от цялата екосистема. “Идеята на целия проект, подкрепен от Столичната програма "Култура",..

публикувано на 03.10.23 в 13:43

#Страхотомври превзема българския Букстаграм през октомври

Бугстаграмъри организират в социалната мрежа книжното предизвикателство #Страхотомври , провокирайки читателите да споделят любими книги и страшни истории. Това се случва в 11 категории с книги и герои, като са включени и кино феновете. Предизвикателството се реализира в рамките на 4 седмици, като всяка седмица има собствена тема...

публикувано на 03.10.23 в 12:38