Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Каба гайдата пази родовата памет на Родопите

Илия Учиков
Снимка: личен архив
Роженският събор отмина, след него и гайдарското надсвирване в с. Гела. Песента на родопската каба гайда обаче не спира да отеква. Защото едно от нещата, които умело и без изключение може да докосне най-тънките струни в душата на всеки, е писъкът на родопската каба гайда. Майстори-гайдари дори се шегуват, че общуването с каба гайдата е като с жената - спреш ли я да докосваш, тя те оставя. Ето за тази магия става дума.

А 'га писне каба гайда - както ще чуете да казват местните хора в Родопите, и сърцето забива по-начесто… Смирява се душата пред всичко, което огласява писъкът... Слушащият притаява дъх… И десетилетията в живота му стават мигове, километрите се превръщат в най-кратките разстояния.

Такава е силата на гайдарската мелодия, която летя в Космоса и продължава да се носи във висините. Като магьосници изглеждат и всички, които умеят да съживят цепеницата, от която се прави каба гайдата и да засвирят на нея. Майсторлък се иска за обучаването и на бъдещите гайдари. А Родопите са домът на всички онези майстори, благодарение на които се радваме днес на гайдарската песен.

Илия Учиков на Роженския съборСрещаме се с един от тях Илия Учиков - изкусен гайдар и учител, който влага умения и талант в изработването на каба гайди. От години поддържа работилница в Чепеларе. Той е привлечен от звука на родопската гайда още като дете и на 10 г. вече опитва да я овладее. Сигурно и роднинството с прочутия Дафо Трендафилов (първият учител по гайда в Националното училище по фолклорни изкуство в Широка Лъка, изработил над 800 каба гайди - б.а.), по майчина линия, е повлияло да се посвети на този инструмент. Открил заложбите му, още приживе именитият гайдар обявява: Илия ще е моят наследник в свиренето. А този завет той продължава всеотдайно и с много любов да следва като музикант, художествен ръководител на ансамбъл „Орфей“ и пазител на вековното фолклорно наследство от Родопите. 
Гайда се прави с много голям мерак. Изработва се от слива, дрян, акация, дива круша, череша, ябълка - дървета, които са акустични. Кожата е ярешка. Поне месец трябва да престои осолена в суров вид. След като изсъхне обработката отнема около 10-ина дена. След това има стрижене, пране, обработка, зачистване, връзване… Нещата не са толкова прости, колкото изглеждат, казва Илия Учиков. Има три главини - духало, ручило и предната главина, което е рога. Това, което свири се нарича пискун. Оттам нататък има напасване
Родопската каба гайда се отличава с мекотата на звука и дълбочината на тона. Тя е най-ниско звучащата гайда в света и се среща в четири основни строя - ре, ми, фа и сол, съответно и в ми бемол и фа диез.
Самата Родопа планина е изстрадала и такива са и песните, и фолклорът ни,  обяснява виртуозният майстор-гайдар. А и моят учител Дафо Трендафилов ми е казвал: Музикант се оценява на бавна мелодия и винаги на бавната мелодия ти ще грабнеш хората - затова и няма значение дали ще е на сватба или събор - винаги с бавна песен започвам.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лек и товарен автомобил се сблъскаха на АМ "Струма"

Катастрофа между лек и товарен автомобил затрудни движението по автомагистрала "Струма", на 3 километра от изхода на София. Двете превозни средства са пътували в една посока.  Тежко пострадал е шофьорът на автомобила, който е откаран в болница.  Движението е възстановено след инцидента. 

публикувано на 25.02.20 в 19:55

46 млн. лева за 44 хиляди студенти в "Студентски практики - 2"

46 милиона лева са осигурени от Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, за втората фаза от изпълнението на проекта "Студентски практики" . По време на първата фаза на проекта от края на 2016 година до декември 2018 година са били обучени над 46 хиляди студенти от висшите училища в страната, обясни пред Радио София..

публикувано на 25.02.20 в 17:50

Деца направиха мартенички и украсиха дърво

Традиционната "Работилница на Баба Марта" се проведе днес в сградата на общината в район „Възраждане“ на бул. „Александър Стамболийски“. Деца на различни възрасти изработиха мартенички и украсиха Дървото на Баба Марта пред входа на районната администрация. Малчуганите представиха и впечатляваща хореография като бяха облечени в народни носии. На 2..

публикувано на 25.02.20 в 17:29

СЕТА - рискове и ползи за малкия бизнес

Ратифицирането на първо четене в края на януари на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и Европейския съюз, по-известно като СЕТА, предизвика поредица от протести. Според недоволстващите подписването на търговската спогодба ще наруши правата на българските граждани и ще постави корпорациите и едрия бизнес над държавата в..

публикувано на 25.02.20 в 16:31

"Софийска вода" ще разкопава бул. "Сливница", сменя тръби

На 3 март ще започнат ремонтни дейности за обновяване на тръбопровода под бул. "Сливница". До края на април поетапно ще бъдат сменяни тръби, което ще доведе и до частично ограничаване на движението, съобщи Петьо Велев от "Софийска вода". Булевардът няма да бъде затворен, а ще бъде ограничавано движението в една или две ленти в различни отсечки. Друг..

публикувано на 25.02.20 в 16:09

Ивелина Арабаджиева: Когато хората се обединят, хубавите неща са възможни

В безизходицата си от живота в карловското село Горни Домлян, една майка решава да обособи място, където децата от селото да могат да се учат и да се занимават с различни дейности. Проектът на Ивелина Арабаджиева се казва "Щастливей" и се осъществява с помощта на "Българския фонд за жените". „Това е начин майките с малките си деца..

публикувано на 25.02.20 в 15:51

Изкуствен интелект и компютърно зрение - бъдещето във футбола

Една българска компанията е създала разработка, която помага за развитието на млади футболисти, използвайки изкуствен интелект и по-точно алгоритми за компютърно зрение и машинно знание. В приложеното решение се използват обикновени камери, с които се снимат деца-футболисти и след това върху получения видеоматериал се прилагат разработените алгоритми...

публикувано на 25.02.20 в 15:03